Αν κάποτε τα πλαστικά θεωρούνταν μια καινοτόμα λύση για μια σειρά εφαρμογών, η δαιμονοποίησή τους λόγω περιβαλλοντικών προβληματισμών οδήγησε σε προσπάθειες μείωσης της χρήσης τους με προεξάρχουσα σε αυτή την προσπάθεια την Ευρώπη, της οποίας το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι καθ’ ομολογία το αυστηρότερο παγκοσμίως. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο παντού.
Τώρα, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές πλαστικών κλείνουν εργοστάσια εν μέσω βαθιάς μείωσης της παραγωγής, καθώς οι εταιρείες της ΕΕ παλεύουν να ανταγωνιστούν με την παγκόσμια πληθώρα φθηνών υλικών.
Πλαστικά Θράκης – Coffeeco Upcycle: Συνεργασία για την μετατροπή των αποβλήτων καφέ σε πρώτες ύλες
Η παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 8,3% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο βιομηχανικός οργανισμός Plastics Europe, τη Δευτέρα. Η μηχανική ανακύκλωση πλαστικών, η πιο κοινή μορφή ανακύκλωσης πλαστικών στην Ευρώπη, έχει επίσης μειωθεί για πρώτη φορά από το 2018 λόγω της πτώσης της ζήτησης, ανέφερε η Plastics Europe.
Η πτώση ήταν βαθύτερη από το αναμενόμενο, δήλωσε στους Financial Times η Βιρτζίνια Γιάνσενς, διευθύνουσα σύμβουλος της Plastics Europe, προσθέτοντας τις ανησυχίες μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών σχετικά με την «αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη» που οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάρτηση από «λιγότερο βιώσιμες εισαγωγές». Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών της ηπείρου.
Ενώ η Ευρώπη μειώνει τα πλαστικά, αλλού είναι… αλλιώς
Η πτώση στην Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με μια αύξηση 3,4% παγκοσμίως, καθώς χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή πλαστικών. Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 60% των αυξήσεων της πετροχημικής ικανότητας το 2023, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων S&P Global.
Το μερίδιο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών στην παγκόσμια αγορά μειώθηκε από 28% το 2006 σε 12% πέρυσι.
Η πτωτική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ανακύκλωσης πλαστικών είναι ανησυχητική και οδηγεί πολλές εταιρείες ανακύκλωσης εκτός λειτουργίας
Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι που τέθηκαν κατά την προηγούμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχουν προκαλέσει ένα κύμα ρυθμίσεων που οι εταιρείες κατήγγειλαν ότι στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.
Στην έκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ απέδωσε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ στις υψηλές τιμές ενέργειας, τους «περιοριστικούς» κανονισμούς και στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής στο εξωτερικό.
Η πληθώρα παρθένων πλαστικών εκτός Ευρώπης έχει επίσης υπονομεύσει την επιχειρηματική υπόθεση για ανακυκλωμένο υλικό.
Η ανακύκλωση
Τον περασμένο μήνα ο βιομηχανικός οργανισμός Plastics Recyclers Europe ανέφερε ότι «η πτωτική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ανακύκλωσης πλαστικών είναι ανησυχητική» και «οδηγεί πολλές εταιρείες ανακύκλωσης εκτός λειτουργίας».
Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ενεργειακής ExxonMobil και της εταιρείας χημικών Sabic, δήλωσαν φέτος ότι θα κλείσουν εργοστάσια πετροχημικών στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις χημικών προϊόντων LyondellBasell, Versalis και Trinseo δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν ή θα κλείσουν τις εγκαταστάσεις.
Ο Ρομπ Ίνγκραμ, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης παραγωγής ολεφινών (υδρογονάνθρακες που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για χημικά και πολυμερή προϊόντα) και πολυμερών της Ineos, είπε στους FT ότι το γραφειοκρατικό και ρυθμιστικό βάρος της Ευρώπης ήταν «αυτοτραυματισμός».
Χωρίς νέες επενδύσεις στην Ευρώπη, οι παραγωγοί δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμη παραγωγή, είπε.
«Πολλοί από τους ανταγωνιστές μας είτε έχουν κλείσει είτε έχουν ανακοινώσει στρατηγικές αναθεωρήσεις των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων», είπε. «Αν όλοι μαζέψουν τις επιχειρήσεις τους και πάνε αλλού, δεν πρόκειται να έχουμε μια [πράσινη] μετάβαση».
Σταθερή ζήτηση
Ο Ίνγκραμ πρόσθεσε ότι ενώ η ζήτηση για νέα πλαστικά διατηρήθηκε στην Ευρώπη, οι επενδύσεις σε νέα παραγωγικότητα ρέουν αντίθετα στις ΗΠΑ και στην Ασία.
«Αντί να κατασκευάζονται στην Ευρώπη, όπου έχουμε αρκετά αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο…αυτά τα υλικά μπορούν να παράγονται αλλού…ή αποστέλλονται από τα πέρατα του κόσμου για να καταναλωθούν εδώ», είπε, προσθέτοντας: «Είναι εντελώς αντιπαραγωγικό».
Η Γιάνσενς είπε ότι η βιομηχανία ήθελε στόχους για ανακυκλωμένο περιεχόμενο σε οτιδήποτε, από τη συσκευασία έως τα ηλεκτρικά οχήματα «γιατί αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για κυκλικά πλαστικά και θα μας βοηθήσει».
«Καλούμε επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για κάποια επείγουσα [βοήθεια], είτε πρόκειται για δημοσιονομικά είτε για οικονομικά μέτρα, για να δουν τι μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν πραγματικά αυτή την επιχειρηματική υπόθεση για επενδύσεις κυκλικών πλαστικών στην Ευρώπη», είπε.
Latest News
Φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια: Το νέο trend στις ΑΠΕ
Με επένδυση 1.000 ευρώ, τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος τουλάχιστον κατά 25% τον μήνα
Τα ψυγεία μπορούν να γίνουν ακόμη φθηνότερα - Ποια είναι η «μαγική» τεχνολογία
Η χρήση θερμογαλβανικής τεχνολογίας ως μηχανισμού ψύξης μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας από ψυγεία, ισχυρίζεται νέα έρευνα
SOS στην Ευρώπη - Περιοχές κινδυνεύουν να παγώσουν παρά την αύξηση της θερμοκρασίας
Με την κλιματική αλλαγή είναι σαν να παίζουμε ρώσικη ρουλέτα, επισημαίνουν επιστήμονες και προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα
Μαύρος: Ο όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι το φθηνότερο μέσο που έχουμε για παραγωγή ενέργειας, τόνισε ο Κ. Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
H OGILVY GREECE επενδύει στην πράσινη ενέργεια & συνεργάζεται με τις Greenvolt Next & Globalsat για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της
Η συνεργασία μεταξύ των τριών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του κτιρίου της Ogilvy στον Γέρακα
Η Κίνα πρωταγωνίστρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αν και παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, πέρυσι ο ασιατικός γίγαντας αύξησε κατά 28% την παραγωγή ηλιακής ενέργειας
Πώς κινείται ο τουρισμός στη Θεσσαλία στη μετά Daniel εποχή
Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ για τη Θεσσαλία
Νέο κέντρο ελέγχου για ΑΠΕ στη Ρουμανία εγκαινίασε ο Όμιλος ΔΕΗ
Ο Όμιλος ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη Ρουμανία με 1,3 GW εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα
Πολύ πιθανή η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα το 2025 στην Κίνα
Η πρόβλεψη για την Κίνα, μπορεί να ανατραπεί καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες ή η ισχυρότερη βιομηχανική ανάπτυξη θα μπορούσε να την ανατρέψει
O Μασκ «πήρε το όπλο του» - Στέλνει την ΕΕ στα δικαστήρια για τους δασμούς στα Tesla
Η απόφαση του Ίλον Μασκ σηματοδοτεί την τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλή της Tesla και της Ευρωπαϊκής Ένωσης