Η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε μια επιθετική ανοδική τάση, η οποία μάλιστα παίρνει επιπλέον ώθηση από την επανεκλογή του Trump.

Τούτο δε επιβεβαιώνεται αφενός από τα επιτευχθέντα ιστορικά υψηλά του μεγαλύτερου σε κεφ/ση Bitcoin, το οποίο κατέγραψε πρόσφατα τιμή στα 93000 δολάρια (+130% ετήσια κέρδη) και τα αντίστοιχα πολυετή υψηλά πολλών άλλων μικρότερων˙ αφετέρου από τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια εισροών στα αντίστοιχα ETF τις τελευταίες ημέρες, μέγεθος-ρεκόρ, κατατάσσοντας έτσι το κρυπτονόμισμα αυτό έβδομο σε μέγεθος χρηματοπιστωτικό μέσο στον κόσμο, πάνω και από τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco, στα 1,77 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ.

Τα κρυπτονομίσματα και η ρητορική του Τραμπ

Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί της -προεκλογικής, τουλάχιστον- ρητορικής του Τραμπ σχετικά με την εκτενέστατη αποδοχή του blockchain και τη συν αυτώ «ενσωμάτωση» του οικοσυστήματος, υπενθυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η έγκριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων επί Bitcoin και Ethereum.

Κάτι που δεν βρίσκει πολλούς σκεπτικιστές επί αυτού, καθώς η ίδια η αγορά προεξοφλεί την ενδιαφέρουσα συνέχεια με τέτοια ανοδική συμπεριφορά.

Με την πρωθύστερη παρατήρηση του υψηλού κινδύνου σε τέτοιες «επενδύσεις», τον οποίον μάλιστα θα αναλύσουμε παρακάτω, φαίνεται ότι (ξανα)απέκτησαν ενδιαφέρον οι αγοραστικές τοποθετήσεις.

Και είναι προφανές ότι τα «στοιχήματα» δεν αφορούν μόνο στις ώριμες επιλογές, όπως το Bitcoin, το Ethereum και το Solana, αλλά και σε «δεύτερης κατηγορίας» νομίσματα, μικρότερης κεφαλαιοποίησης και κατηγορίας memes.

Σε αδρές γραμμές και στο πλαίσιο της επενδυτικής συζήτησης (και όχι της τεχνολογικής), πολλά από αυτά τα νομίσματα συσχετίζονται με κάποιους στόχους, προσδοκίες και σχέδια των κατασκευαστών τους, ώστε να προσιδιάζουν τις δημόσιες προτάσεις της «συμβατικής» χρηματαγοράς, ενώ παράλληλα τα «χρηματοοικονομικά μεγέθη», οι ΚΑΧ και άλλου είδους λογιστικές αποτυπώσεις εκλίπουν. Ακόμα χειρότερα, το υψηλότατο τεχνολογικό υπόβαθρο και ο ιδιαίτερα πολύπλοκος τρόπος λειτουργίας του οικοσυστήματος δεν επιτρέπει σαφή αποτίμηση, ώστε να είναι κυρίαρχο, τελικά, το αίσθημα του «πονταρίσματος» ή της προσδοκίας.

Εν τω μεταξύ, η προώθηση και οι εμπεριστατωμένες (ή όχι) απόψεις βομβαρδίζουν τους ενδιαφερομένους από το διαδίκτυο, χωρίς καμία εμπλοκή των εποπτικών αρχών (δεν εποπτεύονται, εξάλλου, όπως οι συμβατικές χρηματαγορές), εξού και η εξαιρετικά ευμετάβλητη φύση της τιμής τους, ενώ η εμπειρία εδώ είναι υπερπολύτιμη, μιας και το «ένστικτο» λίγων διαβασμένων προλαβαίνει τα χειρότερα ή οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα.

