Πνιγμένο σε ένα γρίζο σύννεφο ρύπανσης που δεν λέει να φύγει, η περιφέρεια Παντζάμπ του Πακιστάν κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, κλείνοντας τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για μια ακόμα εβδομάδα, και προειδοποίησε με τριήμερο lockdown αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Μάστιγα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη

Η περιοχή του Παντζάμπ, μοιρασμένη ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, αντιμετωπίζει κάθε χειμώνα μείζον πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς ο ψυχρός αέρας παγιδεύει σκόνη, καυσαέρια και καπνό από την καύση των αγρών.

Πακιστάν: Η δραματική περίπτωση της Λαχόρης

Η Λαχόρη, πρωτεύουσα της περιφέρειας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, είναι η πιο ρυπασμένη πόλη του κόσμου σύμφωνα με την IQAir, ελβετική εταιρεία που διαχειρίζεται δίκτυο αισθητήρων σε όλο τον κόσμο.

Πακιστάν

Ορατότις μηδέν στο Πεσαβάρ του Πακιστάν στις 11 Νοεμβρίου (Reuters)

«Ολικό lockdown θα εφαρμοστεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αν η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί μέχρι την Τετάρτη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λαχόρη η ανώτατη υπουργός του Παντζάμπ Μαριούμ Αουρανγκζέμπ.

Οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και όλα τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι χώροι αναψυχής έκλεισαν για να αποθαρρύνουν τους περιπάτους.

Στις 3 το απόγευμα της Παρασκευής τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδας), ο δείκτης ποιότητας αέρα (AQI) στη Λαχόρη έφτασε τo 637, δείχνουν οι ζωντανές μετρήσεις της IQAir, με τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 να ξεπερνούν κατά 77 φορές τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η τοπική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει εδώ και μέρες τα κατασκευαστικά έργα, τους φούρνους που ψήνουν τούβλα και τα εργοστάσια που λειτουργούν με κλιβάνους στη Λαχόρη και την πόλη του Μουλτάν.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, μέτρο που τώρα παρατείνεται για ακόμα επτά ημέρες.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται online, όπως συμβαίνει και τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια.

Ακραία επίπεδα ρύπανσης αντιμετωπίζει κάθε χρόνο αυτή την εποχή η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή ρύπων,

Πακιστάν

Το πακιστανικό Παντζάμπ αποδίδει τα φετινά επίπεδα στον τοξικό αέρα που εισρέει από τη γειτονική Ινδία, όπου η ποιότητα του αέρα βρίσκεται επίσης σε επικίνδυνα επίπεδα.

H ινδική πρωτεύουσα του Νέου Δελχί, η πιο ρυπασμένη πρωτεύουσα του κόσμου, είδε τον δείκτη ποιότητας αέρα να φτάνει την Παρασκευή το εξαιρετικά υψηλό νούμερο του 539.

Συγκριτικά, ο δείκτης ποιότητας αέρα στην Αθήνα έφτανε το 52 νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, με τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων να υπερβαίνει κατά δύο φορές τα συνιστώμενα όρια του ΠΟΥ.

Πηγή In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα