
Ένα πολλά υποσχόμενο επενδυτικό τοπίο, τουλάχιστον από τις εισηγμένες, έχει αρχίσει και ξεδιπλώνεται τους τελευταίους μήνες, με πολλές διοικήσεις να βγαίνουν από την εσωστρέφεια της προηγούμενης δεκαετίας και να κοιτούν με αξιώσεις πολλές διεθνείς αγορές.
Άλλωστε, με τη ρευστότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς ομίλους, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ξένους, αλλά και η προοπτική της ταχύτερης μείωσης του κόστους δανεισμού, ενδεχομένως να αποτελούν και τα εχέγγυα για να περάσουν οι ελληνικές εισηγμένες σε άλλα επίπεδα. Επίπεδα που θα είναι ελκυστικά σε περίπτωση που η ελληνική κεφαλαιαγορά αναβαθμιστεί και η γκάμα των κεφαλαίων που μπορούν να προσελκύσουν ενισχυθεί σημαντικά.
Ανεβάζει τον πήχη για τις τράπεζες η Euroxx – Πόσο αυξάνει τις τιμές στόχους
Πράσινη ΔΕΗ
Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση σε τεχνολογίες που θα αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς των ΑΠΕ, όπως είναι η αποθήκευση, η αντλησιοταμίευση και τα υδροηλεκτρικά περιλαμβάνει το τριετές business plan της ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027. Το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι συνολικού ύψους 10,1 δισ. ως το 2027.
Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20 TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ξεκάθαρο το επενδυτικό story της ΓΕΚ Τέρνα
Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι το επενδυτικό story της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρο με τον τομέα των υποδομών να συνεισφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι της κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας παράλληλα και σημαντικές συνέργειες.
Ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και CEO του ομίλου έχει εκτιμήσει μάλιστα ότι μέχρι το 2028 τα EBITDA θα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας παράλληλα επενδυτικό πλάνο της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Ο μετασχηματισμός του Aktor
Ο όμιλος Aktor πλέον εξελίσσεται σε holding και μετασχηματίζεται ριζικά, με τις θυγατρικές AKTOR ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, AKTOR AKINHTA, AKTORΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, AKTOR ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ και AKTOR ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ.
Σκοπεύει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ώστε να επιτύχει το 2025 κύκλο εργασιών ύψους 1,4 δισ. και EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ και το 2030 κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA 430 εκατ. ευρώ.
Νέα Υόρκη και Καμάρι για τον Τιτάν
Εκτός από το listing στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και των επενδύσεων της Titan America, ο Τιτάνας τρέχει ένα μεγάλο project στο Καμάρι Βοιωτίας, με στόχο να κατασκευάσει ένα εκ των μεγαλύτερων και πλήρως ψηφιοποιημένων, πράσινων εργοστασίων τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα.
Η τσιμεντοβιομηχανία τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρουσία της Cenergy στις ΗΠΑ
Το μεγάλο project της Cenergy να δημιουργήσει νέα παραγωγική μονάδα στο Μέριλαντ, βρίσκεται σε εξέλιξη, υλοποιώντας ένα έργο που θα ενισχύσει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά καλωδίων. Η επένδυση αυτή, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της εν εξελίξει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το businees plan, η εταιρία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε καλώδια για παραγωγή, μεταφορά και διανομή εμνέργειας, καλύπτοντας έτσι το πλήρες φάσμα.
Πολυμέτωπη Metlen
Εκτός από την ανάπτυξη στη βρετανική αγορά, με την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Metlen τρέχει πρόγραμμα επέκταση δραστηριοτήτων σε όλα τα Βαλκάνια με νέα συμβόλαια στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Επίσης, η METLEN πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη ενός σημαντικού τετραετούς επενδυτικού σχεδίου στην Ιταλία, με χαρτοφυλάκιο περίπου 180 έργων. Το πλάνο αυτό, που θα εκτείνεται σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο, καθώς και σε νησιά, προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3,6 GW, η οποία θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.
Επίσης, προχωρά στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων στην ισπανική αγορά, σε όλο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο των περίπου 700 MW φωτοβολταϊκών που έχουν ήδη κατασκευαστεί στην Ισπανία σε πάνω από 1 GW έως το 2025.
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ τα σχέδια της Trade Estates ΑΕΕΑΠ
Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης νέων γραμμών δανεισμού ύψους 141 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2024 – 2028, που προβλέπει την υλοποίηση έργων συνολικού κόστους 207 εκατ. ευρώ.
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η χρήση των δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Trade Estates προβλέπει την ανάπτυξη έξι νέων ακινήτων στον τομέα των εμπορικών πάρκων και logistics. Με την ολοκλήρωσή του, η εισηγμένη θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 720-740 εκατ. ευρώ, έναντι 484 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.
Προς εξαγορές η Q&R
O hot κλάδος της πληροφορικής αναμένεται να αλλάξει ριζικά το επόμενο διάστημα, με τους «ισχυρούς» να ετοιμάζουν ένα μπαράζ εξαγορών προκειμένου να ενισχύσουν το φάσμα των δυνατοτήτων τους.
Η Q&R, η οποία έχει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων άνω των 40 εκατ. ευρώ, έχει δηλώσει ότι εξετάζει εξαγορές πλειοψηφικών ποσοστών σε άλλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις πληροφορικής τους προσεχείς μήνες, με έμφαση στα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.), της κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech). Άλλωστε, διαθέτει ρευστότητα πάνω από 19 εκατ. ευρώ, από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με χαμηλό επιτόκιο, που κάλυψε η Σοφία Σωτηράκου.
Το επενδυτικό πλάνο των 50 εκατ.
Με επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ την τριετία 2025-2027 ο Παναγιώτης Τσινάβος «χτίζει» τη Κρι-Κρι του 2030, ο τζίρος της οποίας θα αγγίζει το μισό δισ. ευρώ από 245 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης.
Κυρίαρχος στόχος της εταιρείας είναι οι αγορές του εξωτερικού, όπου ήδη πραγματοποιείται πάνω από το 50% του συνολικού της τζίρου, ποσοστό που συνεχίζει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, με όχημα το Greek frozen yogurt η Κρι-Κρι έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, ξεκινώντας τη διαδρομή της από τα σούπερ μάρκετ του Τέξας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι εν λόγω επενδύσεις θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια, καθώς η γαλακτοβιομηχανία διατηρεί -και θα συνεχίσει να διατηρεί σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη της- μηδενικό δανεισμό, ενώ προβλέπεται ότι θα αναπτύσσεται στο εξής με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.


Latest News

«Άλλαξαν χέρια» 5 δισ. σε 18 συνεδριάσεις - Το ράλι στο ΧΑ και η 8η Απριλίου
Καταλυτικό ρόλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπαιξε η αναβάθμιση της Moody's - Σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Τι περιμένει η ΑΧΙΑ για τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ - Ο κρίσιμος καταλύτης της αναβάθμισης του ΧΑ
Η ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ για το δ' 3μηνο του 2024 σύμφωνα με την ΑΧΙΑ

Νέες βελτιώσεις στον υπολογισμό των δεικτών του ΧΑ
Οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο της «συνεχούς προσπάθειάς του για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών», όπως σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ροκάνισε τα εβδομαδιαία κέρδη το ΧΑ, διόρθωσαν οι τράπεζες
Σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στην κορυφή της διόρθωσης

Συγκρατούν και σήμερα το ΧΑ οι τράπεζες, βαρίδια Πειραιώς και Alpha Bank
Η αγορά προσπαθεί να κρατήσει για δεύτερη ημέρα τα κέρδη της "κουτσής", αλλά ανοδικής, εβδομάδας

Συνεχίζεται η αφομοίωση στο ΧΑ, με rotation στους «μεγάλους»
Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η αγορά δείχνει να αναλώνεται στην αφομοίωση των επιπέδων

Άντεξε στην τραπεζική διόρθωση το ΧΑ - Στήριξε ο Τιτάν
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε την Πέμπτη μεταξύ 1.734,03 μονάδων και 1.749,55 μονάδων

Τείχη αντοχής υψώνει ο Τιτάνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Αξιοσημείωτες αντοχές δείχνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών- Καταφέρνει να κρατηθεί πάνω από τις 1.740 μονάδες

Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ, διορθώνουν οι τράπεζες
Tο ΧΑ δείχνει να υψώνει τείχη προστασίας έναντι του αρνητικού κλίματος που έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές αγορές η νέα εξαγγελία των ΗΠΑ για δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες