Όλοι ασπάζονται την τεχνητή νοημοσύνη, είτε για να τονώσουν την παραγωγικότητα, είτε για να τροφοδοτήσουν την περιέργεια είτε για να αποφύγουν μια μέρα να αντικατασταθούν από κάποιον άλλον που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

Αλλά η δημοτικότητα της AI ασκεί πίεση στην εξουσία, και σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο «θα γίνει το επόμενο μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

OpenAI: Αναζητά πιο έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη καθώς οι τρέχουσες μέθοδοι «εξαντλούν» τα όριά τους

Ο Τζον Στάνκι, διευθύνων σύμβουλος της AT&T, προειδοποίησε τους ηγέτες στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Fortune ότι η Αμερική δεν είναι έτοιμη για την κατανάλωση ενέργειας που θα απαιτήσει η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενεργοβόρα τεχνητή νοημοσύνη

«Ανησυχώ για το αν θα έχουμε αρκετή ισχύ ή όχι για να προχωρήσουμε όλο αυτό το έργο», είπε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

«Αν 5 δολάρια το γαλόνι βενζίνης εκλέγουν ή ακυρώνουν πολιτικούς, σε δύο χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι θα κοιτάζουν τον λογαριασμό ρεύματος στο σπίτι τους, επειδή θα υπάρξει έλλειψη ενέργειας και κάποιοι θα την καταναλώνουν για να ξεπεράσουν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, και θα αναρωτηθούμε, πώς συνέβη αυτό; Γιατί η εξουσία δεν έχει μια προσέγγιση εδώ για κρίσιμες υποδομές;»

Η ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης θα υπερβεί τη παραγωγή των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2027, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Gartner. Η μελέτη έχει προβλέψει ότι το 40% των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις ρεύματος τα επόμενα τρία χρόνια. Έρευνα της Goldman Sachs υπολόγιζε προηγουμένως ότι τα κέντρα δεδομένων θα απαιτούν 160% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030.

«Αυτό το είδος αύξησης της ζήτησης ενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ από τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα», προειδοποίησε η έκθεση. Παράδειγμα: Ένα ερώτημα ChatGPT χρησιμοποιεί 10 φορές περισσότερη ισχύ από μια αναζήτηση Google, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα. τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον βιωσιμότητας

Το άλλο ζήτημα με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι εξαιρετικά πεινασμένη για πόρους είναι η οπισθοδρόμηση που θα μπορούσε να έχει για καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις και δεσμεύσεις για το κλίμα από παγκόσμιους ηγέτες και ηγέτες επιχειρήσεων.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για το πώς να παραχθεί τόση ενέργεια χωρίς να αυξηθούν τα αέρια του θερμοκηπίου», είπε ο Στάνκι. «Και δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε ένα καλά μελετημένο σχέδιο, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο αυτή τη στιγμή».

Η λύση; Ο Στάνκι επισημαίνει την πυρηνική ενέργεια: «Προσωπικά δεν βλέπω ένα μέλλον που να μας οδηγεί εκεί που πρέπει να φτάσουμε στις εκπομπές χωρίς κάποια πυρηνικά στην εξίσωση».

«Εάν δεν αρχίσουμε να αδειοδοτούμε γρηγορότερα από ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ξεπεράσει τα οκτώ χρόνια για να ενσωματωθεί στο δίκτυο κάποιο είδος πυρηνικής ενέργειας και οι περισσότεροι δεν θέλουν να πάμε να κατασκευάσουμε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου τώρα».

Ποιος είναι ο Τζον Στάνκι;

Ο 62χρονος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της AT&T τον Ιούλιο του 2020 μετά από σχεδόν 40 χρόνια στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Ντάλας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία τηλεφωνίας Pacific Bell, μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο το 1985, μόλις λίγα χρόνια αφότου ο πρώτος φορητός υπολογιστής έφτασε στα ράφια, και ανέβαινε σταθερά στην ιεραρχία.

Λίγο μετά τη συγχώνευση της Pacific Bell με την AT&T, ο Στάνκι προήχθη σε Chief Information Officer το 2005 και στη συνέχεια σε Chief Technology Officer το 2008. Μετά από αυτό, οι προαγωγές συνέχισαν να έρχονται.

Είπε στο Fortune τον Αύγουστο ότι η τύχη και ο συγχρονισμός, πάνω στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ έλεγχο, τον βοήθησαν να προχωρήσει σε ανώτερα επίπεδα. «Κάνε τη δουλειά σου και κάνε την καλά, αλλά μην αφήσεις τις μεταβλητές που σχετίζονται με την τύχη και το χρονοδιάγραμμα να κυριαρχήσουν ή να επηρεάσουν την ψυχική σου κατάσταση», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να προσπαθήσουν να είναι προσεκτικοί και να διορθώσουν όσο περισσότερες από τις θεμελιώδεις αποφάσεις μπορούν, αλλά μην το αφήσουν να τους παραλύσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προβλέψεις της SAS για το 2025
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται εξειδικευμένη και βιώσιμη

Στελέχη και ειδικοί της SAS, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των δεδομένων και του AI, έκαναν προβλέψεις για τις τάσεις και τις βασικές επιχειρηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις του 2025