Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική)  ήταν σχετικά υποτονική το τρίτο τρίμηνο μετά από μια περίοδο ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο, αν και η δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε και η αισιοδοξία παραμένει. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής φέτος, οι αγοραστές ξοδεύουν περισσότερα, αυξάνουν τα μέσα μεγέθη των συμφωνιών και η συνολική αξία της συμφωνίας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Dataside σε συνεργασία με τη Mergermarket «Deal Drivers: EMEA Q3 2024» το μεγαλύτερο μέρος των deals αφορούσαν  την τεχνολογία, τα μέσα και τις τηλεπικοινωνίες (TMT), με 361 ανάλογα stories να αντιστοιχούν στο 18% όλων των αναφορών πιθανών συμφωνιών σε όλο το φάσμα των τομέων.

Οι περιοχές CEE & SEE και η Ελλάδα

Κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η έκθεση περιγράφει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CEE & SEE), προτάσσοντας την περίπτωση της Πολωνίας.

Οι συντάκτες τονίζουν ότι το τοπίο συγχωνεύσεων και εξαγορών σε όλη την τεράστια και ποικίλη υποπεριοχή ΚΑΕ & ΝΑΕ παραμένει συγκρατημένο.

Ο όγκος των συναλλαγών το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση σε 306 συναλλαγές, αν και συρρικνώθηκε κατά 20,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, η συνολική αξία της συμφωνίας είναι το πραγματικά μελανό σημείο, με πτώση κατά 52,2% σε ετήσια βάση στα 8,2 δισ. ευρώ —χαμηλό πολλών ετών—
και μειωμένο κατά 54,9% σε τρίμηνο.

Τα πρόσφατα deals με επικεφαλής τους Πολωνούς αγοραστές δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές προσδοκίες της χώρας. Οι αγοραστές από την Πολωνία ήταν υπεύθυνοι για λίγο περισσότερες από μία στις 10 συμφωνίες σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά φεν περιλαμβάνονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων συμφωνιών προσφερόντων ανά αξία.

Με βάση τη μέτρηση αυτή οι Έλληνες κατέλαβαν την πρώτη θέση, με συναλλαγές συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ή πάνω από το ήμισυ της αγοράς το τρίτο τρίμηνο.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις και η πρωτιά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οι ισχυρές επιδόσεις του κατασκευαστικού κλάδου σε όρους συνολικής αξίας το 3ο τρίμηνο οφείλονταν εξ ολοκλήρου στην επιλογή της ΓΕΚ Τέρνα ως προτιμώμενου
μειοδότη για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, η οποία περιλαμβάνει τη λειτουργία, συντήρηση και εμπορική εκμετάλλευση του ελληνικού αυτοκινητόδρομου για 25 χρόνια. Η έκθεση επισημαίνει ότι η «ΓΕΚ Τέρνα προσέφερε 3,3 δισ. ευρώ για την παραχώρηση, η οποία εκτείνεται σε περίπου 70 χιλιόμετρα και περιβάλλει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας».

Στη δεύτερη  των συμφωνιών σε CEE και SEE είναι η δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας της ΔΕΗ με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου €700 εκατομμυρίων, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές.

Και στην 8η θέση είναι το νέο mega deal στις ΑΠΕ που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ, η οποία προχώρησε σε Συμφωνία – Πλαίσιο Συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840MW) και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%).

Εξαγορές και συγχωνεύσεις ανά κλάδο

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο TMT παρουσιάζουν επίσης σημαντική δυναμική στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CEE & SEE), όπου έχουν αναφερθεί 46 και 41 ιστορίες, αντίστοιχα.

Η αγορά το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την έκθεση η ευρεία τάση ήταν θετική για τη σύναψη συμφωνιών στην περιοχή της ΕΜΕΑ έως το 1ο εξάμηνο του 2024. Ο όγκος των συναλλαγών παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη και, παρά ορισμένες διακυμάνσεις στην αξία της συμφωνίας, υπήρξε έντονη αναζωπύρωση των συναλλαγών υψηλότερης κεφαλαιοποίησης . Ωστόσο, η αγορά παρουσίασε μικρή επιβράδυνση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνολικά, 3.658 συμφωνίες συνολικής αξίας 190,8 δισ. ευρώ ανακοινώθηκαν στην EMEA το τρίτο τρίμηνο. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 5,2% σε όγκο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023 και μικρή αύξηση 2,5% στη συνολική αξία από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώθηκε σημαντική μείωση, με τον όγκο και την αξία να υποχωρούν κατά 18,3% και 34,8%, αντίστοιχα, από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Παρόλα αυτά, ένας λόγος αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής φέτος , οι αγοραστές ξοδεύουν περισσότερα, αυξάνοντας τα μέσα μεγέθη των συμφωνιών.

Μέχρι σήμερα, η μέση συναλλαγή συγχωνεύσεων και εξαγορών αποτιμάται σε 53,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 27% από την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις