Παραφράζοντας το αγαπημένο μάντρα του Nτόναλντ Τραμπ οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν από τις Βρυξέλλες να κατευθύνει την πολιτική της στο πνεύμα «πρώτα η Ευρώπη».
Οι CEO τεχνολογίας στην Ευρώπη προτρέπουν σε πιο τολμηρή δράση για να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της Big Tech και να αντισταθμίσουν την εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η AI μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Τεχνολογία: Πώς μπορεί η Ευρώπη να δημιουργήσει τη δική της Silicon Valley;
Ως μεγάλη πρόκληση επί του παρόντος αναδεικνύουν τον παράγοντα του απρόβλεπτου που συνοδεύει την πολιτική Τραμπ, τα διακεκριμένα στελέχη της τεχνολογίας που συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το CNBC.
«Πρώτα η Ευρώπη»
Ο Αντι Γιεν, CEO της ελβετικής VPN Proton, επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ακούσει» προσεκτικά τον αμερικανικό προστατευτισμό και να υιοθετήσει μια προσέγγιση στον πνεύμα του «πρώτα η Ευρώπη» για να αντιστρέψει την τάση των τελευταίων δύο δεκαετιών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι σημαντικότεροι τομείς της τεχνολογίας κυριαρχήθηκαν από λίγους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Τα VPN είναι υπηρεσίες που κρυπτογραφούν δεδομένα και συγκαλύπτουν τη διεύθυνση IP ενός χρήστη για να αποκρύψουν τη δραστηριότητα περιήγησης και να παρακάμψουν τη λογοκρισία.
«Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να προχωρήσει», είπε ο Γιεν στο CNBC στο περιθώριο του Web Summit. «Ήρθε η ώρα να είμαστε τολμηροί. Είναι καιρός να είμαστε πιο επιθετικοί. Και ήρθε η ώρα, γιατί τώρα έχουμε έναν ηγέτη στις ΗΠΑ [που διακηρύσσει το] “πρώτα η Αμερική”, οπότε πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μας πρέπει να προτάξουν το “πρώτα η Ευρώπη”.
Την τελευταία δεκαετία η ΕΕ έχει αναπτύξει μια αυστηρή στάση απέναντι στην κυριαρχία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google, η Apple, η Amazon, η Microsoft και η Meta, με την υιοθέτηση νέων κανονισμών και σκληρών μέτρων.
Η επανεκλογή Τραμπ πυροδοτεί νέες ανησυχίες ότι η Ευρώπη μπορεί να μαλακώσει την στάση της απέναντι στους τεχνολογικούς γίγαντες από τον φόβο των αντιποίνων από τη νέα κυβέρνηση.
ΗΠΑ και Κίνα δεν παίζουν δίκαια
«Η Ευρώπη σκέφτεται με μια πολύ παγκοσμιοποιημένη νοοτροπία. Σκέφτονται ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι με όλους, πρέπει να ανοίξουμε την αγορά μας σε όλους, πρέπει να παίξουμε δίκαιοι, γιατί πιστεύουμε στη δικαιοσύνη», είπε ο Γιεν στο CNBC, προσθέτοντας ότι «οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι παίζουν εξαιρετικά άδικα τα τελευταία 20 χρόνια. Και τώρα έχουν έναν πρόεδρο [που κινείται στη λογική] “πρώτα η Αμερική”».
Ο Thomas Plantenga, Διευθύνων Σύμβουλος της εφαρμογής μεταπώλησης μεταχειρισμένων ρούχων Vinted, με έδρα τη Λιθουανία, προέτρεψε την Ευρώπη να κάνει τις «σωστές επιλογές» για να διασφαλίσει ότι η ήπειρος μπορεί να «ασφαλίσει τον εαυτό της» και να μην «μείνει πίσω».
«Αν κοιτάξετε πολύ ρεαλιστικά τι κάνουν οι χώρες, προσπαθούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς για να είναι πιο δυνατές οι ίδιες και ως συνασπισμός να είναι ισχυρότεροι», είπε ο Plantenga στο CNBC σε συνέντευξή του. «Έχουμε πολλούς πολύ ταλαντούχους, πολύ μορφωμένους ανθρώπους».
«Πρέπει [να] διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φροντίσουμε για τη δική μας ασφάλεια, ότι μπορούμε να φροντίσουμε τη δική μας ενέργεια, ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και στην καινοτομία μας, ώστε να μπορούμε να συμβαδίζουμε με τους υπόλοιπους τον κόσμο», τόνισε. «Αν δεν το κάνουμε, τότε θα μείνουμε πίσω. Κάθε συνεργασία, είναι πάντα ένα εμπόριο. Και αν δεν έχουμε πολλά να ανταλλάξουμε, γινόμαστε πιο αδύναμοι», είπε χαρακτηριστικά.
Η «κυριαρχία της ΑΙ» βασικό πεδίο μάχης
Ένα άλλο θέμα που προσέλκυσε πολλές συζητήσεις στο Web Summit ήταν η ιδέα της «κυριαρχίας AI».
Με τη Microsoft να γίνεται βασικός παίκτης στην τεχνητή νοημοσύνη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανησυχίες ότι ο κατασκευαστής του λειτουργικού συστήματος Windows και του Office έχει εξασφαλίσει μια δεσπόζουσα θέση όσον αφορά τα βασικά εργαλεία AI.
Ο τεχνολογικός γίγαντας είναι βασικός υποστηρικτής πίσω από τον κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI, την τεχνολογία του οποίου χρησιμοποιεί επίσης σε μεγάλο βαθμό στα δικά του προϊόντα.
Για ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, η απόφαση της Microsoft να υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη είχε ως αποτέλεσμα επιβλαβή, αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα.
Πέρυσι, η Microsoft αύξησε τα τέλη που χρεώνει στις μηχανές αναζήτησης για να χρησιμοποιήσουν τα Bing Search API της, τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές πρόσβαση στην αναζήτηση υποστήριξης του τεχνολογικού γίγαντα.
«Μειώνουν σταδιακά τα έσοδά μας – εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε αυτά – και αυτό μειώνει την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα», δήλωσε στο CNBC ο Christian Kroll, Διευθύνων Σύμβουλος της μηχανής αναζήτησης Ecosia που εστιάζει στη βιωσιμότητα. «Η Microsoft είναι ένας πολύ σκληρός ανταγωνιστής».
Στο μεταξύ, ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας νόμος ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη με παγκόσμιες επιπτώσεις, εισάγει νέες απαιτήσεις διαφάνειας και περιορισμούς στις εταιρείες που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν AI.
Οι νόμοι είναι πιθανό να έχουν μεγάλο αντίκτυπο κυρίως στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, καθώς είναι αυτές που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην AI.
Προετοιμασία για διαφορετικά σενάρια
Με τον Τραμπ στην εξουσία, δεν είναι σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το παγκόσμιο ρυθμιστικό τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Shelley McKinley, επικεφαλής νομική υπεύθυνη της πλατφόρμας αποθήκευσης κώδικα GitHub, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο Τραμπ στη δεύτερη θητεία του — αλλά ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για διαφορετικά σενάρια.
«Νομίζω ότι, όπως με κάθε πολιτική αλλαγή, όπως και με οποιαδήποτε παγκόσμια αλλαγή, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε ποια είναι όλα τα σενάρια που μπορεί να λειτουργήσουμε», τόνισε.
Latest News
Τιτανομαχία στα ΑΙ chips - Πώς η Huawei «κοντράρει» την Nvidia
Η Huawei προωθεί τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της ως υλικό επιλογής για εργασίες εξαγωγής συμπερασμάτων
Ο Τραμπ «φέρνει» επενδύσεις 500 δισ. σε υποδομές AI στον ιδιωτικό τομέα
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στον ιδιωτικό τομέα
Σκληρός Ιανουάριος για την Apple - Oι καταναλωτές δε βρίσκουν ακόμη χρήσιμο τo smartphone AI
Η εταιρεία υποβαθμίστηκε σε hold από την Loop Capital και σε underperform από την Jefferies.
Η ΑΙ θα φέρει πρωτοφανή αυτονομία στις επιχειρήσεις - Τι εκτιμά η Accenture Technology Vision 2025
Η 25η ετήσια έκδοση εξερευνά το μέλλον, όπου η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τα πάντα, από την εμπειρία των πελατών μέχρι το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό
Προσφορά για συγχώνευση με το TikTok, υπέβαλε η Perplexity
Η πρόταση της Perplexity έγινε ενώ παράλληλα διακινείται ότι μπορει να εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ
Η Amazon προχωρά σε μεταμόσχευση «εγκεφάλου» στην Alexa
Η κυκλοφορία του αναβαθμισμένου φωνητικού βοηθού χτυπήθηκε από καθυστερήσεις καθώς η Amazon προσπαθεί να ξεπεράσει τεχνικά εμπόδια
Ποια επαγγέλματα δεν φοβούνται την AI [γράφημα]
Οι προβλέψεις για όσα φέρνει η ΑΙ στην αγορά εργασίας είναι εν πολλοίς σαρωτικές - Δεν υπάρχουν, όμως, μόνον άσχημα νέα
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει την πολιτική υγείας στην ΕΕ
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Όλιβερ Βαρχέλι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι και γιατί σχεδιάζουν επενδύσεις σε ΑΙ αντί προσλήψεις προσωπικού
Νέα δημοσκόπηση λέει ότι το 51% των ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων στοχεύουν να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις φέτος στην τεχνητή νοημοσύνη
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη