
Σε πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (ΠΠρΑθ 2246/2024), ένα δικαστήριο ανέδειξε τη σοβαρότητα των καταχρηστικών πρακτικών από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, επιδικάζοντας αποζημίωση σε δανειολήπτη για την καθυστέρηση στην εξόφληση του δανείου του. Στην υπόθεση αυτή, ο ενάγων, ο οποίος είχε αναλάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 30.000 ευρώ το 2008, προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη και την οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου του δανείου από την ασφαλιστική του εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την εξόφληση του σε περίπτωση αδυναμίας του λόγω υγείας.
Πιο συγκεκριμένα η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, όταν ο δανειολήπτης συνήψε δανειακή σύμβαση για το ποσό των 30.000 ευρώ, παράλληλα με ασφάλεια που κάλυπτε το υπόλοιπο του δανείου σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας που θα τον καθιστούσε ανίκανο για εργασία. Το 2011, εξαιτίας μόνιμης αναπηρίας λόγω ασθένειας, ο ενάγων ενεργοποίησε το ασφαλιστικό του δικαίωμα για την εξόφληση του δανείου. Ωστόσο, παρά την εκδοθείσα δικαστική απόφαση το 2018, η οποία όριζε την ασφαλιστική εταιρεία υπεύθυνη για την αποπληρωμή του υπολοίπου, η διαδικασία της εξόφλησης δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο καταναγκαστικών μέτρων.
Παρά την ύπαρξη τελεσίδικης απόφασης υπέρ του, η τράπεζα προχώρησε στη μεταβίβαση της απαίτησης σε εταιρεία διαχείρισης, η οποία, χωρίς καθυστέρηση, ξεκίνησε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης κατά του ενάγοντος. Τα μέτρα περιλάμβαναν διαταγή πληρωμής και επιβολή κατάσχεσης στην κύρια κατοικία του, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση και προκαλώντας σημαντική ηθική και οικονομική επιβάρυνση.
Η μακροχρόνια καθυστέρηση στην εξόφληση του δανείου και οι έντονες διεκδικητικές ενέργειες από την πλευρά των εταιρειών δημιούργησαν στον δανειολήπτη αίσθηση οικονομικής αστάθειας και κλονισμό της ψυχικής του υγείας. Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα τον εξέθεσε στον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας του, ενώ επηρέασε την κοινωνική του εικόνα, καθώς η υπόθεσή του καταχωρίστηκε στα αρχεία του «Τειρεσία», με συνέπεια να θεωρείται επισήμως αφερέγγυος.
Στην τελική του απόφαση, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι ενέργειες των εναγομένων παραβίαζαν τους κανόνες της καλής πίστης και κρίθηκαν καταχρηστικές. Η υπόθεση ολοκληρώθηκε με την επιδίκαση αποζημίωσης ύψους 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη ο δανειολήπτης. Παρότι το δικαστήριο αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος αποζημίωσης, απέρριψε το αίτημα για επιβολή προληπτικών μέτρων, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε πλέον σοβαρός κίνδυνος επανάληψης των καταχρηστικών ενεργειών στο μέλλον.
Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο στην προστασία των δικαιωμάτων δανειοληπτών και ασθενών, ειδικά όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις ή αστοχίες στην εφαρμογή ασφαλιστικ
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων