Σε ένα ευρύ κύκλο συγκέντρωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να βρεθεί κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια ο τραπεζικός κλάδος, θέτοντας ξεκάθαρα διλλήματα στις τράπεζες και στους μετόχους των εγχώριων ομίλων.

Τράπεζες: Σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας – Αύξηση κερδών 22% στο 9μηνο 2024

Πρόκειται για κεντρική πλέον στόχευση των εποπτικών αρχών στη ζώνη του ευρώ και βασικό κεφάλαιο στην έκθεσή του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου, στο σημερινό ένα ευμετάβλητο και γεμάτο αβεβαιότητες παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη προοπτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο κινείται με αργούς ρυθμούς.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg χθες στην Αθήνα, οι CEOs των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Το θέμα είναι το πότε

«Το ζητούμενο δεν είναι αν θα έχουμε συνενώσεις τραπεζών για τη δημιουργία μεγαλύτερων ομίλων, αλλά το πότε», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Καραβίας

Όπως είπε, «εάν θέλει η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος. Σε αυτό το παιχνίδι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει εκτός». Πρόσθεσε όμως πως αναγκαία συνθήκη αποτελεί η τραπεζική ενοποίηση.

Κατά τον ίδιο, πριν το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 τα μεγέθη των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών ήταν συγκρίσιμα. Σήμερα, μόλις 2 πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη μπορούν να συγκριθούν σε επίπεδο μεγέθους με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγέθυνση του ομίλου της Eurobank. Συγκεκριμένα, με την αναδιάρθρωση των θυγατρικών στα Βαλκάνια και την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, αύξησε το ενεργητικό του στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ περίπου, εκ του οποίου το 60% βρίσκεται εκτός Ελλάδος.

Αναφορικά με τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης στο εξωτερικό, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως στην περίπτωση των τραπεζών, «το μέγεθος μετράει».

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική της τράπεζας είναι να έχει συστημική παρουσία όπου δραστηριοποιείται. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να στηρίζει τις θυγατρικές της σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Στρατηγικές κινήσεις στις τράπεζες

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα δούμε στρατηγικές κινήσεις για τη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζών στο άμεσο μέλλον. τράπεζα Πειραιώς

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έκθεση Ντράγκι που μιλά για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, μέσω συγχωνεύσεων, παράλληλα με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.

«Υπάρχουν πρώιμα σημάδια που δείχνουν το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό είναι καλό για την Ευρώπη. Αν τελικά ολοκληρωθούν συναλλαγές, η αποτελεσματικότητα του κλάδου θα ενισχυθεί σημαντικά», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Σε σχέση με τα σχέδια της Πειραιώς, τόνισε ότι μέσω της υψηλής της κερδοφορίας, είναι σε θέση να ανταμείβει τους μετόχους και ταυτόχρονα να δημιουργεί κεφαλαιακά μαξιλάρια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά projects.

Όπως είπε, «αναζητούμε ευκαιρίες εκτός Ελλάδος, στη ζώνη του ευρώ, τις οποίες μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, με στόχο την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους μας».

Τα εμπόδια

Λιγότερο αισιόδοξος για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης στις τράπεζες και το τραπεζικό σύχτημα στην Ευρώπη άμεσα, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. τράπεζες

Όπως είπε, «έχουμε πολλές συζητήσεις, αλλά δεν προχωράμε προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζοντας πως «αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην άρνηση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν συναλλαγές αυτού του είδους, αλλά και στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο».

Ο άλλος δρόμος

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σημείωσε από την πλευρά του την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων. Ψάλτης Alpha Bank τραπεζες

Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτον, μέσω συγχωνεύσεων και δεύτερον μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Όπως είπε, σε αυτή τη λογική στηρίζει η πρόσφατη συμφωνία με τη UniCredit, μέσω της οποίας δημιουργείται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη ρουμανική αγορά, δια της συγχώνευσης των δύο τοπικών θυγατρικών.

Ταυτόχρονα, όμως υπεγράφησαν και μία σειρά από εμπορικές συμφωνίες, βάση των οποίων θα λειτουργεί ένα ευρύ τραπεζικό δίκτυο εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων σε 13 ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

«Οι πελάτες μας μπορούν με εύκολο τρόπο να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους εκτός συνόρων, με σύμμαχο τη UniCredit, ενώ η Alpha Bank μπορεί να αποτελέσει την τράπεζα συνεργασίας ξένων εταιρειών, πελατών του ιταλικού ομίλου από άλλες χώρες, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Ψάλτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις