Μπορεί τα ποσοστά των καπνιστών να πέφτουν παγκοσμίως, αλλά οι Κινέζοι αποδεικνύονται θεριακλήδες και οι πωλήσεις τσιγάρων αυξάνονται στη χώρα, τροφοδοτούμενες από «τη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει τίποτα ποτέ»: την China Tobacco.

Η China National Tobacco Corporation, κοινώς γνωστή ως China Tobacco, έχει σχεδόν μονοπώλιο στις πωλήσεις προϊόντων καπνού στην Κίνα, γεγονός που οδήγησε την κρατική εταιρεία να εξελίσσεται στον μεγαλύτερο παραγωγό τσιγάρων στον κόσμο παρά τη σχετική αφάνεια στο εξωτερικό.

Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Οι Έλληνες κάπνισαν 3,5 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2023 [γραφήματα]

Οι λιανικές πωλήσεις τσιγάρων στην Κίνα αυξάνονται τα τελευταία 4 χρόνια, φτάνοντας τα 2,44 τρισεκατομμύρια μπαστούνια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor. Η ερευνητική ομάδα προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται ετησίως, φτάνοντας τα 2,48 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2028, σύμφωνα με την Euromonitor .

H Κίνα έχει πάνω από 300 εκατομμύρια καπνιστές τους περισσότερους παγκοσμίως, και σχεδόν το ένα τρίτο των καπνιστών στον πλανήτη.

Η Euromonitor πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη συνέπεσε με την αυξανόμενη δημοτικότητα των “λεπτών” τσιγάρων, που διαφημίζονται ως “χαμηλής πίσσας” και διαφόρων τύπων τσιγάρων με γεύση.

Κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις

Αυτές οι τάσεις έρχονται στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης μείωσης πωλήσεων τσιγάρων παγκοσμίως. Μεταξύ 2019 και 2023, οι ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά περίπου 2,7% σε 5,18 τρισεκατομμύρια.

H Κίνα έχει πάνω από 300 εκατομμύρια καπνιστές τους περισσότερους παγκοσμίως, και σχεδόν το ένα τρίτο των καπνιστών στον πλανήτη.

Ενώ το Πεκίνο έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τον περιορισμό της επικράτησης του καπνίσματος, οι πωλήσεις καπνού δεν επηρεάστηκαν.

Η State Tobacco Monopoly Administration – STMA, η οποία επιβλέπει τις δραστηριότητες της China Tobacco, ανέφερε ότι η καπνοβιομηχανία της Κίνας πραγματοποίησε έσοδα περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων γιουάν (210 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, αυξημένα κατά 4,3% από το 2022. Η China Tobacco εκτιμάται ότι αποτελεί το 97% της παραγωγής και των πωλήσεων καπνού της χώρας.

 «Σύγκρουση συμφερόντων»

Ένας από τους κύριους παράγοντες που περιόρισε τη χρήση καπνού παγκοσμίως, ειδικά σε πλούσιες χώρες, ήταν η Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, με στόχο τη μείωση της παγκόσμιας χρήσης καπνού.

Ο Γκαν Κουάν, ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος ελέγχου καπνού στη Vital Strategies, είπε στο CNBC: «Τείνουμε να βλέπουμε λιγότερη πρόοδο σε χώρες όπου ο κλάδος μπορεί να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική».

Στην περίπτωση της China Tobacco, η βιομηχανία και η κυβερνητική πολιτική συνδέονται άμεσα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 με ρητό σκοπό να φέρει τη βιομηχανία υπό μια κεντρικά σχεδιασμένη ομπρέλα.

Σύμφωνα με τον Κουάν, η STMA της Κίνας εμπλέκεται άμεσα στον καθορισμό της πολιτικής καπνού στη χώρα. Έτσι, η China Tobacco λειτουργεί τόσο ως εταιρεία όσο και ως ρυθμιστικός οργανισμός, δημιουργώντας «μια προφανή σύγκρουση συμφερόντων».

Μέχρι το 2014, το μεγαθήριο είχε πάνω από μισό εκατομμύριο υπαλλήλους, 33 επαρχιακά γραφεία, 57 επιχειρήσεις τσιγάρων και περισσότερες από 1.000 άλλες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Η εταιρεία εκτιμάται ότι συνεισφέρει έως και 12% στα φορολογικά έσοδα της Κίνας.

Η πεποίθηση ότι η καλλιέργεια καπνού είναι απαραίτητη για τους αγρότες και ότι ο φόρος καπνού συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία είναι μεταξύ των εμποδίων για αυστηρότερους κανονισμούς, δήλωσε στο CNBC η Τζούντιθ ΜακΚέι, διευθύντρια του Asian Consultancy on Tobacco Control.

Παγκόσμια επέκταση της China Tobacco

Η Τζένιφερ Φανγκ, ερευνήτρια και υπεύθυνη έργου στο Pacific Institute on Pathogens, Pandemics and Society, είπε στο CNBC ότι το μονοπωλιακό καθεστώς της China Tobacco ώθησε την ισχυρή ανάπτυξή της στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο πληθυσμό καπνιστών της Κίνας και την έλλειψη ανταγωνισμού από δυτικές μάρκες.

Ενώ μάρκες όπως το Marlboro της Phillip Morris πωλούνται στην Κίνα, αυτό γίνεται μέσω συμφωνιών αδειοδότησης με την China Tobacco.

Η China Tobacco ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου επικεντρωμένη στην κινεζική αγορά για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της και έτσι έχει πετάξει κάτω από το ραντάρ της έρευνας για τον έλεγχο του καπνού, η οποία έχει επικεντρωθεί σε πολυεθνικές, είπε η Φανγκ.

Ωστόσο, η έρευνα που διεξήγαγε για την China Tobacco μεταξύ 2016 και 2020 έδειξε πώς η εταιρεία είχε επεκταθεί διεθνώς, αντιμετωπίζοντας τη δυνατότητα για μια πιο κορεσμένη αγορά και αυστηρότερους κανονισμούς στο εσωτερικό.

Από το 2019, η China Tobacco έχει επεκταθείε 20 χώρες, λειτουργώντας μέσω 34 υπεράκτιων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την Φανγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγές καπνού της Κίνας παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη το 2023 στα 9,173 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 22,2%.

Ένα σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης επέκτασης ήταν η θυγατρική της China Tobacco International (HK), η οποία είχε την IPO της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2019.

Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε πάνω από 376% από το ντεμπούτο της στο Χονγκ Κονγκ, ενώ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 160% μέχρι στιγμής φέτος.

Η επέκταση δείχνει ότι η China Tobacco φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα βήματα διεθνών κολοσσών καπνού. «Απώτερος στόχος είναι να πουληθούν περισσότερα τσιγάρα ή προϊόντα νικοτίνης – αυτός είναι ο στόχος κάθε καπνοβιομηχανίας. Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι τίποτα άλλο από επιζήμια», τόνισε η ΜακΚέι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»