
Σχέδια για να αναγκάσουν τις κινεζικές εταιρείες να μεταφέρουν πνευματική ιδιοκτησία σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα τις επιδοτήσεις της ΕΕ, σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στον χώρο της τεχνολογίας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι μίλησαν στους Financial Times, αναμένεται για πρώτη φορά να εισαχθούν νέα κριτήρια που απαιτούν από τις κινεζικές επιχειρήσεις να έχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και να μοιράζονται τεχνολογική τεχνογνωσία, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για επιχορηγήσεις αξίας 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη μπαταριών τον Δεκέμβριο.
Το πιλοτικό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα προγράμματα επιδοτήσεων της ΕΕ, είπαν.
Οι απαιτήσεις, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, απηχούν το καθεστώς της ίδιας της Κίνας, το οποίο πιέζει τις ξένες εταιρείες να μοιραστούν την πνευματική τους ιδιοκτησία με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Τα κριτήρια ενδέχεται να αλλάξουν πριν από τον διαγωνισμό, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ηλεκτροκίνηση: Ο «Δούρειος Ίππος» της Κίνας στην Ευρώπη
Τα σχέδια αποτελούν μέρος μιας σκληρότερης στάσης της Ευρώπης έναντι της Κίνας, καθώς επιδιώκει να προστατεύσει τις εταιρείες του μπλοκ – με την επιφύλαξη αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών – από τις φθηνές και πιο ρυπογόνες εισαγωγές.
Άνθρωποι κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν πει ότι θα ασκήσει πίεση στην ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια στα κινεζικά αγαθά και τις επενδύσεις.
Οι δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε δασμούς έως και 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, επιπλέον της υπάρχουσας εισφοράς 10%. Έχει επίσης εισαγάγει αυστηρότερες απαιτήσεις για τις εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για επιδοτήσεις υδρογόνου, ορίζοντας ότι μόνο το 25% των εξαρτημάτων στις συσκευές ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου μπορούν να προέρχονται από την Κίνα.
Άνθρωποι κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν πει ότι θα ασκήσει πίεση στην ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια στα κινεζικά αγαθά και τις επενδύσεις.
Εάν υλοποιήσει την απειλή του για δασμούς 60% στις κινεζικές εξαγωγές, το Πεκίνο είναι πιθανό να προσπαθήσει να τις εκτρέψει σε άλλες περιοχές όπως η ΕΕ – η οποία με τη σειρά της θα αναζητήσει μέτρα για να ανακόψει την πλημμύρα.
«Αν θέλουμε να παίξουμε μαζί με τον Τραμπ σε κάποια από την ατζέντα του, τότε πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε για την Κίνα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ωστόσο, η κίνηση έρχεται επίσης εν μέσω της βαθύτερης ανησυχίας για την αδυναμία της οικονομίας της ΕΕ και την ικανότητα των εταιρειών να επιτύχουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους χωρίς να βασίζονται σε φθηνές εισαγωγές.
Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης εισαγάγει στόχους εγχώριας παραγωγής στη νομοθεσία που στοχεύει στην ενίσχυση των καθαρών τεχνολογιών που εγκρίθηκε τον Μάιο.
Η Elisabetta Cornago, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, δήλωσε ότι η Επιτροπή «προσπαθεί να βρει πολλές ιδέες» για να στηρίξει την εμπορική της άμυνα «έναντι πιθανής πλημμύρας ή αναπροσανατολισμού των κινεζικών εμπορικών ροών προς την Ευρώπη».
Τα κινεζικά gigafactories
Ο αυξημένος έλεγχος των κινεζικών εισαγωγών τεχνολογίας έχει ήδη δώσει κίνητρα σε εταιρείες όπως η κινεζική CATL, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, να δημιουργήσουν τα λεγόμενα gigafactories στην Ευρώπη. Έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσια στην Ουγγαρία και τη Γερμανία.
Η Envision Energy με έδρα τη Σαγκάη επενδύει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, η πρωταθλήτρια μπαταρίας της ΕΕ Northvolt, με έδρα τη Σουηδία, βρίσκεται σε πτώχευση καθώς προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους παραγωγής.
Οι μπαταρίες αποτελούν σημαντικό μέρος των ηλεκτρικών οχημάτων, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο του κόστους, καθιστώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών κρίσιμες για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία καθώς προσπαθεί να μεταβεί σε μοντέλα λιγότερο ρυπογόνα.


Latest News

Πτώση στα κέρδη της Aramco - «Ψαλίδι» στο μέρισμα
Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έπληξαν τα καθαρά κέρδη της Aramco καθώς η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε και η ζήτηση επιβραδύνθηκε

«Πράξη πολέμου οι δασμοί», λέει ο Μπάφετ - «Ανοησίες» απαντά ο υπ. Εμπορίου
Ο Γουόρεν Μπάφετ υπογράμμισε ότι οι δασμοί με την πάροδο του χρόνου χρησιμεύουν ως φόρος στα αγαθά και ανεβάζουν τις τιμές

Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με Καναδά, Μεξικό και Κίνα - Στον «αέρα» 2,2 τρισ.
Οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική ύφεση, προειδοποιούν οι επιχειρήσεις

Μαστίγιο και καρότο από τον Τραμπ: «Είμαστε ανοικτοί σε συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να είναι πιο ευγνώμων για την υποστήριξη των ΗΠΑ

Η Lockheed αποκαλύπτει πύραυλο κρουζ χαμηλού κόστους 150.000 δολαρίων
Εάν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αποφασίσει να αγοράσει τη νέα προσφορά, η Lockheed θα μπορούσε να παράγει 2.500 μονάδες ετησίως

Η βιοτεχνολογική startup με ελληνικό «χρώμα» που κέρδισε την Nvidia
Η Achira κατασκευάζει μοντέλα προσομοίωσης για να τροφοδοτήσει το μέλλον της ανακάλυψης φαρμάκων - Εξασφάλισε 31,54 εκατ. ευρώ

Το επιτοκιακό παζλ των κεντρικών τραπεζών
Αν και θα συνεχίσουν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους - Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια κατά 0,25% την ερχόμενη Πέμπτη

Το πολυτελές στοίχημα στα αρώματα - Πίσω από τις νέες επενδύσεις της L'Oréal
Η L'Oréal διπλασιάζει τις επενδύσεις της σε αρώματα με τις Jacquemus, Amouage και Borntostandout - Η απόφαση για την αμερικανική αγορά

Την κατάσχεση ρωσικών assets 200 δισ. σχεδιάζει η ΕΕ
Οι Γάλλοι συζητούν πρόταση σύμφωνα με την οποία το Κρεμλίνο θα χάσει τα περιουσιακά στοιχεία εάν παραβιάσει μια μελλοντική κατάπαυση πυρός

Πάτησε τη σκανδάλη ο Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για δασμούς σε Καναδά και Μεξικό
Οι δηλώσεις Τραμπ ότι θα προχωρήσει με τους δασμούς προκαλούν έντονο ξεπούλημα στις αγορές - Τι είπε για την Κίνα