Μια αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης χρυσού συμφώνησε να πληρώσει 160 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Μάλι, καθώς η χούντα που έχει αναλάβει την εξουσία στη δυτικοαφρικανική χώρα προχώρησε στη σύλληψη του διευθύνοντα σύμβούλου της και δύο άλλων στελεχών της.

ΕΕ: Μετά τη Ρωσία και την Κίνα, απειλείται και από τις ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Resolute Mining, Τέρενς Χόλοχαν, και τα άλλα δύο στελέχη της εταιρείας συνελήφθησαν στις 8 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, στο τέλος μιας συνάντησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με φορολογικούς και άλλους κρατικούς ισχυρισμούς που η εταιρεία εξόρυξης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν «αβάσιμοι».

Ο Χόλοχαν έχει εργαστεί στη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και την Ινδονησία

Η Resolute, η οποία εδρεύει στο Περθ, ανέφερε σε ανακοίνωση του χρηματιστηρίου τη Δευτέρα ότι είχε ήδη πληρώσει στο Μάλι 80 εκατ. δολάρια, με τα χρήματα να προέρχονται από τα ταμειακά της αποθέματα 157 εκατ. δολαρίων, και ότι θα καταβάλει άλλα 80 εκατ. δολάρια τους επόμενους μήνες.

Η δήλωση ανέφερε ότι μια συμφωνία με την κυβέρνηση «προβλέπει ότι όλες οι εκκρεμείς αξιώσεις της κυβέρνησης κατά της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με φόρους, τελωνειακούς φόρους, συντήρηση και διαχείριση υπεράκτιων λογαριασμών, διακανονίζονται».

Η Resolute δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση για «τα υπόλοιπα διαδικαστικά βήματα» ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Χόλοχαν και των δύο άλλων στελεχών της, που όλοι τους ειναι είναι βρετανοί πολίτες.

Ο Χόλοχαν εδρεύει στο Λονδίνο και έχει επίσης εργαστεί στη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και την Ινδονησία, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

Η Resolute ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τρία μέλη του προσωπικού είχαν καλή μεταχείριση και ότι είχαν τη στήριξη τόσο της Βρετανίας όσο και άλλων πρεσβειών και προξενείων.

Το Μάλι αναθεώρησε τους νόμους του για τις εξορύξεις πέρυσι ώστε να αυξήσει την κρατική ιδιοκτησία στη βιομηχανία και να αντλήσει περισσότερα χρήματα από διεθνείς εταιρείες.

Οι διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταιρείες εξόρυξης ήταν ιδιαίτερα έντονες. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση συνέλαβε τέσσερις τοπικούς υπαλλήλους της Barrick Gold, του δεύτερου μεγαλύτερου χρυσωρυχείου στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, για τέσσερις ημέρες.

«Κάποιοι το ονόμασαν ομηρεία», είπε η Beverly Ochieng, αναλύτρια στην εταιρεία συμβούλων κινδύνου Control Risks. «Αισθάνεσαι ότι πρόκειται για μια κλιμάκωση».

Μάλι: Παράδοση τα στρατωτικά πραξικοπήματα

Το Μάλι πολεμά μια τζιχαντιστική εξέγερση καθώς και τους αντάρτες Τουαρέγκ που απαιτούν ανεξαρτησία από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης το 2011, ο οποίος τροφοδότησε πολλές συγκρούσεις στην άνυδρη περιοχή Σαχέλ νότια της Σαχάρας.

Η φτχω΄αφρικανική χώρα γνώρισε ένα πραξικόπημα το 2012, ένα δεύτερο το 2020, και αυτό που οι αναλυτές ονόμασαν «πραξικόπημα μέσα σε πραξικόπημα» το 2021, όταν ο συνταγματάρχης AΑσίμι Γκόιτα καθαίρεσε έναν άλλο στρατιωτικό ηγέτη.

Το καθεστώς του Γκόιτα έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα που απέτυχαν να νικήσουν πλήρως τις ισλαμιστικές ομάδες και προσκάλεσε Ρώσους μισθοφόρους, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για σφαγές αμάχων, ενώ επίσης δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Ο χρυσός είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική πρώτη ύλη του Μάλι και η χώρα είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς χρυσού της Αφρικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή