Έτοιμoι να πάρουν bonus είναι οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας αφού εκδόθηκε και η Κοινή Υπουργική απόφαση που προσδιορίζει την διαδικασία υπολογισμού του bonus των στελεχών.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την καταβολή της επιπλέον ανταμοιβής (bonus) στο προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας απαιτείται η υπέρβαση του 100% των τεθέντων στόχων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επιθεώρηση Εργασίας: Κάθε 10 έλεγχοι και 3 πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις

Για τη χορήγηση της επιπλέον ανταμοιβής θα λαμβάνονται υπόψη:

  • η βαρύτητα της θέσης
  • ο βαθμός ευθύνης.

Ως μέση μηνιαία επιπλέον ανταμοιβή ορίζεται το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση με αριθμητή το συνολικό ποσό της εκάστοτε ετήσιας εγγεγραμμένης πίστωσης στον Προϋπολογισμό της Αρχής για τη χορήγηση της επιπλέον ανταμοιβής και παρονομαστή τον αριθμό των υπαλλήλων που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των τεθέντων στόχων.

Το ποσό της επιπλέον ανταμοιβής θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό της μέσης μηνιαίας επιπλέον ανταμοιβής με τον συντελεστή που προκύπτει για κάθε κατηγορία υπαλλήλων σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

To bonus που χορηγείται στο προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί να υπερβεί, ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου.

Η επιπλέον ανταμοιβή (bonus) θα καταβάλλεται, εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους για τους στόχους που έχουν τεθεί το προηγούμενο έτος.

Για του στόχους του 2023 κατ’ εξαίρεση  η επιπλέον ανταμοιβή (bonus) θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Επιθεώρηση Εργασίας με tablets και body cameras

Έχοντας ήδη σβήσει τα πρώτα της κεράκια ως Ανεξάρτητη Αρχή, η Επιθεώρηση Εργασίας προσπαθεί πλέον να βάλει όση περισσότερη τεχνολογία  γίνεται στους ελέγχους της .Ήδη οι επιθεωρητές, είναι εφοδιασμένοι με tablets διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Έτσι, δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά και με τη μέθοδο risk analysis, που εφαρμόζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Επίσης παραγγέλνονται  πέντε drones ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν σε ελέγχους σε μεγάλα τεχνικά έργα . Επιπλέον, στο σχεδιασμό της Επιθεώρησης Εργασίας είναι και ο εφοδιασμός των ελεγκτών με body κάμερες, έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να καταγράφονται οι έλεγχοι που γίνονται  τόσο για λόγους ασφάλειας των ίδιων όσο και λόγους διαφάνειας.

Οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας

Τι ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας

Περίπου ενάμισι χρόνο η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί με το μοντέλο της ΑΑΔΕ .Η ανεξάρτητη Αρχή είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας.

Μέρος των κύριων αρμοδιοτήτων της είναι ο έλεγχος για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων.

Επιπλέον ελέγχει τους όρους κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των ε ργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση. Επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή είναι υπεύθυνη για την τήρηση της νομοθεσίας  για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Tax |

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ

Πρόκειται για διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, και για πρώτη φορά - μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή - διεξάγεται στην Ελλάδα, από τις 13 έως και τις 15 Νοεμβρίου