Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ συναντά αυτές τις ημέρες ο Τζο Μπάιντεν για τελευταία φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ο στόχος των ηγετών να μειώσουν τις εντάσεις πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητείται από νέες «συγκρούσεις» για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το εμπόριο, την Ταϊβάν και τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν και ο Σι θα συζητήσουν στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού – ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες- όπου οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού αξιολογούν τις επιπτώσεις της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία ως προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Σι Τζινπίνγκ: Εγκαινίασε λιμάνι στο Περού ενδυναμώνοντας τη θέση του Πεκίνου στην Ν. Αμερική
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ταϊβάν
Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσινγκτον είναι εξοργισμένη από την πρόσφατη παραβίαση των τηλεφωνικών επικοινωνιών αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και της προεδρικής εκστρατείας από την Κίνα και ανησυχεί για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν και την κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε σχεδιάζει να κάνει στάση στην αμερικανική πολιτεία της Χαβάης και ίσως στο Γκουάμ σε μια επίσκεψη που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.
Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος. Ενώ οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την έλλειψη επίσημης διπλωματικής αναγνώρισης.
Ταυτόχρονα, η οικονομία του Πεκίνου δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα του Μπάιντεν για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου περιορισμού των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και εξαγωγικών περιορισμών σε υψηλής τεχνολογίας τσιπ υπολογιστών. Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Κίνα διαψεύδει συστηματικά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για χάκινγκ, θεωρεί την Ταϊβάν εσωτερική υπόθεση και έχει διαμαρτυρηθεί για τις αμερικανικές δηλώσεις σχετικά με το σινορωσικό εμπόριο.
Η οικονομία του Πεκίνου δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα του Μπάιντεν για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου περιορισμού των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και εξαγωγικών περιορισμών σε υψηλής τεχνολογίας τσιπ υπολογιστών.
Οι δασμοί και η μετάβαση στον Τραμπ
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει γενικούς δασμούς 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της δέσμης εμπορικών μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρώτα η Αμερική», την στιγμή που το Πεκίνο αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα.
Ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να στελεχώσει το κυβερνητικό σχήμα με ακόμη περισσότερους πολέμιους της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροσώπου Μάικ Γουόλτς ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Την Τετάρτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, περιέγραψε τη μετάβαση ως «μια εποχή κατά την οποία οι ανταγωνιστές και οι αντίπαλοι μπορούν να δουν ενδεχομένως μια ευκαιρία». Ο Μπάιντεν θα τονίσει με τον Σι την «ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα, η σαφήνεια, η προβλεψιμότητα κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας».
Ο Shen Dingli, μελετητής διεθνών σχέσεων με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί η συνάντηση να αμβλύνει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. «Η Κίνα σίγουρα δεν θέλει οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιέλθουν σε αναταραχή πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ», δήλωσε ο Shen.
Ο Μπάιντεν και ο Σι θα συζητήσουν στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού – ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες- όπου οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού αξιολογούν τις επιπτώσεις της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία ως προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Η σύνοδος κορυφής στη Νότια Αμερική
Ο Σι, ο οποίος έφτασε στη Λίμα την Πέμπτη, σχεδιάζει έναν εβδομαδιαίο διπλωματικό αιφνιδιασμό στη Λατινική Αμερική, ο οποίος περιλαμβάνει μια ανακαινισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Περού, τα εγκαίνια του τεράστιου λιμανιού βαθέων υδάτων Chancay εκεί και την υποδοχή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας την επόμενη εβδομάδα για μια κρατική επίσκεψη.
Η Κίνα αναζητά τα μεταλλεύματα, τη σόγια και άλλα προϊόντα της Λατινικής Αμερικής, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί επίσης να αναζητούν νέα στρατιωτικά και κατασκοπευτικά φυλάκια δίπλα στις ΗΠΑ. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το κράτος έχουν αποκαλέσει αυτές τις κατηγορίες συκοφαντίες.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην περιοχή είναι ισχυρή και ότι οι κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές στο εξωτερικό έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των εγχώριων προκλήσεων και των προβλημάτων με τα έργα.
Όμως ο Ράιαν Μπεργκ, διευθυντής του προγράμματος για την Αμερική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank της Ουάσινγκτον, τόνισε πως ο Σι θα τύχει καλής υποδοχής στην περιοχή.
«Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν θα επισκιαστεί από όλα όσα κάνει ο Σι Τζινπίνγκ όταν επισκεφθεί το APEC», είπε. «Η συνάντησή τους δεν απευθύνεται αποκλειστικά στο Λευκό Οίκο ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αφορά περισσότερο τους Αμερικανούς CEOs και τη συνέχιση των αμερικανικών επενδύσεων ή την προσπάθεια ανανέωσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα και την απαλλαγή από την αντίληψη ότι υπάρχει ένα εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον εκεί».
Latest News
Το Μεξικό προς απαγόρευση μεταλλαγμένου καλαμποκιού - Νέα κόντρα με τις ΗΠΑ;
Το Μεξικό υπερασπίζεται τις αυτόχθονες ποικιλίες καλαμποκιού εν μέσω διαμάχης με τις ΗΠΑ
Η αγορά kidult και πώς η Lego κατέκτησε τα... «μεγάλα παιδιά»
Τα τουβλάκια Lego κατέκτησαν τους ενήλικες, αυξάνοντας τα έσοδά της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά παιχνιδιών
Πώς προετοιμάζεται η Κίνα για να «υποδεχθεί» τον Τραμπ
Με διαφοροποίηση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες, αλλά και επιθετικά εμπορικά μέτρα απέναντι στις ΗΠΑ προετοιμάζεται η ηγεσία στο Πεκίνο για την εποχή Τραμπ 2.0
Ο αμερικανικός πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής FED για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται