
Οδηγό υποχρεώσεων αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, προκειμένου να γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πράττουν ώστε να λαμβάνουν τις αγροτικές ενισχύσεις, που απορρέουν από τις απαιτήσεις της, εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι αγρότες που κατέχουν εκμεταλλεύσεις των οποίων η δηλωθείσα γεωργική έκταση δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια εξαιρούνται από τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας. Σε περίπτωση όμως, που, μετά τη διενέργεια ελέγχου, διαπιστωθεί μη τήρηση των απαιτήσεων της αιρεσιμότητας επιβάλλονται κυρώσεις στον αγρότη, που έχει ευθύνη της γεωργικής εκμετάλλευσης στην οποία διαπιστώθηκαν.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαγριωμένοι οι αγρότες από την πληρωμή …φιλοδώρημα
Το ύψος των κυρώσεων καθορίζεται από το βαθμό σοβαρότητας και επανάληψης της παράβασης, ενώ οι παραβάσεις διακρίνονται καταρχάς σε παραβάσεις από αμέλεια και παραβάσεις από πρόθεση.
Οι κανόνες της αιρεσιμότητας και οι υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτή
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες υποχρεώσεις και αφορούν στους ακόλουθους ειδικούς τομείς:
α) κλίμα και περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την προστασία κ την ποιότητα των υδάτων, του εδάφους, της βιοποικιλότητας και του τοπίου,
β) δημόσια υγεία και υγεία των φυτών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων για την ασφάλεια των τροφίμων και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα,
γ) καλή διαβίωση των ζώων.
Δείτε αναλυτικά τον οδηγό ΕΔΩ
Ποιους αφορά
Οι απαιτήσεις της αιρεσιμότητας αφορούν στους δικαιούχους που λαμβάνουν:
Άμεσες ενισχύσεις:
α) Αποσυνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις
- βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα,
- συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα,
- συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας,
- προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων,
ή / και β) Συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις
- συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη,
- ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.
Ετήσιες ενισχύσεις δυνάμει των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης:
α) περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης (Παρεμβάσεις Π3 -70 του ΣΣ ΚΑΠ),
β) φυσικοί ή άλλοι περιορισμοί ανά περιοχή (Παρεμβάσεις Π3 – 71 του ΣΣ ΚΑΠ),
γ) μειονεκτήματα ανά περιοχή που προκύπτουν από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις (Παρεμβάσεις Π3 – 72 του ΣΣ ΚΑΠ).
Μέτρα υπέρ της Τοπικής Γεωργικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά Αιγαίου (ΜΝΑ)
Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης Π.Α.Α. του 2014-2022 σε δικαιούχους με παραπάνω από 10 εκτάρια γεωργικής εκμετάλλευσης.
Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα
Ταυτόχρονα, οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι για την αιρεσιμότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αγρότες, που λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΠΑ, έχουν συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της περιλαμβάνει εγχειρίδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Ειδικότερα, σκοπός του ελέγχου είναι η διαπίστωση της συμμόρφωσης των παραγωγών, που λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ, με τις απαιτήσεις της αιρεσιμότητας, για όλα τα πρότυπα και τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμα στις εκμεταλλεύσεις τους.
Οι αγρότες που κατέχουν εκμεταλλεύσεις των οποίων η δηλωθείσα γεωργική έκταση δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια εξαιρούνται από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας. Στην εξαίρεση συμπεριλαμβάνονται και εκμεταλλεύσεις που έχουν ζωικό κεφάλαιο.
Δείτε αναλυτικά το εγχειρίδιο ΕΔΩ
Το δείγμα επιτόπιων ελέγχων της αιρεσιμότητας εξάγεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά τα ζώα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή), καθώς επίσης και τους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών και στο γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Ο επιτόπιος έλεγχος του φυτικού κεφαλαίου μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε κατηγορία αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου, ανάλογα με τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμες σε αυτά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση αιρεσιμότητας σε κάποιο από τα αγροτεμάχια του δείγματος, ο επιτόπιος έλεγχος επεκτείνεται τουλάχιστον στο 75% των αγροτεμαχίων της κατηγορίας των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ευρεθείσα παράβαση. Παραβάσεις που σχετίζονται με το ζωικό κεφάλαιο, τις σταβλικές εγκαταστάσεις ή τα τηρούμενα μητρώα, δεν συνεπάγονται αύξηση του δείγματος των αγροτεμαχίων.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