Όπως όλα δείχνουν, η Ευρώπη ετοιμάζεται να πληρώσει την Κίνα με το ίδιο νόμισμα. Μέχρι τώρα ήταν οι κινεζικές εταιρείες εκείνες που υποχρέωναν τις ευρωπαϊκές και άλλες να μεταφέρουν τεχνολογία στην Κίνα, εάν ήθελαν να ανοίξουν εκεί θυγατρικές.

Πλέον η ΕΕ  θα απαιτεί τη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκές εταιρείες εάν κινεζικές θέλουν να ανοίξουν θυγατρικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ειδικά θυγατρικές στον κλάδο της τεχνολογίας και της καθαρής ενέργειας. Οι πιέσεις των ΗΠΑ για πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Κίνα και από την ΕΕ, αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν υπό τη νέα κυβέρνηση που ετοιμάζεται να σχηματίσει ο νεοκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ευρώπη: Βάζει αναχώματα στα κινεζικά gigafactories

Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται και λόγω πιέσεων των ΗΠΑ για την τήρηση πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα, αλλά και στα πλαίσια των ίδιων των προσπαθειών της ΕΕ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση επιθετικών εμπορικών κινεζικών πρακτικών.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ που επικαλούνται οι Financial Times, αποκάλυψαν ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να εισαγάγουν νέα κριτήρια που απαιτούν από τις κινεζικές επιχειρήσεις να έχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και να μοιράζονται τεχνογνωσία, όταν θα γίνονται διαγωνισμοί αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ με επιδοτήσεις, για έργα κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες εφαρμογές. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υποχρεωτικής μεταφοράς τεχνολογίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα προγράμματα επιδοτήσεων της ΕΕ, ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα οι ίδιες πηγές.

Οι απαιτήσεις αυτές, αν θεωρείται ότι προς το παρόν τουλάχιστον θα είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τις κινεζικές, αποτελούν απάντηση στις πρακτικές του Πεκίνου το οποίο πιέζει τις ξένες εταιρείες να μοιραστούν την πνευματική τους ιδιοκτησία με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Τα σχέδια αυτά αντιπροσωπεύουν μέρος μιας σκληρότερης στάσης της Ευρώπης έναντι της Κίνας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να προστατεύσει τις εταιρείες του μπλοκ από αθέμιτο ανταγωνισμό που προέρχεται από άλλες χώρες.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται και λόγω πιέσεων των ΗΠΑ για την τήρηση πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα, αλλά και στα πλαίσια των ίδιων των προσπαθειών της ΕΕ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση επιθετικών εμπορικών κινεζικών πρακτικών.

Η Ευρώπη και ο παράγοντας Τραμπ

Πηγές κοντά στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν προειδοποιήσει ότι ο ίδιος θα ασκήσει πίεση στην ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δημιουργηθούν περισσότερα εμπόδια στα κινεζικά αγαθά και τις επενδύσεις, ανέφεραν οι FT.

Ειδικά εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλλει δασμούς 60% στις κινεζικές εξαγωγές, το Πεκίνο είναι πιθανό να προσπαθήσει να  εκτρέψει τις εξαγωγές αυτές σε άλλες ηπείρους και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα οδηγήσει με τις σειρά της και την ΕΕ να αναζητήσει μέτρα προστασίας των εγχώριων επιχειρήσεων, σημειώνεται.

Οι δασμοί της ΕΕ στην Κίνα

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε νέους δασμούς έως και 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, επιπλέον των υπαρχόντων δασμών 10% που ήδη επιβάλλονται. Η ΕΕ έχει επίσης παρουσιάσει αυστηρότερες απαιτήσεις για τις εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για επιδοτήσεις υδρογόνου, ορίζοντας ότι μόνο το 25% των εξαρτημάτων στις συσκευές ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου μπορούν να προέρχονται από την Κίνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Γενικότερα, η κίνηση της ΕΕ έρχεται επίσης εν μέσω βαθύτερης ανησυχίας για την αδυναμία της οικονομίας της ΕΕ και την ικανότητα των εταιρειών της να επιτύχουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους χωρίς να βασίζονται σε φθηνές εισαγωγές. Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης παρουσιάσει στη νομοθεσία που στοχεύει στην ενίσχυση των καθαρών τεχνολογιών συγκεκριμένους στόχους για την εγχώρια παραγωγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή