Καταστροφική χαρακτηρίζει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Νότιας Αμερικής (MERCOSUR) ο πρώην συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής και μέλος της ομάδας που συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις, Τόμας Βάιτζ.
«Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εναντίον αυτής της εμπορικής συμφωνίας», λέει κατηγορηματικά.
Mercosur: Σε νέο αδιέξοδο η συμφωνία με EE – Οι αντιδράσεις της Αργεντινής
Οπως εξηγεί, μιλώντας στον ot.gr , «στην παρούσα μορφή της [η συμφωνία] θα ήταν καταστροφή για τη βιώσιμη γεωργία, για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, για τη συμφωνία του Παρισιού και για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.»
Η συμφωνία, της ΕΕ με τα κράτη της «Κοινής Αγοράς του Νότου» (Mercado Comun del Sur – MERCOSUR), ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη αποτελεί αντικείμενο εντατικής και πολυετούς διαπραγμάτευσης.
Πλέον, η MERCOSUR καλύπτει , με τις συνεργαζόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής συνολικά 12 χώρες ο πληθυσμός των οποίων ,μαζί με αυτόν της ΕΕ, αθροίζει μια αγορά 800 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Ωστόσο, όπως λέει ο ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτζ , «η αύξηση των εισαγωγών βοείου κρέατος, πουλερικών και ζάχαρης απειλεί να αυξήσει την εντατική γεωργία στην περιοχή της Mercosur και να
υπονομεύσει τα τοπικά και περιφερειακά μοντέλα γεωργικής παραγωγής στις αγροτικές περιοχές, ιδίως τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς τροφίμων.
O Αυστριακός ευρωβουλευτής, που ασχολείται με τη μελισσοκομία, προσθέτει : Θα είχε επίσης δραματικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία και θα δημιουργούσε αθέμιτους όρους ανταγωνισμού για τους ευρωπαίους παραγωγούς».
Οι αντιδράσεις
Ειδικα, αυτές οι επιπτώσεις είναι που κινητοποιούν τους ευρωπαίους αγρότες, κυρίως Γάλλους, Βέλγους και Ολλανδούς εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.
Από σήμερα και μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις που άρχισαν την Παρασκευή, οι Γάλλοι αγρότες κρατούν «ζεστές τις μηχανές» των τρακτέρ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γάλλων αγροτών (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA) Αρνό Ρουσό είχε καλέσει σε «εθνική κινητοποίηση» από τις 18 Νοεμβρίου για να «επιστήσει την προσοχή των δημόσιων αρχών και να ζητήσει υποστήριξη» ενόψει της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 στη Βραζιλία.
Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, αναμένεται και η ολοκλήρωση ή για την ακρίβεια η οριστικοποίηση της συμφωνίας που απασχολεί τις 27 κυβερνήσεις , τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και ομάδες και οργανώσεις όπως αυτες των αγροτών που πιστεύουν ότι (η συμφωνία) θα είναι επιζήμια για τους ευρωπαίους που ασχολούνται με τη γεωργια και την κτηνοτροφία.
Η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν μεγάλη παραγωγή βόειου κρέατος και αυτο θεωρείται «απειλή» για τους κτηνοτρόφους της Γαλλίας. Ανάλογοι είναι και οι φόβοι των ευρωπαίων γεωργών που υποστηρίζουν ότι τα δικά τους προϊόντα κινδυνεύουν από αλλα με λιγότερες κανονιστικες απαιτήσεις και υγειονομικούς περιορισμούς όπως η απαγόρευση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.
AGRICULTEURS EN COLÈRE pic.twitter.com/86DJZA7d4x
— PLANTU Officiel (@plantu) November 17, 2024
Βέβαια, ο αντίλογος δεν σχετίζεται μόνο με τη θέση που έχει η κάθε πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου. Απο την ευρωπαική σκοπιά και τους υποστηρικτες της συμφωνίας, οι χώρες της Νότιας Αμερικής είναι μια μεγάλη αγορά για την αυτοκινητοβιομηχανια αλλά και για την κατασκευή αεροσκαφών, τα φάρμακα και τα χημικά προϊόντα.
Το 2023, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις τέσσερις χώρες της Mercosur ανήλθαν σε 55,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της Mercosur προς την ΕΕ ανήλθαν σε 53,7 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Mercosur προς την ΕΕ το 2023 ήταν ορυκτά προϊόντα (29,6% των συνολικών εξαγωγών), τρόφιμα, ποτά και καπνός (19,2%) και φυτικά προϊόντα (17,9%).
Οι εξαγωγές των κρατών-μελών της ΕΕ προς τη Mercosur περιλαμβάνουν μηχανήματα και συσκευές (26,7% των συνολικών εξαγωγών), χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα (25%) και εξοπλισμό μεταφορών (11,9%).
Η στάση της Γαλλίας
H Γαλλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γεωργικών προιόντων στην Ευρωπαική Ενωση και ουσιαστικά αυτη που αντιδρά σθεναρα στη συμφωνία. Το ζήτημα της συμφωνίας είχε συζητηθεί και κατα την επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βραζιλία τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει τότε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του ότι ένα κείμενο που «συμφωνήθηκε πριν από 20 χρόνια», δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του κόσμου όπως είναι σήμερα,για να προσθέσει χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους βιομήχανους ή τους αγρότες μας να κάνουν προσπάθειες όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τη μείωση των εκπομπών και, αντίθετα, να ανοίξουν την ευρωπαϊκή αγορά σε ανθρώπους που δεν κάνουν τις ίδιες προσπάθειες».
Απο τότε ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει και το Παρίσι επιμένει παρα τις συμβιβαστικές προσπάθειες που έγιναν αλλά και την πίεση που ασκούν στην αντίθετη κατεύθυνση – για την υπερψήφιση της συμφωνίας- η Γερμανία και η Ισπανία, από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Εμμανουέλ Μακρόν από την Αργεντινή και πριν μεταβεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη Σύνοδο της ομάδας των G20 έσπευσε να δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Θέλω να καθησυχάσω όλους τους αγρότες μας:
Δεν θα εγκαταλείψουμε την επισιτιστική μας κυριαρχία. Η Γαλλία δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur στην τρέχουσα έκδοσή της.»
Je veux rassurer tous nos agriculteurs :
Nous ne renoncerons pas à notre souveraineté alimentaire. La France ne soutiendra pas l’accord UE-Mercosur dans sa version actuelle. pic.twitter.com/8qyqJQeaCo
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 17, 2024
Latest News
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου
Πωλητήριο και σε... κάστρα στην Ευρώπη - Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
Από μια έπαυλη βαρονικού στιλ στα Highlands της Σκωτίας με τη δική της λίμνη για ψάρεμα πέστροφας σε μια Πολυτελέστατη έπαυλη στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
Ο ανταγωνισμός αγριεύει στο φαστ φουντ - Τοεξωφρενικό μάρκετινγκ της Pizza Hut
Η προωθητική καμπάνια της Pizza Hut περιελάμβανε δωρεάν συμμετοχές σε παιχνίδια καζίνο χωρίς να γνωρίζει εάν κάποιος πελάτης ήταν εθισμένοι στον τζόγο
Τα KFC κάνουν πειράματα με... σάλτσες - Το νέο concept για το φρένο στην πτώση
Η σάλτσα και τα dips πρωταγωνιστούν στο «Saucy», ένα πρωτότυπο κατάστημα που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ από την KFC
Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά τις εφαρμογές γνωριμιών
Οι εφαρμογές γνωριμιών σταθμίζουν πώς η AI θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μέσω διαδικτύου
Τραμπ: Ποιος είναι ο εκλεκτός για επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του
Τo Οικονομικό Συμβούλιο θα συμβουλεύει τον Τραμπ για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και αποτελείται από τρία μέλη
Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google - Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Οι ιαπωνικές αρχές αναμένεται να εκδώσουν σύντομα εντολή παύσης ζητώντας από την Google να σταματήσει τις μονοπωλιακές πρακτικές της
Ευρώπη: Παγιδευμένη στον ιστό των χιλιάδων κανόνων, που η ίδια ψήφισε
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να ανταποκριθεί στις επικρίσεις με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τις επαχθείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στην ΕΕ
Sueddeutsche Zeitung: Η Volkswagen θα μειώσει έως και 10% τις αποδοχές διοικητικών στελεχών
Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η μείωση θα ισχύσει για τις πληρωμές μπόνους του Μαΐου, οδηγώντας στη μείωση των αποδοχών κατά 10% το 2025 και το 2026