Η Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους πόρους της σε τομείς όπως η άμυνα και το κλίμα, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητάς της  είναι υποτονική και ο κόσμος κατακερματίζεται σε αντίπαλα μπλοκ, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ήπειρος έχει χάσει τη θέση της στην πρωτοπορία της προόδου στην ψηφιακή εποχή, την ίδια στιγμή που το ελεύθερο εμπόριο αμφισβητείται όλο και περισσότερο και οι κανονιστικές ρυθμίσεις αποκλίνουν μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, ανέφερε σε ομιλία της στο Παρίσι.

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη μένει πίσω – Τι είπε για την Ελλάδα

«Ενεργώντας ως ένωση για να αυξήσουμε την αύξηση της παραγωγικότητάς μας και συγκεντρώνοντας τους πόρους μας σε τομείς όπου έχουμε στενή σύγκλιση προτεραιοτήτων – όπως η άμυνα και η πράσινη μετάβαση – μπορούμε τόσο να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε όσο και να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Το κράτος πρόνοια και ο ευρωπαϊκός τρόπος

H σιδηρά κυρία της EKT έκανε μια ιστορική αναφορά στο πως οικοδομήθηκε το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη αλλά και στα ηθικά θεμέλια που συνέβαλαν στην εμφάνιση του κοινωνικού δόγματος της Εκκλησίας τον 19 αιώνα, καθώς η ομιλία της έλαβε χώρα σε ένα ανακαινισμένο μεσαιωνικό κολλέγιο. Για να επαναλάβουμε τα λόγια του Γερμανού καγκελάριου Όττο φον Μπίσμαρκ – δημιουργού του πρώτου κράτους πρόνοιας στον κόσμο τη δεκαετία του 1880 – οι δαπάνες πρόνοιας έγιναν έκφραση του «πρακτικού χριστιανισμού», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ευρωπαϊκός μας τρόπος βρίσκεται τώρα υπό πίεση από τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.«Πρώτον, διανύουμε μια περίοδο ταχείας τεχνολογικής αλλαγής, η οποία καθοδηγείται ιδίως από την πρόοδο της ψηφιακής καινοτομίας. Και σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ευρώπη δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της προόδου. Η αύξηση της παραγωγικότητάς μας – ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στη μακροπρόθεσμη ευημερία μας – αποκλίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Δεύτερον, γινόμαστε μάρτυρες ενός μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού τοπίου, το οποίο κατακερματίζεται σε αντίπαλα μπλοκ, όπου οι στάσεις απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο τίθενται υπό αμφισβήτηση και οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση του τεχνολογικού τομέα αποκλίνουν μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.

»Σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο, η Ευρώπη δέχεται αυξανόμενη πίεση να επαναπροσδιορίσει τη θέση της προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική.

»Σε αυτό το πλαίσιο, δύο αρχές είναι κρίσιμες: η προσαρμογή και η πρόβλεψη.»

Η έκκληση για ολοκλήρωση

Η έκκλησή της για μεγαλύτερη ολοκλήρωση απηχεί τις προειδοποιήσεις άλλων φορέων χάραξης πολιτικής που λένε ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να επιταχύνει μια νέα εποχή προστατευτισμού που θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το αρχιγεράκι της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit προειδοποίησε ότι νέοι δασμοί που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Γερμανία 1% στην οικονομική παραγωγή εάν τεθούν σε ισχύ. «Εάν πράγματι υλοποιηθούν οι νέοι δασμοί, θα μπορούσαμε ακόμη και να υποχωρήσουμε σε αρνητικό έδαφος» είπε με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει ήδη ασθενή ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος. Εξήγησε ε ότι οι υψηλότερες και πιο ασταθείς πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να αντιδράσουν με υψηλότερα επιτόκια.

Η Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις της, ούτε ανέφερε τον πληθωρισμό ή τη νομισματική πολιτική.

Η ενιαία αγορά κεφαλαίων

Επανέλαβε την έκκλησή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την παραγωγικότητα με την άρση των εμποδίων στην ενιαία αγορά κεφαλαίων, προκειμένου να διοχετευθούν καλύτερα οι αποταμιεύσεις στους επιχειρηματίες και την καινοτομία.

«Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μια χαλαρή λέσχη ανεξάρτητων οικονομιών. Αυτή η προοπτική είναι ξεπερασμένη σε έναν κόσμο που κατακερματίζεται σε γεωπολιτικά μπλοκ με επίκεντρο τις μεγαλύτερες οικονομίες» είπε η Λαγκάρντ. «Σήμερα πρέπει να δούμε τους εαυτούς μας ως μια ενιαία, μεγάλη οικονομία με κυρίως κοινά συμφέροντα».

»Συλλογικά, η ΕΕ είναι μια μεγάλη, πλούσια οικονομία. Αλλά δεν ενεργούμε συλλογικά. Η απλή απελευθέρωση της ενιαίας αγοράς μας για αγαθά και κεφάλαια θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια κέρδη. Οι εμπορικοί φραγμοί που εξακολουθούν να υπάρχουν εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύουν ένα έλλειμμα περίπου 10% του οικονομικού μας δυναμικού.

»Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εσωτερικοί φραγμοί εντός της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 44% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες. Φανταστείτε τις δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων εταιρειών στην Ευρώπη, εάν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν αυτό το κόστος.

»Επιπλέον, αν δίναμε στα νοικοκυριά της ΕΕ καλύτερες ευκαιρίες να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους, έως και 8 τρισ. ευρώ θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Θα είχαμε άφθονη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καινοτομιών και την ανάπτυξη και μετατροπή των τεχνολογιών του μέλλοντος.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή