
Η στερλίνα έχει χάσει τα κέρδη που έχει καταγράψει από την αρχή της χρονιάς, καθώς οι επενδυτές που αναμένουν ισχυρότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό στις ΗΠΑ επενδύουν στο δολάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το επίπεδο που ξεκίνησε το έτος, για να διαπραγματευτεί την Παρασκευή στα 1,2615 δολάρια. Ενώ η λίρα εξακολουθεί να φαίνεται καλύτερη από πολλές άλλες ομοειδείς, αυτό είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών σε μια δεκαετία και εξαλείφει κέρδη άνω του 5%.
Ευρώ: Tι σημαίνει η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΕΚΤ
Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η λίρα είχε καταφέρει να αντισταθεί στην ισχύ του δολαρίου υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώνονταν σταδιακά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλά καθώς η αγορά προετοιμάζεται για σαρωτικούς δασμούς και φορολογικές περικοπές υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το πλεονέκτημα αυτό εξανεμίζεται.
«Η πρόσφατη αδυναμία της στερλίνας ήταν κυρίως μια ιστορία ισχυροποίησης του δολαρίου ΗΠΑ» εξηγεί ο Matthew Amis, Διευθυντής Επενδύσεων στην abrdn, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει πολλούς λόγους για ανάκαμψη.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και έχει πλέον αυξηθεί περισσότερο από 5% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά άρχισε να προεξοφλεί τη νίκη του Τραμπ. Το δολάριο έχει κερδίσει έναντι και των 31 κύριων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg σε αυτό το διάστημα.
Ανοδικά έναντι του ευρώ
Ενώ η λίρα επλήγη από την άνοδο του δολαρίου, υπεραποδίδει έναντι όλων των άλλων ομολόγων της Ομάδας των 10 και είναι σταθερά ανοδική έναντι του ευρώ. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίζεται στις υπηρεσίες θεωρείται λιγότερο ευάλωτη στους εμπορικούς δασμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια λιγότερο επιθετικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρόλα αυτά, η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι το βρετανικό νόμισμα θα μπορούσε να εισέλθει σε μια φάση διαρθρωτικής αδυναμίας, καθώς το πτωτικό συναίσθημα συσσωρεύεται στις μεγαλύτερες διάρκειες. Τόσο οι κερδοσκοπικοί όσο και οι θεσμικοί επενδυτές αύξησαν την έκθεση τους σε δολάρια μακράς διάρκειας σε όλους τους τομείς αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της αγοράς συναλλάγματος.
Η ανάπτυξη της Βρετανίας παραμένει υποτονική, υποστηρίζοντας το σενάριο για περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο μετά από μια απροσδόκητη συρρίκνωση τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγωνία αυξήθηκε σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης των Εργατικών στις 30 Οκτωβρίου.
Οι traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματα χαλάρωσης
Η Catherine Mann της BοE προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να πληγούν από τους κραδασμούς ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που πυροδότησε ο Trump. Οι traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματα χαλάρωσης τις τελευταίες δύο ημέρες, τιμολογώντας 66 μονάδες βάσης για μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους από 57 μονάδες βάσης την Τετάρτη.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει μια ορισμένη ευθραυστότητα στις προοπτικές της ανάπτυξης και του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα μπορούσε να εκτεθεί εάν υπάρξει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος», δήλωσε ο Shahab Jalinoos, παγκόσμιος επικεφαλής της νομισματικής έρευνας της UBS Group AG. «Αναμένουμε μια ασθενέστερη στερλίνα έναντι του δολαρίου».


Latest News

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο - Το παράδοξο με την αγορά ομολόγων
Η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές

Στον «ζωολογικό κήπο» των αγορών... Οι μονόκεροι, η Χρυσομαλλούσα και ο μωβ σκίουρος
Ταύροι και αρκούδες, περιστέρια και γεράκια είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που περιγράφουν τις αγορές

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, υπό μεγάλη πίεση ο Nikkei
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.