Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά το συνέδριο της Goldman Sachs βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2024, για τον ευρύτερο κλάδο της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA).

Σύμφωνα με το report – συμπεράσματα της Goldman Sachs, οι τράπεζες με σχετικά χαμηλότερες απόλυτες αποτιμήσεις (π.χ. Πειραιώς και Alpha) συζητήθηκαν συχνότερα στις επενδυτικές συναντήσεις.

Goldman Sachs: Οι 6 μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο Τραμπ στον κόσμο

Επίσης, η αναβάθμιση της μεσοπρόθεσμης καθοδήγησης για την περίοδο 2025-2026 από αρκετές τράπεζες, αλλά και οι νέες εκτιμήσεις με βάση το σενάριο χαμηλότερων από το αναμενόμενο επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης με τους επενδυτές.

Goldman Sachs: Κριτήρια τα DTC και η ευαισθησία επιτοκίων

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές εστίασαν πολύ στο ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, αναμένοντας ότι η ανακοινωθείσα επιταχυνόμενη απόσβεση των DTC θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν ταχύτερα τους δείκτες πληρωμής μερισμάτων (η αναθεωρημένη καθοδήγηση ορισμένων τραπεζών μετά το 3ο τρίμηνο του 2024 συνεπάγεται πληρωμή 50% ήδη από τα κέρδη του 2025).

Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώθηκε ότι οι επενδυτές διαφοροποιούν τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες κυρίως με βάση (1) την ευαισθησία του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) στις μειώσεις επιτοκίων, (2) την ομαλοποιημένη οργανική παραγωγή κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα και (3) τις προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το report – συμπεράσματα της Goldman Sachs, οι τράπεζες με σχετικά χαμηλότερες απόλυτες αποτιμήσεις (π.χ. Πειραιώς και Alpha) συζητήθηκαν συχνότερα στις επενδυτικές συναντήσεις.

Η συνολική εικόνα

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 22 Οκτωβρίου, η Goldman Sachs είχε προχωρήσει σε μια μικρή καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, μετά και τη νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου.

Η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs συνεπάγεται τώρα το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους 2024, του 2025 και του 2026 θα κινηθεί στο 3%, στο 2% και στο 2% (έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 3,25%/2,25%/2,25% αντίστοιχα).

Αυτή η αναθεώρηση μεταφράζεται σε 0%/-5%/-2%/-1% μέση αναθεώρηση στα επιτοκιακά έσοδα (NII) τα τέσσερα έτη έως το 2027 και 0%/-6%/-3%/-1% αναθεώρηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές