
Όπως όλα δείχνουν, η Ευρώπη ετοιμάζεται να πληρώσει την Κίνα με το ίδιο νόμισμα. Μέχρι τώρα ήταν οι κινεζικές εταιρείες εκείνες που υποχρέωναν τις ευρωπαϊκές και άλλες να μεταφέρουν τεχνολογία στην Κίνα, εάν ήθελαν να ανοίξουν εκεί θυγατρικές.
Πλέον η ΕΕ θα απαιτεί τη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκές εταιρείες εάν κινεζικές θέλουν να ανοίξουν θυγατρικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ειδικά θυγατρικές στον κλάδο της τεχνολογίας και της καθαρής ενέργειας. Οι πιέσεις των ΗΠΑ για πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Κίνα και από την ΕΕ, αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν υπό τη νέα κυβέρνηση που ετοιμάζεται να σχηματίσει ο νεοκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ευρώπη: Βάζει αναχώματα στα κινεζικά gigafactories
Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται και λόγω πιέσεων των ΗΠΑ για την τήρηση πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα, αλλά και στα πλαίσια των ίδιων των προσπαθειών της ΕΕ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση επιθετικών εμπορικών κινεζικών πρακτικών.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ που επικαλούνται οι Financial Times, αποκάλυψαν ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να εισαγάγουν νέα κριτήρια που απαιτούν από τις κινεζικές επιχειρήσεις να έχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και να μοιράζονται τεχνογνωσία, όταν θα γίνονται διαγωνισμοί αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ με επιδοτήσεις, για έργα κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες εφαρμογές. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υποχρεωτικής μεταφοράς τεχνολογίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα προγράμματα επιδοτήσεων της ΕΕ, ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα οι ίδιες πηγές.
Οι απαιτήσεις αυτές, αν θεωρείται ότι προς το παρόν τουλάχιστον θα είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τις κινεζικές, αποτελούν απάντηση στις πρακτικές του Πεκίνου το οποίο πιέζει τις ξένες εταιρείες να μοιραστούν την πνευματική τους ιδιοκτησία με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.
Τα σχέδια αυτά αντιπροσωπεύουν μέρος μιας σκληρότερης στάσης της Ευρώπης έναντι της Κίνας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να προστατεύσει τις εταιρείες του μπλοκ από αθέμιτο ανταγωνισμό που προέρχεται από άλλες χώρες.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται και λόγω πιέσεων των ΗΠΑ για την τήρηση πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα, αλλά και στα πλαίσια των ίδιων των προσπαθειών της ΕΕ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση επιθετικών εμπορικών κινεζικών πρακτικών.
Η Ευρώπη και ο παράγοντας Τραμπ
Πηγές κοντά στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν προειδοποιήσει ότι ο ίδιος θα ασκήσει πίεση στην ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δημιουργηθούν περισσότερα εμπόδια στα κινεζικά αγαθά και τις επενδύσεις, ανέφεραν οι FT.
Ειδικά εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλλει δασμούς 60% στις κινεζικές εξαγωγές, το Πεκίνο είναι πιθανό να προσπαθήσει να εκτρέψει τις εξαγωγές αυτές σε άλλες ηπείρους και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα οδηγήσει με τις σειρά της και την ΕΕ να αναζητήσει μέτρα προστασίας των εγχώριων επιχειρήσεων, σημειώνεται.
Οι δασμοί της ΕΕ στην Κίνα
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε νέους δασμούς έως και 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, επιπλέον των υπαρχόντων δασμών 10% που ήδη επιβάλλονται. Η ΕΕ έχει επίσης παρουσιάσει αυστηρότερες απαιτήσεις για τις εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για επιδοτήσεις υδρογόνου, ορίζοντας ότι μόνο το 25% των εξαρτημάτων στις συσκευές ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου μπορούν να προέρχονται από την Κίνα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Γενικότερα, η κίνηση της ΕΕ έρχεται επίσης εν μέσω βαθύτερης ανησυχίας για την αδυναμία της οικονομίας της ΕΕ και την ικανότητα των εταιρειών της να επιτύχουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους χωρίς να βασίζονται σε φθηνές εισαγωγές. Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης παρουσιάσει στη νομοθεσία που στοχεύει στην ενίσχυση των καθαρών τεχνολογιών συγκεκριμένους στόχους για την εγχώρια παραγωγή.


Latest News

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες