Σε… πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για πολλούς εμπόρους η ανανέωση των συμβολαίων στα ενοίκια. Όσοι επιχειρηματίες πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν το ενοίκιο όπου στεγάζεται η επιχείρηση τους, έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις από 30% έως 100%, δηλαδή έως και διπλάσια χρήματα.
Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, με δεδομένο πως τα εμπορικά ακίνητα ενοικιάζονται συνήθως για 6 ή 9 χρόνια, υπάρχουν πολλά νοικιάστηκαν σε χαμηλές για τις σημερινές συνθήκες, τιμές. Και αυτό γιατί τότε η αγορά βρίσκονται υπό την πίεση της ελληνικής κρίσης.
Ενοίκια: Δεν έπιασαν ακόμη ταβάνι οι τιμές – Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ
Οι ιδιοκτήτες, τα ενοίκια και οι δημοφιλείς πιάτσες
Ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τώρα ζητούν να ενσωματωθεί αυτή η αύξηση των 6-9 χρόνων στο μίσθωμα. Ο κ. Θεοδωρίδης μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα ένα κατάστημα στην Κηφισιά, σε πολύ κεντρικό σημείο, το οποίο ενοικιάζεται για 2.500 ευρώ την προηγούμενη εξαετία και όταν έληξε το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης ζήτησε ενοίκιο 4.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να δώσει τα επιπλέον χρήματα καθώς γνώριζε την εμπορική αξία του συγκεκριμένου χώρου, και πως θα «έπιανε» περισσότερα αν έβγαινε στην αγορά προς μίσθωση (τουλάχιστον 5.000 ευρώ).
SOS από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών
Το ίδιο φαινόμενο περιγράφει και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκης Σαββίδης. Όπως αναφέρει στον OT, «όσα εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες εμπορικές γειτονιές είναι να ανανεωθούν τα συμβόλαια μίσθωσης, οι ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση που φθάνει έως και το 100%.
Στην Ερμού για παράδειγμα, ζητούνται αυξήσεις 100% ενώ ανάλογα την εμπορικότητα η προσαύξηση πέφτει και στο 30%. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια ενοίκια και στο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν όσο όσο για το καλύτερο πόστο στους εμπορικότερους δρόμους», συμπληρώνει ο κ. Σαββίδης.
Η «επέλαση» των πολυεθνικών αλυσίδων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι πολυεθνικές «χτυπούν» τα εμπορικά ακίνητα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αποτελεί ένα κατάστημα στην οδό Ερμού και Βουλής, στο οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε μια ελληνική εταιρεία με υποδήματα.
Το ενοίκιο που πλήρωνε ήταν κοντά στις 11.000 ευρώ και με τη λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης ζητούσε ενοίκιο 22.000 ευρώ. Η μικρή εταιρεία υποδημάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και αποφάσισε να μεταφερθεί σε ένα λιγότερο εμπορικό σημείο.
Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, με δεδομένο πως τα εμπορικά ακίνητα ενοικιάζονται συνήθως για 6 ή 9 χρόνια, υπάρχουν πολλά νοικιάστηκαν σε χαμηλές για τις σημερινές συνθήκες, τιμές. Και αυτό γιατί τότε η αγορά βρίσκονται υπό την πίεση της ελληνικής κρίσης.
Το Κολωνάκι και η ιστορία που επαναλαμβάνεται
Παρόλα αυτά, το κατάστημα μισθώθηκε όχι μόνο προς 22.000 ευρώ που ζητούσε ο ιδιοκτήτης αλλά προς 25.000 ευρώ από γνωστή πολυεθνική που καιροφυλακτούσε.
«Αυτή την φούσκα που τροφοδοτείται από τις πολυεθνικές, την έχουμε ξαναζήσει το 2000 με 2010 και δεν είχε για κανένα καλή κατάληξη», επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. «Αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα τώρα στην Ερμού και στους γύρω δρόμους, συνέβαινε τότε στο Κολωνάκι».
Θα εξαφανιστούν οι Έλληνες έμποροι από την Ερμού
Αυτή τη στιγμή ένα εμπορικό ακίνητο επί της Ερμού ενοικιάζεται έως και 450 ευρώ το τετραγωνικό το μήνα. Τιμή που πραγματικά τρομάζει καθώς θα μπορούσε να ήταν και τιμή αγοράς του ακινήτου. Όπως εξηγεί ο κύριος Σαββίδης, «εάν δεν αλλάξουμε βηματισμό, είναι προδιαγεγραμμένο ότι σε μια πενταετία δεν θα υπάρχει ούτε μια ελληνική επιχείρηση επί της Ερμού.
Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι υπέρμαχος των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς κάθε επιχείρηση κρύβει πίσω της ένα τεράστιο κύκλο εργασιών που έχει να κάνει με την παραγωγή, την μεταποίηση, τις μεταφορές, το λογιστήριο».
Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα και τα ενοίκια
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Cushman & Wakefield Proprius για το πρώτο τρίμηνο του 2024,το prime rent στην Ερμού φτάνει τα 290 ευρώ/τ.μ. με prime yield στο 5,25% ετησίως. Ακολουθούν η Γλυφάδα και η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη με 150 ευρώ/τ.μ. (prime yield 6% και για τις δύο). Τη μεγαλύτερη άνοδο στο prime yield με 6,5% σημείωσαν Κηφισιά, Πειραιάς, Πάτρα και Ηράκλειο.
Πάντως σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς στη λίστα των εμπορικότερων δρόμων με τα ενοίκια να παίρνουν την ανιούσα στο κέντρο της Αθηνάς, μπαίνουν ξανά η Σταδίου, η αρχή της Πανεπιστημίου, η Ομόνοια αλλά και η Πλάκα.
Latest News
Φρενίτιδα με την Golden Visa - Τούρκοι και Κινέζοι σαρώνουν Κέντρο και Ν. Προάστια [γραφήματα]
Στα ύψη η ζήτηση για χρυσή βίζα στην χώρα μας - Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος
Ανατροπή με τα «μπόνους» δόμησης - Παγώνει η έκδοση αδειών έως την απόφαση του ΣτΕ
Το ΥΠΕΝ αναστέλλει τις προεγκρίσεις και την έκδοση νέων οικοδομικών άδειων με χρήση των «μπόνους» για έξτρα ύψος και δόμηση στα κτίρια έως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου
Στο στόχαστρο της εφορίας οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά
Ποια συμβόλαια ακίνητων είναι έγκυρα. Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για προσύμφωνα και εξοφλητικές πράξεις
Πυρά ΠΟΜΙΔΑ για το «μπλόκο» δόμησης στη Μύκονο - Τι ζητάει
Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ για την εκτός σχεδίου δόμησης στη Μύκονο - Ποια είναι τα αιτήματά της
Τι λένε οι διαχειριστές ακινήτων για τους νέους κανόνες στο Airbnb - Τι προτείνουν
Αντιπροτείνουν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για όλα τα νομίμως αδειοδοτημένα ακίνητα
Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό - Η απόφαση του ΣτΕ
Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός τίθεται σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά
Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για προσύμφωνα και εξοφλητικές πράξεις - Φύλλο και φτερό χιλιάδες υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων
Μάχη με τον χρόνο για άδειες Airbnb στο κέντρο της Αθήνας - Τι αλλάζει [γράφημα]
Αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα για το Airbnb - Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς
Επιχείρηση «φθηνή στέγη» - Έξι αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχή
Εντός του 2025 ο πρώτος διαγωνισμός με το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» για 150 διαμερίσματα