Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης οι επενδυτές ξεφεύγουν από τις νόρμες και προχωρούν σε τολμηρά στοιχήματα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένας επενδυτής κατέβαλε 625.000 ευρώ σε δικαιώματα προαίρεσης που θα αποδώσουν το δεκαπλάσιο σε δύο σενάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συναλλαγή. Το πρώτο είναι αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Το δεύτερο είναι αν η κεντρική τράπεζα μειώσει κατά μισή μονάδα και δώσει σήμα για νέα κίνηση αποκλιμάκωσης τον Ιανουάριο.

ΕΚΤ: «Άσκηση διαχείρισης κινδύνου» η μείωση στα επιτόκια – Τι δείχνουν τα πρακτικά

Αυτό ακολουθεί άλλα στοιχήματα που ποντάρουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χαλαρώσει ταχύτερα την πολιτική της εάν η οικονομία δεχθεί πιέσεις από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικές οι προειδοποιήσεις του αρχιγερακιού της ΕΚΤ και προέδρου της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. Στην πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Zeit είπε ότι οι νέοι δασμοί που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Γερμανία 1% στην οικονομική παραγωγή εάν τεθούν σε ισχύ. «Εάν πράγματι υλοποιηθούν οι νέοι δασμοί, θα μπορούσαμε ακόμη και να υποχωρήσουμε σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε ο Νάγκελ, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει ήδη ασθενή ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος.

Το ερώτημα για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δεν είναι πλέον αν η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια, αλλά αν η μείωση θα είναι κατά 25 ή 50 μ.β.

Οι αγορές χρήματος συνυπολογίζουν ήδη τις πιθανότητες μιας πιο απότομης μείωσης από την ΕΚΤ. Η πιθανότητα μείωσης κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο έχει υπερδιπλασιαστεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας σε 25%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου καθιστά πιο πιθανό ότι ο Τραμπ μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τις προτάσεις του για τους δασμούς.

Οι παράγοντες για ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων

«Ο κίνδυνος ενός πιο στασιμοπληθωριστικού περιβάλλοντος έχει αυξηθεί» σημειώνει ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING. «Εάν το ένστικτο της ΕΚΤ δεν αλλάξει, δεδομένου αυτού του στασιμοπληθωριστικού σεναρίου και της πρόσθετης καθοδικής πίεσης στην ανάπτυξη από τις πολιτικές των ΗΠΑ, το ερώτημα για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δεν είναι πλέον αν η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια, αλλά αν η μείωση θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 μονάδες βάσης».

Η τάση για στοιχήματα σε ταχύτερες και βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη είχε ήδη προηγηθεί της νίκης του Τραμπ, τροφοδοτούμενη από τη στασιμότητα της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, παλεύει επίσης με την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την κατάρρευση της κυβέρνησής της.

Πίεση να δράσει μπορεί επίσης να προέλθει από τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, η οποία ασκεί ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού, σύμφωνα με ανάρτηση της κεντρικής τράπεζας σε ιστολόγιο. Αυτό μπορεί να δώσει πυρομαχικά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιμένουν ότι η περαιτέρω μείωση των διακρατούμενων ομολόγων μπορεί να απαιτήσει ένα αντιστάθμισμα με τη μορφή ακόμη περισσότερων μειώσεων των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές