Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα και σε ακόμη 12 κράτη-μέλη, λόγω μη υποβολής των τελικών επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων τους για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα. Στην τακτική δέσμη αποφάσεων επί παραβάσει, η Κομισιόν κινεί νομικές ενέργειες κατά των κρατών μελών επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν καλεί το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Αυστρία την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία να υποβάλουν επειγόντως τα τελικά ενημερωμένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.
Κλιματική Αλλαγή: Επενδύσεις για φθηνή και άφθονη ενέργεια φέρνει το νέο Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΕΚ)
Όπως τονίζει η Επιτροπή, τα τελικά επικαιροποιημένα ΕΣΕΚ είναι ζωτικής σημασίας εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα καθορίσουν έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, μεταξύ άλλων.
Είναι επίσης καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τη θέση των κρατών μελών συλλογικά, όσον αφορά τη φιλοδοξία προς τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030.
Η χαμένη προθεσμία του Ιουνίου
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού για τη διακυβέρνηση, όλα τα κράτη μέλη έπρεπε να υποβάλουν τα τελικά ενημερωμένα NECP τους έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει λάβει 14 τελικά σχέδια. Μετά από εκτεταμένες ανταλλαγές μετά την υποβολή των σχεδίων και την έγκριση των συστάσεων της Επιτροπής στα κράτη μέλη, αυτά τα 13 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα τελικά επικαιροποιημένα ΕΣΕΚ τους. Η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζουν την υποχρέωσή τους βάσει του κανονισμού διακυβέρνησης και, ως εκ τούτου, αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές. Τ
Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
Πρόσθετη αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν
Παράλληλα, η Επιτροπή προτρέπει την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει πρόσθετες αιτιολογημένες γνώμες στις εν λόγω χώρες επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ορίζονται στην Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001.
Η παρούσα οδηγία παρέχει το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και ψύξη και τις μεταφορές στην ΕΕ.
Θέτει δεσμευτικό στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιλαμβάνει ειδικούς κανόνες για τις εγγυήσεις προέλευσης (GOs).
Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο του 2021, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στα τέσσερα κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως την οδηγία. Όσον αφορά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, η Επιτροπή ακολούθησε στη συνέχεια αιτιολογημένες γνώμες λόγω της συνεχούς αδυναμίας τους να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία και αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω έλλειψης μεταφοράς της οδηγίας.
Αφού εξέτασε τις απαντήσεις και τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια από τα τέσσερα κράτη μέλη, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει πρόσθετες αιτιολογημένες γνώμες στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία λόγω ελλιπούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.
Latest News
Σκυλακάκης: Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Καθησυχαστικός για το ρωσικό αέριο
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και αναδρομικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις
Γκάζι στο καλώδιο GSI, στο προσκήνιο ο EastMed – Τα νέα διπλωματικά όπλα της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο
Η ενέργεια στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο – Τα δύο έργα κλειδιά με Ισραήλ και Κύπρο
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου
Καθησυχάζει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Καθησυχαστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τις συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού τράνζιτ που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Ο καιρός… βάζει φωτιά στο ράλι του φυσικού αερίου, όχι η Ουκρανία
Εάν λοιπόν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων επιβεβαιωθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες
Χρεώσεις δύο ταχυτήτων στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου
Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι μεγάλοι πάροχοι προχώρησαν ακόμη και σε μειώσεις 10% και οι μικροί σε αυξήσεις έως 17%
EDF: Πάτησε το κουμπί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Νο 57»
Με τη θέση σε λειτουργία του 57ου αντιδραστήρα, η EDF αξιοποιεί τη δυναμικότητα των 18 πυρηνικών σταθμών που διαθέτει στη Γαλλία
Μπρα ντε φερ Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου - Τι μέτρα ετοιμάζει ο Φίτσο
Η Σλοβακία εκτιμά πως η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τα κράτη της ΕΕ μέσω των αγωγών της Ουκρανίας θα βλάψει το μπλοκ κι όχι τη Μόσχα
Ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2024 – Κάτω οι τιμές αλλά και η ζήτηση
Στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2024 οι αρνητικές τιμές σημειώθηκαν 1.480 φορές, σύμφωνα με την Eurelectric