BONK

Το Bonk Inu (BONK) είναι ένα πολλά υποσχόμενο meme που πατάει πάνω στο εξαιρετικό δίκτυο Solana, ενώ ήδη έχει ευρεία αποδοχή στην κοινότητα αυτή. Διαπραγματεύεται σε πάνω από 40 DEXS/CEXES (εν είδει πλατφορμών συναλλαγών), όπως η Revolut, η Coinbase, η Crypto, η ΟΚΧ, σε τρέχουσα κεφ/ση 2,8 δισεκ. δολάρια. Το πρόσφατο ανοδικό τίναγμα έδειξε και πάλι ότι η περιοχή των 0,00004 USD αφορά σε κρίσιμη αντίσταση που οριοθετεί μια μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα συσσώρευση, με επόμενο στόχο τα 0,000075$. Λόγω του ότι είναι κατηγορίας meme, η τιμή του αναμένεται να έχει έντονες διακυμάνσεις.

ETHENA

To Ethena (ENA) ανήκει στην κατηγορία των stablecoin, όπως το USDT Tether, το USDC και το DAI, καθώς αφορά σε συνθετικό δολάριο, το USDe. Πατάει στο ομόνωυμο οικοσύστημα Ethena, διαπραγματεύεται σε μεγάλα DEXs/CEXES όπως Binance, Revolut, Bybit, OKX, Kraken (κεφ/ση λίγο πάνω από τα 1,5 δισεκ. δολάρια), ενώ ακριβώς επειδή είναι stablecoin έχει σαφώς πιο αμυντικό χαρακτήρα με μικρότερες διακυμάνσεις από τα περισσότερα νομίσματα. Μετά την προσπέλαση (και υστερόχρονη επιβεβαίωση) του επιπέδου 0,50 USDT έχει αποκτήσει επιθετικότερη τάση, και φυσικά το επενδυτικό κλίμα βοηθά, συνυπολογίζοντας και την πορεία του δολαρίου ΗΠΑ.

BEAM

To Beam είναι μια ιδιαίτερη και συνάμα πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, σε κεφ/ση του ενός δισεκ. δολαρίων. Καταρχάς, λειτουργεί με συνδυασμό δύο πρωτοκόλλων, LelantusMW and Mimblewimble στο ομώνυμο δίκτυο Beam (PoW, αλγόριθμος Equihash) με τη σφραγίδα της Merit Circle. Χάρη στις καταβολές αυτές από τoν DAO (Decentralized Autonomous Organization) και το γεγονός ότι υποστηρίζει απευθείας Dandellion++  οδηγεί (μάλλον) σε πλεονέκτημα έναντι του monero με ανώτερο scalability, αν και το monero (απευθείας “ανταγωνιστής” του) ενσωματώνει πλέον pruning αλλά με υπογραφές ring και πρόσφατα, εκτός από Tor – i2p και την Dandellion++.

Υπολείπεται στη διαπραγμάτευση, ωστόσο παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ευρισκόμενο εκτός άλλων σε MEXC, Gate, Uniswap, CoinEx. Η πρόσφατη προσπέλαση των 0,02 USDT ανοίγει τον δρόμο για υπεραποδόσεις, έχοντας έναν μέτρια μεταβλητό χαρακτήρα, μεταξύ των δύο προαναφερθέντων.

Ο κίνδυνος

Ο κίνδυνος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων είναι μεγάλος, αφενός μεγαλύτερος από σχεδόν όλα τα γνωστά επενδυτικά οχήματα της σήμερον, αφετέρου ανάλογος με τις αναμενόμενες (υπερ)αποδόσεις. Οι δύο βασικότεροι κίνδυνοι είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από την έντονη αυξομείωση της τιμής τους, άρα και τα μεγάλα περιθώρια ζημίας, και ο δεύτερος αφορά στα ενδογενή χαρακτηριστικά των «περιουσιακών» αυτών στοιχείων και τις εκάστοτε εγγυήσεις που έχουν οι κάτοχοί τους, απέχοντας από τις οργανωμένες αγορές κατά τον νόμο. Ειδικότερα για τον πρώτο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η -τις περισσότερες φορές- μοχλευμένη αγορά, που δίνει δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί το αρχικό, προς επένδυση κεφάλαιο (αυστηρότερα, η αγοραστική του δύναμη), και ως εκ τούτου οδηγεί σε αντίστοιχες πολλαπλάσιες απώλειες κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts