Με ετήσιο ρυθμό 4,8% έως 5,3% θα αυξάνονται οι μισθοί τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 και το μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 870 ευρώ το 2025 – αύξηση 40 ευρώ – ενώ ανάλογο ρυθμό θα ακολουθήσει και τα επόμενα έτη, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
Κεραμέως: Όσο αυξάνει η ακρίβεια, θα αυξάνει και ο κατώτατος μισθός
Ο στόχος της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός στόχος προβλέπει τη διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει αυξήσεις κοντά στο 5,3%, δηλαδή ετήσια αύξηση θα πρέπει ξεπερνά τα 60 ευρώ περίπου. Ο μέσος μισθός το 2024 θα πρέπει να ανέλθει στα 1.313,55 ευρώ από 1.251 που ήταν το 2023 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ. Το 2025 να ανέλθει στα 1.379,22, το 2026 στα 1.448 ευρώ για να φτάσει το 2027 στα 1.520,50 ευρώ.
Το αγκάθι της έλλειψης συμβάσεων
Ωστόσο, η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί μια επιπρόσθετη δυσκολία στην διαμόρφωση του νέου μέσου μισθού , καθώς μεγάλες ομάδες εργαζομένων, δεν υπογράφουν συμβάσεις επι σειρά ετών, με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να συμπιέζονται κοντά στα όρια του κατώτατου μισθού.
Η ΤτΕ
Αυξήσεις κατά μέσο όρο, κοντά στο 5% ετησίως για τα επόμενα χρόνια, προβλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της στην οποία σημειώνεται ότι η ονομαστική αμοιβή ανά εργαζόμενο θα αυξάνεται με ρυθμούς περίπου 5% τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης που προβλέπει η κεντρική τράπεζα είναι 5,8% φέτος, 4,9% το 2025 και 5,1% το 2026.
Tην ίδια ώρα και η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 5% κατά μέσο όρο για τα επόμενα έτη τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις αποδοχές των εργαζομένων αφενός για να τους κρατήσουν στις θέσεις τους και αφετέρου για να προσελκύσουν ειδικότητες και προσόντα που είναι σε έλλειψη και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ίδιων των επιχειρήσεων
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ «οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο θα αυξάνονται με ρυθμούς γύρω στο 5% ετησίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και με βάση τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα».
Το «σχέδιο δράσης»
Καταλυτικό ρόλο την αύξηση του μέσου μισθού έχει η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το λόγο αυτό η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό διάταξη με την οποία προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις. Μελετώνται παρεμβάσεις έτσι ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να διευκολύνονται στις διαπραγματεύσεις με χρήση περισσότερων πηγών πληροφόρησης για τις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ επανεξετάζεται το 51% της εργοδοτικής εκπροσώπησης, ως προϋπόθεση για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Συζητείται η μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού με στόχο να κατέβει σε μικρότερο ποσοστό ώστε να επιτυγχάνεται η ισχύς μιας κλαδικής σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους.
Η προτροπή ΕΕ και η Ελλάδα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία κυρώνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιτάσσει τα κράτη-μέλη να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα προσδιορίζουν του ύψος των αμοιβών. Στη χώρα μας το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο του 30%.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)