
Κατήφεια και ανησυχία επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα – ελληνικής και πολυεθνικής ιδιοκτησίας – η οποία προβληματίζεται τόσο για το ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, όσο και για την ελληνική αγορά. «Το 2024 ήταν μία κακή χρονιά και δεν θεωρώ ότι το 2025 θα είναι καλύτερη» επισημαίνει πηγή της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ.
Πηγές από το πολυεθνικό τμήμα της ελληνικής αγοράς δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Και τούτο διότι εισπράττουν από τις ηγεσίες των μητρικών τους ομίλων ένα ισχυρό κλίμα αβεβαιότητας, γεγονός που οφείλεται στην κακή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας – προεξοφλείται η είσοδος της Γερμανίας στην ύφεση – και στις συνέπειες που θα έχει η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δασμοί: Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη – Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Η «άμυνα» στην οικονομική πολιτική Τραμπ
Είναι διάχυτη η αίσθηση πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να εφαρμόσει στην οικονομική του πολιτική όσα έχει ανακοινώσει προεκλογικά. Κι ιδιαίτερα στο θέμα των δασμών ευρωπαϊκών προιόντων. Από την άλλη πλευρά οι μάνατζερς τόσο των πολυεθνικών ομίλων της ελληνικής αγοράς, όσο και οι έλληνες επιχειρηματίες, είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι.
Και τούτο για τρεις λόγους:
Πρώτον, έπεσαν τελείως έξω στις προβλέψεις που είχαν διατυπώσει στα τέλη του 2023 για την ανάπτυξη των πωλήσεων τους το 2024 – όπως καταγράφονταν στα budget του 2024.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι προβλέψεις τους ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες – σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν ως και το 7% ή και 8%!. Μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έλπιζαν ότι οι πωλήσεις της νέας χρονιάς – του 2024 – θα κινηθούν πλησίον αυτών. Από τον Φεβρουάριο όμως και μετά τα πράγματα άλλαξαν και «προσγειώθηκαν» στην οδυνηρή ελληνική πραγματικότητα.
Τα νοικοκυριά κόβουν δαπάνες
Οι ταλαιπωρημένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί λόγω της ακρίβειας και οι επιβληθείσες ρυθμίσεις από τον Μάρτιο, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ετσι από τον Απρίλιο αναπροσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους και προχώρησαν και στις αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Διότι πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων πχ 7% έχει και αντίστοιχη αύξηση δαπανών. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αύξηση του όγκου πωλήσεων της ελληνικής αγορά τουλάχιστον στο 9μηνο ήταν μόλις περίπου 1% – κι η αξία των πωλήσεων δεν υπερβαίνει τα όρια του πληθωρισμού.
Δεύτερον, η αύξηση του κόστους ζωής – δεν προβλέπεται η αποκλιμάκωση του – δηλαδή η ακρίβεια στην γενικότερη έννοια της παραμένει ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη της αγοράς. Παράλληλα πολλές ελληνικές βιομηχανίες εξαρτούν πλέον ένα σημαντικό τμήμα των πωλήσεων τους από την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω των εξαγωγών τους.
Μέτρα όπως σε περιόδους ύφεσης
Οι διοικήσεις τους είναι εξαιρετικά ανήσυχες για το 2025. Μάλιστα ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι επικεφαλής των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων λαμβάνουν μέτρα συγκράτησης των δαπανών τους ως να λειτουργούν σε περίοδο ύφεσης!
Και τρίτον, ο παράγοντας της ενέργειας. Πρόκειται για ισχυρό αστάθμητο κοστολογικό στοιχείο. Είναι από τα πιο δύσκολα προβλέψιμα μεγέθη στη διαμόρφωση των ετήσιων budget.
Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα budget του 2025 που έχουν συνταχθεί ήδη ή βρίσκονται υπό σύνταξη, προβλέπουν στασιμότητα – «ίσα βάρκα – ίσα νερά». Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των πωλήσεων δεν υπερβαίνουν τα όρια του προβλεπόμενου πληθωρισμού – περί το 2%!.
Προετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά
Κι όλοι προετοιμάζονται για μία δύσκολη χρονιά. Στον τομέα μάλιστα των προιόντων ευρείας κατανάλωσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ο παράγοντας της ακρίβειας. Αναφορικά πάντως με την τελευταία κυβερνητική προσπάθεια της μείωσης των τιμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πηγές της αγοράς έλεγαν ότι οι προμηθευτικές εταιρείες μαζί με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν «μαζέψει» τα κονδύλια που είχαν για τις προσφορές και τα έχουν ρίξει επί των τιμών.
Η δέσμευση όλων είναι οι μειώσεις να είναι διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών. Αν μάλιστα δεν συμπεριληφθεί και ο Ιανουάριος, τότε είναι βέβαιο ότι η αγορά ξεκινήσει τη νέα χρονιά με ισχυρό αρνητικό πρόσημο.


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW