«Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι καινούργιο», λέει στο MEGA ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος μεσιτών Αττικής.
«Όσο ακριβαίνουν τα μισθώματα, τόσο οι οφειλές οι οποίες είναι γύρω γύρω από το ακίνητο θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα μεγαλώνουν. Το θέμα των κοινοχρήστων ‘καίει’ γιατί έχει να κάνει με τη συγκατοίκηση, με πολυκατοικίες που πρέπει να συντηρηθούν και πρέπει να πληρωθούν ρεύμα, νερό και εκεί σοβαρεύει το πρόβλημα».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Έχουμε τόσα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις, να έχουμε κι άλλο ένα είναι ακόμα πιο σημαντικό».
Για τα ενοίκια
«Το σημαντικότερο είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα δεν φτάνει για να πληρωθούν αυτά τα υψηλά ενοίκια στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί, έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση. (…) Το πρόβλημα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα διότι πολλές μισθώσεις είναι παλαιές και τώρα που χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν, θα αναπροσαρμοστούν με νέα δεδομένα».
Ακίνητα: Τα απλήρωτα κοινόχρηστα μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις
Το πρόβλημα
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα έχει σήμερα γιγαντωθεί εξαιτίας και του γεγονότος ότι χιλιάδες διαμερίσματα έχουν αγοραστεί από αλλοδαπούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χωρίς οι διαχειριστές να γνωρίζουν τα στοιχεία τους, οι οποίοι επί όσο διάστημα κρατούν στην ιδιοκτησία τους τα διαμερίσματα αυτά, στην πλειονότητά τους δεν καταβάλλουν ποτέ κοινόχρηστα, ούτε καν δίνουν κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, και όταν τα πουλήσουν αδιαφορούν για τα χρέη προς τις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών.
Οταν οι διαχειριστές πληροφορηθούν των πώληση των διαμερισμάτων, ζητούν την καταβολή τους από τους αγοραστές, οι οποίοι αρνούνται καθόσον δεν έχουν καμιά τέτοια νομική υποχρέωση.
Και έτσι, όπως λέει, στο τέλος, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας… αμαρτίες άλλων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία της πολυκατοικίας.
Το νομοθετικό κενό
Οπως προαναφέρθηκε, οι νέοι αγοραστές αρνούνται να πληρώσουν τα κοινόχρηστα που όφειλαν να πληρώσουν οι πωλητές.
Η άρνηση αυτή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, βασίζεται σε δύο άρθρα του Αστικού Κώδικα: στο άρθρο 525 («από τη στιγμή που ο αγοραστής φέρει τον κίνδυνο, παίρνει και τα ωφελήματα και φέρει τα βάρη του πράγματος») και στο άρθρο 965 («όποιος φέρει τα βάρη του πράγματος έως έναν ορισμένο χρόνο ή από έναν ορισμένο χρόνο, αν τα βάρη αυτά είναι από τα περιοδικώς καταβαλλόμενα, ευθύνεται εφόσον δεν ορίστηκε κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τη διάρκεια της υποχρέωσής του.
Οταν πρόκειται για άλλα βάρη, ευθύνεται για όσα έγιναν απαιτητά κατά τη διάρκεια της υποχρέωσής του»).
Με βάση τον συνδυασμό των δύο αυτών διατάξεων, η πλήρως κρατούσα άποψη στη νομολογία είναι πως η ευθύνη του παλαιού και του νέου ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας για τις κοινόχρηστες δαπάνες της οικοδομής έναντι των άλλων συνιδιοκτητών καθορίζεται από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο καθένας τους υπήρξε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας και αντίστοιχα συνιδιοκτήτης των κοινών μερών της οικοδομής.
«Το νομικό αυτό κενό έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση μεγάλο αριθμό διαχειριστών πολυκατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων και σε πλήρες αδιέξοδο τα οικονομικά των διαχειρίσεων τους», αναφέρεται σχετικά στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ.
Νομοθετική ρύθμιση
Κατά τον Στράτο Παραδιά, το θέμα θα λυνόταν αν με νόμο καθιερωνόταν συνευθύνη του αγοραστή για τα κοινόχρηστα της τελευταίας πενταετίας που άφησε απλήρωτα ο πωλητής.
Για τον λόγο αυτόν, σε πρώτη φάση, από την ΠΟΜΙΔΑ εστάλη επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με την οποία ζητά να προστεθεί διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Ενίσχυση της δικηγορικής ύλης κ.λπ.» η οποία να προβλέπει τουλάχιστον ότι «σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης οριζοντίου ιδιοκτησίας από επαχθή αιτία συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του πωλητή προς τον συμβολαιογράφο (…) ότι δεν οφείλεται εκκρεμής οφειλή κοινοχρήστων δαπανών προς τη διαχείριση του κτιρίου που να αφορά τη μεταβιβαζόμενη οριζόντια ιδιοκτησία».
Με τη διάταξη αυτή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι σύμφωνη και η εκπροσώπηση των συμβολαιογράφων, καθόσον δεν θα δυσχερανθούν στο παραμικρό οι εμπράγματες συναλλαγές.
Latest News
Ποιες περιοχές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από Airbnb - Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας - Πώς κινούνται τα Airbnb
Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας: Ζητά να διατηρηθεί το μπόνους δόμησης
Πλήγμα στις επενδύσεις και την προαγωγή της αειφορίας η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωσή του
Νέα ανάσα για την Golden Visa - Για ποιους επενδυτές δόθηκε παράταση
Η παράταση που δόθηκε για την Golden Visa θα οδηγήσει στην εισροή κεφαλαίων ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.
Ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές πριν υπογράψουν
Οδηγός με 20 ερωταπαντήσεις για την αποφυγή ταλαιπωρίας, κόστους και διενέξεων όταν κάποιος μισθώνει ή εκμισθώνει ακίνητα
Μάχη χαρακωμάτων για τα μπόνους δόμησης - Ποιες άδειες ανακαλούνται
Προχωρά σήμερα σε αναστολή οικοδομικών αδειών με χρήση κινήτρων του ΝΟΚ ο δήμος Αλίμου, ως απάντηση σε τροπολογία του ΥΠΕΝ
Φρενίτιδα με την Golden Visa - Τούρκοι και Κινέζοι σαρώνουν Κέντρο και Ν. Προάστια [γραφήματα]
Στα ύψη η ζήτηση για χρυσή βίζα στην χώρα μας - Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος
Ανατροπή με τα «μπόνους» δόμησης - Παγώνει η έκδοση αδειών έως την απόφαση του ΣτΕ
Το ΥΠΕΝ αναστέλλει τις προεγκρίσεις και την έκδοση νέων οικοδομικών άδειων με χρήση των «μπόνους» για έξτρα ύψος και δόμηση στα κτίρια έως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου
Στο στόχαστρο της εφορίας οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά
Ποια συμβόλαια ακίνητων είναι έγκυρα. Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για προσύμφωνα και εξοφλητικές πράξεις
Πυρά ΠΟΜΙΔΑ για το «μπλόκο» δόμησης στη Μύκονο - Τι ζητάει
Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ για την εκτός σχεδίου δόμησης στη Μύκονο - Ποια είναι τα αιτήματά της
Τι λένε οι διαχειριστές ακινήτων για τους νέους κανόνες στο Airbnb - Τι προτείνουν
Αντιπροτείνουν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για όλα τα νομίμως αδειοδοτημένα ακίνητα