
Ο Γάλλος Πρόεδρος E. Μακρόν, παρουσίασε στο Κολλέγιο της Γαλλίας για ακόμη μια φορά το «όραμά» του για το μέλλον της Ευρώπης. Από την ανάληψη των καθηκόντων του έως σήμερα, οι ομιλίες του κ. Μακρόν για την Ευρώπη πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο.
Ειδικότερα, επτά χρόνια μετά την πρώτη ευρωπαϊκή ομιλία του στη Σορβόννη και επτά μήνες μετά τη δεύτερη, ο κ. Μακρόν συμμετείχε χθες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο “Collège de France”- το κορυφαίο γαλλικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1530- σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Μακρόν-Ντράγκι φοβούνται ευρωδιχασμό – Κίνδυνος εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ – Κίνα
Μακρόν: Τι βλέπει για την Ευρώπη
Λίγες ημέρες μετά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη, κατά το οποίο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν εκτενώς τα συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (και ενέκριναν τη Διακήρυξη της Βουδαπέστης για το νέο σύμφωνο για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η εν λόγω στρογγυλή τράπεζα αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου εξεταστεί η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, οι διαρθρωτικές αδυναμίες (έλλειμμα επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, αφθονία προτύπων, μη αποτελεσματική αξιοποίηση αποταμιεύσεων κ.λπ.), αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια, σε ένα πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων και εμπορικών εντάσεων.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, όπως αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, στην Ευρώπη υφίσταται ένα μοντέλο ανάπτυξης που εδώ και 30 χρόνια έχει δημιουργήσει λιγότερο πλούτο κατά κεφαλήν, σε σύγκριση για παράδειγμα με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, διότι η Ευρώπη διαθέτει ένα πιο γενναιόδωρο κοινωνικό μοντέλο, αλλά συγχρόνως και έναν πληθυσμό που γερνάει.
Κατά τον κ. Μακρόν, δεν τίθεται θέμα κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής πορείας, το πρόβλημα έγκειται στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων, δηλαδή ελήφθησαν σωστές αποφάσεις και προς τις σωστές κατευθύνσεις, όμως αυτές δεν υλοποιήθηκαν ταχέως.
Για τον λόγο αυτόν, κάλεσε την ευρωπαϊκή ήπειρο να «επιταχύνει» τη φιλελεύθερη πορεία που ακολουθεί. Η δύναμη της Ευρώπης είναι η ενιαία αγορά προσέθεσε, ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα, καθιστώντας αυτή μία εγχώρια αγορά 430 εκατομμυρίων καταναλωτών, που δεν θα διαθέτει 27 διαφορετικά ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια.
Η υιοθέτηση μίας ατζέντας απλούστευσης (agenda de simplification) αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Στόχος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο η δημιουργία «πρωταθλητών» καινοτομίας ικανών να την οδηγήσουν σε βιομηχανική ανανέωση.
Όχι ένας βιομηχανικός πολλαπλασιασμός, αλλά μάλλον ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες αμερικάνικες και κινεζικές. Η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας η οποία θα επιλέγει τα καλύτερα projects και δη έναν “πρωταθλητή Ευρώπης”, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Επιπλέον κ. Μακρόν επεσήμανε πως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός για την καινοτομία, θέτοντας ως πρότυπο την αμερικανική στρατιωτική ερευνητική υπηρεσία “DARPA” (Defense Advanced Research Projects Agency, https://www.darpa.mil), μια υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., υπεύθυνη για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Πρόεδρος ομιλεί περί ανάγκης δημιουργίας «Ευρωπαίων πρωταθλητών», ένεκα των ευκαιριών που παρέχει η «ενιαία ψηφιακή αγορά». Ήδη από το έτος 2017 είχε προβεί σε σχετικές αναφορές.
Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε εκφράσει την ευχή του η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί έως το 2030 «παγκόσμιος ηγέτης» σε πέντε «στρατηγικούς τομείς του αύριο»: τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογιστές, διάστημα, βιοτεχνολογίες και «νέες ενέργειες» (υδρογόνο, αρθρωτοί αντιδραστήρες και πυρηνική σύντηξη).
Καταλήγοντας, κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη υφίσταται ταλέντο, αποταμιεύσεις, κεφάλαιο, ενέργεια χωρίς άνθρακα και ένα κοινωνικό και δημοκρατικό μοντέλο που λειτουργεί. Συνεπώς, αν παρθούν οι σωστές αποφάσεις με ταχύτητα, σοβαρότητα και συλλογική δέσμευση των 27, τότε υπάρχει κάθε λόγος οι Ευρωπαίοι να είναι αισιόδοξοι.


Latest News

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές