Tην έναρξη των εργασιών για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE GREENH₂ORN, ανακοινώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η εγκατάσταση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στην Κοζάνη έως το 2028, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την πράσινη μετάβαση, με καινοτομίες που ενσωματώνουν τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και διανομής υδρογόνου.
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκίνησε η διεθνής διαιτησία με τη ρωσική Gazprom
Πράσινο Υδρογόνο για τις Ανάγκες Αστικής Κινητικότητας
Το έργο LIFE GREENH₂ORN επικεντρώνεται στην επιτόπια (on-site) παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μίας μονάδας ηλεκτρόλυσης (electrolyser) ισχύος 500 kW, που θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές και συγκεκριμένα μέσω σύμβασης προμήθειας (PPA) με φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το παραγόμενο υδρογόνο θα συμπιέζεται, θα αποθηκεύεται και θα διανέμεται μέσω του Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) σε τρία επίπεδα πίεσης με σκοπό την εξυπηρέτηση διαφορετικών/διαφόρων οχημάτων.
- 200 bar για scooters και σάρωθρα.
- 350 bar για βαρέα οχήματα.
- 700 bar για επιβατικά οχήματα.
Καινοτομία στη Μεταφορά Υδρογόνου
Στο πλαίσιο του έργου και χάρις στην αυξημένη/ πλεονάζουσα παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η B&T Composites θα αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς υδρογόνου (tube-trailer). Το tube-trailer, εξοπλισμένο με σωλήνες από σύνθετα υλικά (ανθρακονήματα), θα επιτρέπει την ασφαλή και αποδοτική μεταφορά του υδρογόνου. Η καινοτομία αυτή θα διευκολύνει τη μεταφορά υδρογόνου και σε άλλους σταθμούς, όπως αυτόν που αναπτύσσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Ψηφιακή Πλατφόρμα και Ασφάλεια
Η λειτουργία της εγκατάστασης θα υποστηρίζεται από μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ΙΤ, που θα παρέχει τη δυνατότητα για την παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας έτσι την απόδοση και την ασφάλεια του σταθμού. Στο πλαίσιο του έργου, διερευνάται επίσης, η δυνατότητα ένταξης του σταθμού στον Κανονισμό Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIR), θέτοντας την Ελλάδα σε ισχυρή θέση για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της ΕΕ για το 2030.
Συνεργασίες και Προοπτικές
Το έργο συντονίζεται από τον Δήμο Κοζάνης και περιλαμβάνει στρατηγικούς εταίρους όπως το CluBE, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, και η B&T Composites, ενώ σε τεχνικό-οικονομικό επίπεδο ηγείται η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στους διεθνείς εταίρους συγκαταλέγονται η EUROPEAN DYNAMICS και η ACEA Infrastructure.
Σημαντική επιτυχία σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο LIFE GREENH₂ORN αποτελεί το μοναδικό έργο του προγράμματος LIFE που εγκρίθηκε για την Ελλάδα στην πρόσκληση του 2023, καθώς και το μοναδικό έργο στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης, που αφορά στην ανάπτυξη σταθμού ανεφοδιασμού υδρογόνου. Αυτή η διάκριση υπογραμμίζει την πρωτοπορία της χώρας μας αλλά και του εταιρικού σχήματος στον τομέα της πράσινης ενέργειας και της καινοτομίας, καθώς και τη δέσμευσή της προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την ενεργειακή μετάβαση.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δήλωσε σχετικά: «Η πρωτοβουλία μας για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στο έργο LIFE GREENH₂ORN, δεν αποτελεί απλώς ένα καινοτόμο τεχνολογικό εγχείρημα αλλά και μια τομή στη μετάβαση της χώρας μας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα, ενισχύοντας τον ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως βασικού πυλώνα στον ενεργειακό τομέα της χώρας».
Latest News
«Τρέχει» η επιδότηση για νέο ηλιακό θερμοσίφωνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την εφαρμογή κινήτρων για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Ηλιακή ενέργεια: Η νέα κυρίαρχη πηγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Για πρώτη φορά, η ηλιακή ενέργεια ξεπερνά τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην ΕΕ – Tα ορυκτά καύσιμα υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πράσινη μετάβαση: Οι κίνδυνοι που απειλούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία
Εάν τα υπάρχοντα πλοία μπορούν να μετασκευαστούν σε πλοία με σχεδόν μηδενικές εκπομπές, θα μπορούσε να σωθεί μεγάλο μέρος του στόλου, και αυτό αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές
Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ για την απολιγνιτοποίηση
Η τεχνική βοήθεια της ΕΤΕπ, συνολικής αξίας 2,75 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, θα προσφερθεί δωρεάν σε πέντε περιφέρειες
Στα βήματα του Τραμπ.... Ο Μιλέι «αποχαιρετά» τη Συμφωνία του Παρισιού
Η κυβέρνηση στην Αργεντινή διερευνά την πρόταση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην αποχώρηση από τη συμφωνία ορόσημο
Από το σβήσιμο του λιγνίτη στο «drill baby drill» - Γιατί ο Μητσοτάκης φρενάρει την πράσινη μετάβαση
Οι ρυθμοί για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας χαμηλώνουν - Η δημόσια μεταστροφή του πρωθυπουργού – Τα μηνύματα και σε Βρυξέλλες
Πώς ο κλάδος οικοδομών χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο κλάδος οικοδομών παράγει «με διαφορά» τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από οποιονδήποτε τομέα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Συναγερμός» από την πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη [γραφήματα]
Οι εταιρείες ζητούν παρέμβαση Βρυξελλών για τους νέους κανονισμούς ρύπων - Φοβίζει ο ανταγωνισμός από Κίνα και τυχόν εμπορικές εντάσεις με ΗΠΑ
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πράσινη συμφωνία και... πράσσειν άλογα - Ξανά εκτός οι ΗΠΑ διά χειρός Τραμπ
Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ αναφέρει ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μεταξύ πολλών διεθνών συμφωνιών που δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των ΗΠΑ