Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης διόρθωσε χθες μια σημαντική ανορθογραφία στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας (το συνολικό, όχι το πρωτογενές που είναι η επίδοση μιας χρονιάς) θα κλείσει φέτος στο μηδέν.

Αυτό που ξεπέρασε για το 2009 το 15%, δίνοντας έναυσμα στον αποκλεισμό μας από τις αγορές και τη μεγάλη περιπέτεια της χώρας για περίπου μία δεκαετία, δεν θα είναι πλέον αρνητικό. Δεν θα εμφανίζει έλλειμμα. Χωρίς αμφιβολία ήταν κάτι που χρωστούσε σε όλους τους Έλληνες φορολογουμένους, στους εργαζομένους, στις οικογένειες, στους ανθρώπους που κράτησαν όρθια τη χώρα, στη νέα γενιά που η παλαιότερη υποθήκευσε το μέλλον της.

Είναι απορίας άξιο όμως και πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, όταν έστελνε το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην Κομισιόν, δεσμεύονταν για δημοσιονομικό έλλειμμα (με όριο το 3% του ΑΕΠ) – 1% για φέτος, -0,6% το 2025, -0,8% το 2026, -1,1% το 2027 και -1,2% το 2028. Προφανώς μπορούσε και να το κάνει. Αλλωστε ο παλιός κανόνας ήταν να μην ξεπεράσει το -3% και ο νέος να μην υπερβεί το όριο δαπανών που έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν.

Το θέμα όμως είναι ότι η Ελλάδα, που πράγματι απολαμβάνει πιο ήρεμες δημοσιονομικά μέρες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν της αρκεί να πηγαίνει καλά, πρέπει να πηγαίνει πολύ καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους, προκειμένου να μειώνει την απόσταση που έχει από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Άρα αυτό που πέτυχε φέτος η ελληνική οικονομία και ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτή την πορεία υπάρχει και ένας επιπλέον κριτής, τον οποίο συνήθως ξεχνάμε ή τον θυμόμαστε όποτε μας βολεύει, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης. Η Ελλάδα επί της σημερινής κυβέρνησης έχει πετύχει κάτι εξίσου σημαντικό με τον μηδενισμό του ελλείμματος, την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Για την ακρίβεια, το έχει πετύχει από όλους τους οίκους με εξαίρεση έναν, τον μεγαλύτερο από αυτούς, τον Moody’s.

Επίσης το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα δεν αναιρεί το γεγονός ότι βρισκόμαστε τελευταίοι στην κατάταξη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που επίσης κατέχουν την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα η μεγάλη αναβάθμιση έγινε πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Από τότε, ουδέν. Πολλοί λένε ότι χωρίς το ισχυρό ενέχυρο των 30-40 δισ. ευρώ που διαθέτει ως όπλο για να βγαίνει στις αγορές η δραστήρια διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας δεν θα ήταν τόσο χαμηλό, λόγω ακριβώς της κακής ακόμα αξιολόγησης από τους οίκους.

Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους. Αποτελεί όμως και ένα μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι τα μυαλά μας δεν πήραν αέρα και συνεχίζουμε προσγειωμένοι την προσπάθεια για να επανέλθουμε στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών. Στο τέλος τέλος, είναι ωραία τώρα, που ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πυρήνας βρίσκεται σε ελλείμματα, εμείς να τους δείχνουμε από την ασφάλεια των πλεονασμάτων…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη