
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/11) ότι επέλεξε τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο -αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.
«Θα είναι ισχυρός υπερασπιστής του έθνους μας, αληθινός φίλος των συμμάχων μας και ένας ατρόμητος πολεμιστής που δεν θα υποχωρήσει ποτέ έναντι των αντιπάλων μας», αναφέρει ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.
Επιχειρήσεις: Πώς θωρακίζονται ενόψει της νέας προεδρίας Τραμπ – Γιατί χαμηλώνουν τον πήχη
Η επιλογή του αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση στους εταίρους της Ουάσινγκτον οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να απέσυρε τις ΗΠΑ από διεθνείς συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λόγω της προσέγγισης «Πρώτα η Αμερική» που υιοθετούσε ο Τραμπ σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Ο 53χρονος Μάρκο Ρούμπιο, γιος μεταναστών από την Κούβα
Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφραζαν ανησυχίες τα προηγούμενα 24ωρα για τη φημολογία περί της επιλογής Ρούμπιο, θεωρώντας τις απόψεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ως υπερβολικά παραδοσιακές και διεθνιστικές.
Ο 53χρονος Ρούμπιο είναι γνωστός επικριτής της Κίνας και της Κούβας και ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ. Τάχθηκε στο παρελθόν υπέρ μιας πιο δυναμικής εξωτερικής πολιτικής έναντι των γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ, αν και τελευταία οι θέσεις του ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» που υιοθετεί ο Τραμπ.
«Είναι καθήκον των ΗΠΑ να προμηθεύουν στο Ισραήλ τον οπλισμό που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αποστολή του»
Ήταν ένας εκ των 15 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που καταψήφισαν τον Απρίλιο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο είχε στόχο να ενισχύσει την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να υποστηρίξει άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια που προσέφερε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο για να πολεμήσει τους Ρώσους εισβολείς.
Ο Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι το Κίεβο πρέπει να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Μόσχα αντί να επιζητεί την ανάκτηση του συνόλου των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία.
Ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Γάζας, ο Ρούμπιο -όπως και ο Τραμπ- υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, αποκαλώντας τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» η οποία πρέπει να εξαλειφθεί και τονίζοντας πως «είναι καθήκον των ΗΠΑ να προμηθεύουν στο Ισραήλ τον οπλισμό που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αποστολή του και να επιτύχει τους στόχους του».
Η Κίνα είχε επιβάλει κυρώσεις το 2020 σε βάρος του γερουσιαστή Ρούμπιο λόγω της στάσης που είχε υιοθετήσει σχετικά με τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
Ο 53χρονος Μάρκο Ρούμπιο, γιος μεταναστών από την Κούβα, θα γίνει ο πρώτος Λατινοαμερικανός που θα αναλάβει επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν

Πάπας Φραγκίσκος: Στις 23 Απριλίου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών – Τι διευκρίνισε το Βατικανό με ανακοίνωσή – Πώς αποφασιστεί η ημερομηνία της κηδείας

Πάπας Φραγκίσκος: Τα πρόσωπα που προορίζονται για τη διαδοχή
Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες για την πιθανή διαδοχή του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Πάπας Φραγκίσκος: Από την Αργεντινή μέχρι την Αγία Έδρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τη 12ετή θητεία του, άφησε τη σφραγίδα του στην Καθολική Εκκλησία και έγινε ο πιο προσιτός Πάπας των τελευταίων δεκαετιών

Πάσχα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων – Παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις
Η κίνηση αυξάνεται σταδιακά στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ παρατηρούνται ουρές στην Αθηνών _ Πατρών από τα διόδια στο Βέλο μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας

Μπορεί ο Καναδάς να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καναδάς έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τις Βρυξέλλες, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές – Πότε χτυπά το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία
Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τη λήξη των μαθημάτων στα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας

Η περίοδος «sede vacante» στο Βατικανό – Από την κηδεία στο «Habemus Papam»
Ο πάπας Φραγκίσκος απλοποίησε το τελετουργικό της κηδείας για τους ποντίφικες – Θα ταφεί σε ξύλινο φέρετρο σε εκκλησία της Ρώμης