
Τα αθλητικά είδη κυριαρχούνται εδώ και καιρό από δύο εταιρείες, τη Nike και την Adidas. Πέρυσι αντιπροσώπευαν το 35% και το 16%, αντίστοιχα, των 146 δισ. δολαρίων σε καθαρές πωλήσεις που δημιουργήθηκαν από τις 15 μεγαλύτερες μάρκες αθλητικών ειδών, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Αλλά αυτό είναι μειωμένο από το συνδυασμένο 63% το 2018, όπως αναφέρει το Economist. Οι διεκδικητές κερδίζουν έδαφος, συμπεριλαμβανομένων καθιερωμένων εμπορικών σημάτων όπως η New Balance και η Asics, καθώς και νεότερων όπως η On και η Hoka. Στην Κίνα τοπικές εταιρείες όπως η Anta και η Li-Ning αυξάνουν τον ανταγωνισμό. Η swoosh της Nike έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά: κατά το τελευταίο έτος οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 27%. Τι είναι όμως αυτό που πήγε στραβά για τους πρωταθλητές της αθλητικής ένδυσης;
Η Adidas ξεπερνά τη Nike – Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Τι κάνουν οι νέες μάρκες
Οι πωλήσεις των αθλητικών παπουτσιών ξεπερνούσαν τον τελευταίο καιρό τις πωλήσεις της υπόλοιπης αγοράς αθλητικών ειδών. Σύμφωνα με την Sporting Goods Intelligence Europe, μια εταιρεία ερευνών, οι πωλήσεις επώνυμων αθλητικών υποδημάτων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% από το 2018 έως το 2023, η αγορά αθλητικών ειδών στο σύνολό της αυξήθηκε κατά λιγότερο από 20%.
Ειδικά τα παπούτσια για τρέξιμο τα πήγαν καλά. Το τζόκινγκ απέκτησε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα γυμναστήρια ήταν κλειστά, και η συνήθεια αυτή έμεινε σε πολλούς, προσθέτει ο Economist.

Οι διεκδικητές έχουν χρησιμοποιήσει καινοτόμα σχέδια για να ξεχωρίσουν. Η Hoka, μέρος της Deckers Brands, πουλάει παπούτσια για τρέξιμο με πολύ χοντρές σόλες. Τα τελευταία σούπερ ελαφριά παπούτσια μαραθωνίου της On κατασκευάζονται από ρομποτικό βραχίονα χρησιμοποιώντας ένα μόνο κομμάτι θερμοπλαστικής ίνας. Το επίκεντρο των κεντρικών γραφείων της On στη Ζυρίχη είναι ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) όπου οι σχεδιαστές κολλούν υλικά μεταξύ τους σε πρωτότυπα αθλητικά παπούτσια που αποκαλούν «τέρατα».
Η προέλευση της On είναι ασυνήθιστη. Το 2010 ο Ολίβιερ Μπέρνχαρντ, ένας αθλητής του τριάθλου, κόλλησε κομμάτια από λάστιχο κήπου στο κάτω μέρος των αθλητικών του παπουτσιών για πρόσθετη απορρόφηση καθώς πειραματιζόταν με πολλές ιδέες και στη συνέχεια έφτιαξε το πρωτότυπο on.
Τα παπούτσια τους είχαν μεγάλη επιτυχία- πέρυσι η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Στις 12 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της κατά το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 32%, σε ετήσια βάση. Η On έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 17 δισ. δολάρια.
Αθλητικά είδη: Που έχασαν το παιχνίδι Nike και Adidas
Οι αναλυτές λένε ότι η Nike, αντιθέτως, έχει μείνει πίσω στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ η Adidas έχει εξαρτηθεί υπερβολικά από τη σειρά μοντέρνων αθλητικών παπουτσιών της.
Η Nike και η Adidas έχουν επίσης κάνει λάθη με τη διανομή τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν κόψει τους δεσμούς του με ορισμένους μεγάλους λιανοπωλητές αθλητικών ειδών υπέρ της πώλησης μέσω των δικών τους καταστημάτων, ιστότοπων και εφαρμογών, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα κέρδη τους και να αποκτήσουν πιο σφιχτό έλεγχο της εμπειρίας του πελάτη.
«Οι λιανοπωλητές είπαν: αν δεν μας υποστηρίξετε, θα γεμίσουμε τα ράφια μας με τις νέες ανερχόμενες μάρκες», εξηγεί ο Τομ Αστρέλα, σύμβουλος του κλάδου.
Οι δύο πρωτοπόροι του κλάδου προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Η Nike παρουσίασε μια σειρά νέων προϊόντων σε εκδήλωση στο Παρίσι νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έκδοσης του δημοφιλούς μοντέλου Pegasus, για το οποίο επιτάχυνε την ανάπτυξη. Τον Σεπτέμβριο αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της με έναν βετεράνο της εταιρείας, ο οποίος δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της.
Η Adidas αναμένεται να πουλήσει την τελευταία σειρά Yeezy, σχεδιασμένη από τον Kanye West, μέχρι το τέλος του 2024, αφού χώρισε τους δρόμους της με τον ράπερ μετά από μια σειρά αντισημιτικών σχολίων.
Τόσο η Nike όσο και η Adidas επιδιορθώνουν επίσης τις σχέσεις τους με τους λιανοπωλητές. Εν τω μεταξύ, ορισμένες από τις ανταγωνιστικές μάρκες επεκτείνουν το πλεονέκτημά τους μπαίνοντας και σε άλλα είδη, όπως πιο μοδάτα αθλητικά παπούτσια και ενδύματα, για τα οποία τα περιθώρια κέρδους τείνουν να είναι υψηλότερα.


Latest News

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Δασμοί Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης λέει η Λαγκάρντ
Η Λάγκαρντ εκτιμά ότι είναι η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.