Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η Περουβιανή ομόλογός του Ντίνα Μπολουάρτε εγκαινίασαν λιμάνι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το εμπόριο της Νότιας Αμερικής με την Ασία, τη στιγμή που το Πεκίνο προετοιμάζεται για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν επίσημα την εγκατάσταση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κυβερνητικό Παλάτι στη Λίμα μέσω σύνδεσης βίντεο με το λιμάνι Chancay περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια. Ο Σι, ο οποίος βρίσκεται στο Περού για να παρακολουθήσει το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, είπε ότι η εγκατάσταση θα δημιουργήσει απευθείας γραμμή από το Chancay στη Σαγκάη, θα μειώσει τους χρόνους αποστολής και θα μειώσει το κόστος εφοδιαστικής.

Κίνα: «Εξοπλίζεται» για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ – Το «οπλοστάσιο» του Πεκίνου

Οι κινεζικές εταιρείες εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε πτυχή του έργου του λιμανιού βαθέων υδάτων. Ο υψηλής τεχνολογίας κόμβος εφοδιαστικής θα διαχειρίζεται αποκλειστικά από τον κινεζικό ναυτιλιακό κολοσσό Cosco, που το 2019 επένδυσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να λάβει μερίδιο 60% στο έργο. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν το συνολικό κόστος του τελικού έργου σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να δουλέψει χέρι-χέρι με τους Περουβιανούς φίλους μας με μια καρδιά και με τον ίδιο στόχο και να οδηγήσει το πλοίο της φιλίας μας προς ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον», έγραψε ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Peruano πριν από την άφιξή του στο Περού.

Ο Σι Τζινπίνγκ ενδυναμώνει τις σχέσεις με όλη την Λατινική Αμερική

Για το Πεκίνο, το λιμάνι υπόσχεται να συγκεντρώσει μια σειρά από υφιστάμενες επενδύσεις στο Περού και τις γειτονικές χώρες, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Chancay με τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας στη Λατινική Αμερική, και κινεζικές εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία ανάληψης της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τη Λίμα.

Ο Σι χρησιμοποιεί το ταξίδι του στο φόρουμ της APEC και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως πρωταθλητή της παγκοσμιοποίησης

Οι κινεζικές επενδύσεις στον τομέα εξόρυξης του Περού ανέρχονται σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά επικεντρώνονται στην εξασφάλιση πρόσβασης στον χαλκό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Οι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν επίσης μια σειρά συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης ενός συμφώνου ελεύθερων συναλλαγών, της ενίσχυσης των επενδύσεων και της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας.

Ο Σι χρησιμοποιεί το ταξίδι του στο φόρουμ της APEC και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως πρωταθλητή της παγκοσμιοποίησης απέναντι στην προστατευτική προσέγγιση προς το εμπόριο του νεοεκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κινέζος πρόεδρος ηγείται μιας αντιπροσωπείας περίπου 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και επιχειρηματιών από περισσότερες από 50 εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς έως και 60% σε κινεζικά προϊόντα, ένα επίπεδο που σύμφωνα με την Bloomberg Economics θα επιβαρύνει το εμπόριο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Αυτό είναι πέρα ​​από τους ελέγχους εξαγωγών προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα που τέθηκαν σε εφαρμογή υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το λιμάνι του Chancay έχει ανησυχήσει Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι επικρίνουν ανοιχτά τις κινεζικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική που επισκιάζουν αυτές των αμερικανικών εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δασμοί Τραμπ: Γιατί θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»