Από τα γιαούρτια ΦΑΓΕ, τα παγωτά ΕΒΓΑ, τα ψωμιά, τα μπισκότα και τις φρυγανιές της Elbisco, μέχρι τα κοτόπουλα Μιμίκος, τις κατεψυγμένες ζύμες Kanaki αλλά και τις χάρτινες συσκευασίες της ΒΙΣ, τα προϊόντα της οικογένειας Φιλίππου, μπαίνουν εδώ και δεκαετίες σχεδόν σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα, τζιράροντας συνολικά το 2023 πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

ΦΑΓΕ: «Απομακρύνεται» από την ελληνική αγορά – Τι «γράφει» σε ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Ιταλία

Το νούμερο φαίνεται εντυπωσιακό ωστόσο δεν είναι παρά κλάσμα των κύκλου εργασιών της Fage International, της επιχειρηματικής ναυαρχίδας της οικογένειας, την οποία «τρέχουν» από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Αθανάσιος Φιλίππου, γιος του Γιάννη Φιλίππου και ο Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου, γιος του εκλιπόντος Κυριάκου Φιλίππου.

Η Fage International και οι άλλες (εταιρείες)

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, το 2023 οι πωλήσεις της Fage International διαμορφώθηκαν σε 629,2 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 13,9% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 82,7 εκατ. δολάρια έναντι 29,3 εκατ. δολαρίων το 2022.

Αν και παγκοσμίως τα μέλη της οικογένειας Φιλίππου με τη ΦΑΓΕ έχουν καταφέρει να στέκονται με αξιώσεις απέναντι σε κολοσσούς, όπως για παράδειγμα η γαλλική Danone, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάζουν την ίδια σταθερή περπατησιά.

Η συγκυρία; Οι επιχειρηματικές επιλογές; Η αλλαγή στρατηγικών στόχων; Ένας συνδυασμός των παραπάνω απαντούν πηγές της αγοράς που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, αλλά και όπως φαίνεται, η οικογένεια Φιλίππου επιδιώκει να διατηρήσει τις μπίζνες στην Ελλάδα «σπρώχνοντας» χρήμα.

Η έξοδος της ΒΙΣ από το ΧΑ

Υπάρχει βεβαίως και κάποιο όριο στις κεφαλαιακές «ενέσεις». Μια τέτοια περίπτωση είναι η ΒΙΣ Α.Ε., η παλαιότερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής χαρτοκιβωτίων, η οποία μετά από 53 χρόνια στο χρηματιστηριακό ταμπλό βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ΧΑ.

Βασικός μέτοχος της ΒΙΣ είναι η Ηellenic Quality Foods (HQF), η οποία υπέβαλε δημόσια πρόταση με 0,144 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας χάρτινης συσκευασίας, με στόχο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προτείνει τη διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό.

Ήδη το ποσοστό συμμετοχής της HQF στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό εξαγορά εταιρείας ανέρχεται σε 94,80%, ενώ το κόστος της δημόσιας πρότασης θα ανέλθει συνολικά σε 683.592 ευρώ.

Η HQF, με δύο γνωστές μάρκες: «Kanaki» στις ζύμες και «Μιμίκος» στα πουλερικά, ανήκει στον όμιλο του Γιάννη Φιλίππου, όπως και η ΒΙΣ, η οποία εξαγοράστηκε το 1989.

Η ΒΙΣ, με παραγωγική βάση στη ΒΙΠΕ Βόλου και ευρύ πελατολόγιο (ΦΑΓΕ, Νestle, Μόρνος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca Cola 3E κ.λπ.), εμφανίζει ζημιές τα τελευταία χρόνια, με τις αυξήσεις στο χαρτί και στην ενέργεια να παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Ας σημειωθεί ότι από το 2020 η μετοχή έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης επειδή οι ζημιές ξεπερνούσαν το 30% των ιδίων κεφαλαίων.

Το μετέωρο βήμα του κοτόπουλου

Αλλά και ο βασικός μέτοχος της ΒΙΣ έχει τα θέματά του. Επίσης για χρόνια «γράφει» ζημιές, με την αγορά να αποδίδει την… ασυνέχεια, σε σχέση με το λαμπρό παρελθόν, στις χαμηλές πτήσεις των κοτόπουλων.

Για τη Μιμίκος, η οποία διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Βατώντα Νέας Αρτάκης στην Εύβοια, έχουν υπάρξει κατά καιρούς συζητήσεις για πώληση, αλλά καμία διαπραγμάτευση δεν έχει φτάσει στο τελικό στάδιο.

Ο κύκλος εργασιών της HQF υποχώρησε και το 2023 φθάνοντας τα 81,7 εκατ. ευρώ, όταν το 2020 κινούνταν περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 7,04 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,91 εκατ. ευρώ το 2022. Ας σημειωθεί ότι το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας ήταν αρνητικό κατά 21,6 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. ευρώ της χρήσεως 2022.

Για να στηριχθεί η ρευστότητα της HQF οι μέτοχοι προχώρησαν σε εννέα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2023, ενώ στο α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν ακόμη δύο, συνολικού ύψους 11,5 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας υποχώρησε πέρυσι στα 42 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο τέλος της χρονιάς είχε υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού.

Ο όμιλος Ηellenic Quality Foods προέκυψε όταν στο τέλος του 1999 ο όμιλος εταιριών του Γιάννη Φιλίππου εξαγόρασε μια από τις πιο ιστορικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, την ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΥ ΑΕ η οποία βρίσκονταν σε καθεστώς διαχείρισης από την Αγροτική Τράπεζα. Η εξαγορά έγινε από την ΚΑΝΑΚΙ ΑΕ που ανήκε στον όμιλο και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε HQF για να ενσωματώσει τις δύο δραστηριότητες.

«Έλιωσε» το παγωτό

Ούτε και από το παγωτό παίρνει χαρές η οικογένεια Φιλίππου αν και προσπαθεί να επιστρέψει στη μικρή λιανική με το σήμα ιταλικό σήμα Menne. Η EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) έκλεισε το 2023 με μείωση των πωλήσεων και αύξηση των ζημιών με τους μετόχους όμως να το παλεύουν, στηρίζοντας την εταιρεία με πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία βοήθησαν και στην πρόωρη αποπληρωμή του τραπεζικού δανεισμού.

Συγκεκριμένα, εφέτος έχει γίνει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ τη διετία 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν στην EMFI αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 17,1 εκατ. ευρώ.

Το 2023 οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 31,25 εκατ. ευρώ έναντι 38,03 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένες κατά 17,8%, ενώ η χρονιά έκλεισε με ζημιές προ φόρων ύψους 4,75 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,58 εκατ. ευρώ το 2022.

Για την ιστορία να πούμε ότι η πρώην ΕΒΓΑ πέρασε στον όμιλο του Κυριάκου Φιλίππου το 1998, ενώ σήμερα είναι ακόμη άγνωστο πως θα εξελιχθεί η συνεργασία της με τη Unilever στην οποία έχει περάσει το σήμα για την κατηγορία του παγωτού από το 2010. Κι αυτό γιατί η πολυεθνική προχωρά τις διαδικασίες για την απόσχιση της δραστηριότητας του παγωτού, γεγονός που μπορεί να σημάνει την πώληση του κλάδου στην Ελλάδα.

Τα άγνωστα μεγέθη της Elbisco

Κι αν για τις περισσότερες μπίζνες της οικογένειας Φιλίππου δημοσιεύονται στοιχεία για την οικονομική τους πορεία, η δραστηριότητα στα προϊόντα με βάση το αλεύρι, δηλαδή η Elbisco παραμένει στη σκιά!

Το δημιούργημα του Κυριάκου Φιλίππου δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εδώ και δύο χρόνια! Τελευταίος διαθέσιμος ισολογισμός είναι αυτός της χρήσης 2021, στον οποίο οι συσσωρευμένες ζημίες εμφανίζονταν να είναι 54,37 εκατ. ευρώ.

To 2021 o τζίρος σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε, σε σχέση με το 2020, κατά 7,2% στα 113,374 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε ζημιές προ φόρων 3,381 εκατ. ευρώ από ζημιές 108 χιλιάδες ευρώ το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, ήτοι τη χρονιά που αποφασίστηκε η αλλαγή έδρας για τη ΦΑΓΕ, οι μέτοχοι της Elbisco ΑΕ Συμμετοχών αποφάσισαν την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ με τη μετοχή να διαγράφεται από το χρηματιστηριακό ταμπλό τον Νοέμβριο μετά από 18 χρόνια (σ.σ. ο όμιλος Elbisco εισήλθε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1994).

Ο κίνδυνος για τη ΦΑΓΕ

Όμως και για τη ΦΑΓΕ, το βαρύ πυροβολικό της οικογένειας Φιλίππου, η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον υγιεινός περίπατος, όπως κάποτε.

Χάνοντας σταδιακά το imperium που είχε, τα μερίδια της γαλακτοβιομηχανίας, που έκανε το ελληνικό γιαούρτι στα πέρατα του κόσμου, κινούνται τα τελευταία χρόνια πτωτικά.

Παρότι από το 1975, όταν η ΦΑΓΕ λάνσαρε πρώτη στην εγχώρια αγορά τυποποιημένο επώνυμο γιαούρτι, συνεχίζει να  είναι στην κορυφή, πλέον βρίσκεται υπό πίεση από τον δεύτερο παίκτη, την Κρι Κρι του Παναγιώτη Τσινάβου.

Με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου του 2024 ο όγκος πωλήσεων της ΦΑΓΕ στο γιαούρτι έπεσε για πρώτη φορά κάτω και από το 15% (συγκεκριμένα 14,8%) ενώ σε αξία έχει περιοριστεί σε 17,6%. Το ίδιο διάστημα η Κρι Κρι είχε μερίδιο 13,8% σε όγκο και σε 15,4% σε αξία.

Γενικά το «αποτύπωμα» της χώρας μας στις πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας της οικογένειας Φιλίππου, συρρικνώνεται.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, περίοδος κατά την οποία οι συνολικές πωλήσεις της Fage International έφθασαν 564,3 εκατ. δολάρια, η ελληνική αγορά συνέβαλλε μόλις κατά 10,2%, καθώς το 89,8% του τζίρου πραγματοποιήθηκε εκτός συνόρων και κυρίως σε βασικές αγορές της εταιρείας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν 12 χρόνια, όταν δηλαδή η ΦΑΓΕ… ξενιτεύτηκε, οι πωλήσεις της σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 68,4% του συνολικού της τζίρου, ενώ σήμερα (30 Σεπτεμβρίου 2024) αφορούν το 89,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις