Οι τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν βελτιωμένες προοπτικές μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και οι μειωμένοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας οδηγούν σε μειωμένες χρηματοδοτικές πιέσεις και ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αναφέρει η Fitch Ratings σε νέα έκθεση.

Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης για τις τουρκικές τράπεζες έχουν μειωθεί λόγω ενός πιο συμβατικού μείγματος μακροοικονομικής πολιτικής. Αυτό αποδεικνύεται από την αυξημένη πρόσβαση στις εξωτερικές αγορές και την αύξηση της έκδοσης χρέους. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένες στο επενδυτικό κλίμα και σε σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση χονδρικής σε ξένο νόμισμα, με σημαντικό μερίδιο του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η δολαριοποίηση των καταθέσεων έχει επίσης μειωθεί, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μεριδίου των καταθέσεων που προστατεύονται από συνάλλαγμα. «Αναμένουμε ότι η κατάργηση του μηχανισμού καταθέσεων με προστασία συναλλάγματος από τις αρχές θα παραμείνει σταδιακή, δεδομένων των πιθανών κινδύνων για τη σταθερότητα της λίρας» τονίζεται στη ανάλυση.

Τουρκία: Αναβάθμιση από τον Fitch μετά τη στροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Οι εκτιμήσεις του Fitch Ratings

Οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα ασκήσει μέτρια πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

Ο δανεισμός λιανικής, ειδικά οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια γενικού σκοπού, έχει ήδη υποστεί κάποια επιδείνωση με πιθανή αποδυνάμωση των ΜΜΕ, αλλά προβλέπουν ότι η συνολική υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει διαχειρίσιμη σε σχέση με την κερδοφορία των τραπεζών.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών βρίσκονται υπό πίεση λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, των ρυθμιστικών ανώτατων ορίων δανεισμού και των σχετικά χαμηλότερων εσόδων από τίτλους που συνδέονται με τον ΔΤΚ.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κερδοφορία θα παραμείνει εύλογη αλλά πιο αδύναμη από το 2023, με πιθανές επιπτώσεις από την υπερπληθωριστική λογιστική, εάν εφαρμοστεί, από το 2025.

Οι τουρκικές τράπεζες γενικά κεφαλαιοποιούνται επαρκώς, υποστηρίζονται από αποθέματα ασφαλείας και κέρδη προ της απομείωσης. Η ρυθμιστική ανοχή στα σταθμισμένα με συναλλαγματικό κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία και χαρτοφυλάκια τίτλων υποστηρίζει επίσης τους αναφερόμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση παραμένει ευαίσθητη στους μακροοικονομικούς κινδύνους και την υποτίμηση της λίρας.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αθέτησης εκδοτών σε ξένο νόμισμα (IDR) 24 τουρκικών τραπεζών, μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης του κράτους σε «BB»/Σταθερό από «B+»/Θετικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή