Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ συναντά αυτές τις ημέρες ο Τζο Μπάιντεν για τελευταία φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ο στόχος των ηγετών να μειώσουν τις εντάσεις πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητείται από νέες «συγκρούσεις» για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το εμπόριο, την Ταϊβάν και τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν και ο Σι θα συζητήσουν στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού – ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες- όπου οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού αξιολογούν τις επιπτώσεις της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία ως προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Σι Τζινπίνγκ: Εγκαινίασε λιμάνι στο Περού ενδυναμώνοντας τη θέση του Πεκίνου στην Ν. Αμερική
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ταϊβάν
Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσινγκτον είναι εξοργισμένη από την πρόσφατη παραβίαση των τηλεφωνικών επικοινωνιών αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και της προεδρικής εκστρατείας από την Κίνα και ανησυχεί για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν και την κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε σχεδιάζει να κάνει στάση στην αμερικανική πολιτεία της Χαβάης και ίσως στο Γκουάμ σε μια επίσκεψη που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.
Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος. Ενώ οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την έλλειψη επίσημης διπλωματικής αναγνώρισης.
Ταυτόχρονα, η οικονομία του Πεκίνου δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα του Μπάιντεν για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου περιορισμού των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και εξαγωγικών περιορισμών σε υψηλής τεχνολογίας τσιπ υπολογιστών. Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Κίνα διαψεύδει συστηματικά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για χάκινγκ, θεωρεί την Ταϊβάν εσωτερική υπόθεση και έχει διαμαρτυρηθεί για τις αμερικανικές δηλώσεις σχετικά με το σινορωσικό εμπόριο.
Η οικονομία του Πεκίνου δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα του Μπάιντεν για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου περιορισμού των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και εξαγωγικών περιορισμών σε υψηλής τεχνολογίας τσιπ υπολογιστών.
Οι δασμοί και η μετάβαση στον Τραμπ
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει γενικούς δασμούς 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της δέσμης εμπορικών μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρώτα η Αμερική», την στιγμή που το Πεκίνο αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα.
Ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να στελεχώσει το κυβερνητικό σχήμα με ακόμη περισσότερους πολέμιους της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροσώπου Μάικ Γουόλτς ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Την Τετάρτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, περιέγραψε τη μετάβαση ως «μια εποχή κατά την οποία οι ανταγωνιστές και οι αντίπαλοι μπορούν να δουν ενδεχομένως μια ευκαιρία». Ο Μπάιντεν θα τονίσει με τον Σι την «ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα, η σαφήνεια, η προβλεψιμότητα κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας».
Ο Shen Dingli, μελετητής διεθνών σχέσεων με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί η συνάντηση να αμβλύνει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. «Η Κίνα σίγουρα δεν θέλει οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιέλθουν σε αναταραχή πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ», δήλωσε ο Shen.
Ο Μπάιντεν και ο Σι θα συζητήσουν στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού – ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες- όπου οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού αξιολογούν τις επιπτώσεις της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία ως προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Η σύνοδος κορυφής στη Νότια Αμερική
Ο Σι, ο οποίος έφτασε στη Λίμα την Πέμπτη, σχεδιάζει έναν εβδομαδιαίο διπλωματικό αιφνιδιασμό στη Λατινική Αμερική, ο οποίος περιλαμβάνει μια ανακαινισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Περού, τα εγκαίνια του τεράστιου λιμανιού βαθέων υδάτων Chancay εκεί και την υποδοχή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας την επόμενη εβδομάδα για μια κρατική επίσκεψη.
Η Κίνα αναζητά τα μεταλλεύματα, τη σόγια και άλλα προϊόντα της Λατινικής Αμερικής, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί επίσης να αναζητούν νέα στρατιωτικά και κατασκοπευτικά φυλάκια δίπλα στις ΗΠΑ. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το κράτος έχουν αποκαλέσει αυτές τις κατηγορίες συκοφαντίες.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην περιοχή είναι ισχυρή και ότι οι κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές στο εξωτερικό έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των εγχώριων προκλήσεων και των προβλημάτων με τα έργα.
Όμως ο Ράιαν Μπεργκ, διευθυντής του προγράμματος για την Αμερική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank της Ουάσινγκτον, τόνισε πως ο Σι θα τύχει καλής υποδοχής στην περιοχή.
«Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν θα επισκιαστεί από όλα όσα κάνει ο Σι Τζινπίνγκ όταν επισκεφθεί το APEC», είπε. «Η συνάντησή τους δεν απευθύνεται αποκλειστικά στο Λευκό Οίκο ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αφορά περισσότερο τους Αμερικανούς CEOs και τη συνέχιση των αμερικανικών επενδύσεων ή την προσπάθεια ανανέωσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα και την απαλλαγή από την αντίληψη ότι υπάρχει ένα εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον εκεί».
Latest News
Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ
Η ανάκαμψη της Ευρώπης είναι στα χέρια της… Γερμανίας - Η ανάλυση της BofA [γράφημα]
Σύμφωνα με την BofA, οι επενδυτές θεωρούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης θα ωφελήσει όλη την ήπειρο
Αλλαγή ρότας για την Pilot του Γουόρεν Μπάφετ - Επιστρέφει στις ΗΠΑ
Η εταιρεία, μια μονάδα της Berkshire Hathaway του Μπάφετ, έχει ήδη περικόψει όλους τους υπαλλήλους που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο
Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project
Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»
Πρόταση για φορολόγηση των συνταξιούχων κλονίζει την κυβέρνηση Μπαϊρού
Η υπουργός Εργασίας ναρκοθετεί την προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσεταιριστεί τους Σοσιαλιστές ώστε να ψηφίσουν τον Προϋπολογισμό
Παραμένουν δύο χειριστές στο πιλοτήριο εμπορικών πτήσεων - Τι συστήνει η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ
Οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να μην υπάρχουν δύο πιλότοι στο πιλοτήριο για να εξοικονομήσουν χρήματα - Αντιδρούν τα συνδικάτα
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
Ο Τραμπ ανακοινώνει το Stargate Project των 500 δισ. ενώ ο Μασκ λέει ότι δεν υπάρχουν... χρήματα
Το Stargate Project θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και το κόστος του θα ανέλθει στα 500 δισ. δολάρια - Αμφιβολίες από τον Ίλον Μασκ για την ύπαρξη ρευστότητας - Εκτός πλάνου η Microsoft
Τραμπ προς Πούτιν: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε deal για την Ουκρανία», αλλιώς έρχονται δασμοί...
«Ας τελειώσει αυτός ο πόλεμος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος! Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο τρόπο ή με τον δύσκολο τρόπο»
«Εχθρική» η προσέγγιση της UniCredit, λέει η Commerzbank - Ανεβαίνουν οι τόνοι
Σημειώνεται, ότι προ ημερών με νέες κινήσεις η ιταλική τράπεζα UniCredit αύξησε στο 28% το μερίδιο που κατέχει στην Commerzbank