Επιτρέψτε μου να επανέλθω στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg, διότι πέρασαν στα «ψιλά» δύο πολύ σοβαρές επισημάνσεις.
Η πρώτη ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει τον τρόπο να εμποδίζει αυτό που συνέβαινε στο Λακωνικό κόλπο, δηλαδή με τις «μεταγγίσεις» του ρωσικού πετρελαίου από σκιώδη τάνκερ σε «φανερά».
Ήταν ένα θέμα που είχε αναδείξει το καλοκαίρι το πρακτορείο και το ανέφερε και χτες, ότι δηλαδή δίχως να «ανοίξει ρουθούνι» σταμάτησε το παράνομο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, υπό διαφορετική… ονομασία.
Πώς;
Μα με τη δέσμευση της περιοχής για ναυτικές ασκήσεις… και όταν δεσμεύεται μια περιοχή για άσκηση, τα εμπορικά πλοία δεν περνούν μέσα από εκεί!
Το δεύτερο σημείο…
Το δεύτερο σημείο που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός είναι ότι εξετάζεται η αξιοποίηση από την Ελλάδα της καινούργιας τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας μέσω μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR).
«Δεν έχουμε υπόβαθρο πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα θα μας ενδιέφερε να ακολουθήσουμε αυτή την τεχνολογία και να δούμε πού μπορεί να μας οδηγήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε νησιά, για παράδειγμα, που χρειάζονται αποκεντρωμένα συστήματα», είπε επίσης για το θέμα, ενώ αναφέρθηκε και στις ανάγκες των data centers, τα οποία είναι ενεργοβόρα.
——————————–
Εύσημα και στον Στάσση
Ο πρωθυπουργός απένειμε και τα εύσημα στον Γιώργο Στάσση για το μάνατζμεντ της ΔΕΗ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο να διατηρήσει σημαντικό μετοχικό μερίδιο, καθώς είναι από τις επιχειρήσεις που διοικούνται με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο, προσελκύουν ξένους επενδυτές και από ουραγοί έχουν μετατραπεί σε πρωτοπόροι.
—————————-
Κι άλλη ψήφος εμπιστοσύνης
Πέραν όμως της ΔΕΗ και του πρωθυπουργού, στην Αθήνα θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες ισχυρά διοικητικά στελέχη του κινεζικού κολοσσού της State Grid Corporation of China (SGCC).
Πρόκειται για τον μέτοχο με 24% στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και έχει στηρίξει τον ΑΔΜΗΕ και τη διοίκηση υπό τον πρόεδρο και CEO Μάνο Μανουσάκη σε όλα τα μεγάλα και μικρά εγχώρια και διεθνή επενδυτικά σχέδια.
Μαθαίνω δε, πώς επικεφαλής της κινεζικής αποστολής θα είναι ο νούμερο 2 του ομίλου: Ο Jin Wei – Executive Vice President της SGCC ο οποίος αναμένεται, λένε οι πηγές μου, να συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η έλευση του Jim Wei στην Αθήνα αν μη τι άλλο αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
——————————-
Αλλαγή σχεδίων
Σε αλλαγή σχεδίων θα υποχρεωθεί να προχωρήσει η Prodea για την επένδυσή της στο πρώην λούνα παρκ «Αηδονάκια», στο Μαρούσι.
Όπως μαθαίνω δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με την αδειοδότηση και την πρόλαβε όλο αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με το νέο οικοδομικό κανονισμό.
Θυμίζω εδώ ότι στο εν λόγω ακίνητο που έχει συνενωθεί με την έτερη έκταση που έχει αποκτήσει από τις αρχές του 2022 η εισηγμένη, είχε σχεδιαστεί να αναπτυχθεί συγκρότημα βιοκλιματικών γραφείων περίπου 19.000 τ.μ., με εκτιμώμενη επιφάνεια ανωδομής 14-15 χιλ. τ.μ.
Δεν είναι η μόνη…
Δεν είναι η μόνη βέβαια «παρενέργεια» που έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα του οικοδομικού κανονισμού.
Όλη η αγορά «βράζει», σε μια εποχή μάλιστα που πέραν του επενδυτικού ενδιαφέροντος, υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με τη στέγαση.
Μάλιστα, όπως μου εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ο υπεύθυνος για όλο αυτό το μπάχαλο έχει ονοματεπώνυμο: Paul Ευμορφίδης. Αυτός πυροδότησε το κύμα προσφυγών με τις εμμονές του στο ξενοδοχείο Coco – Mat στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ήταν δύο ορόφους ψηλότερο από τα υπόλοιπα στην περιοχή.
Ένα μήνα ακόμη…
Πάντως όπως μαθαίνω οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται περί τις 15 με 18 Δεκεμβρίου.
Τότε θα έρθει και η διάταξη από το κράτος για το πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση… αν δεν υπάρξει και δεύτερο κύμα προσφυγών βέβαια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ορισμένα project θα βγουν ζημιογόνα, ενώ δεν θα είναι και λίγα που θα παγώσουν.
——————————————
Άλλα τρέχουν…
Βέβαια υπάρχουν και τα «φωτεινά» παραδείγματα στην αγορά ακινήτων. Όπως αυτό του πρώην κτηρίου του Μινιόν, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Ήδη δηλαδή έχουν εγκατασταθεί εκεί κάποιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, όπως και τα διοικητικά τμήματα της Inditex, των Zara.
Θυμίζω εδώ ότι το ακίνητο αποκτήθηκε μέσω ιδιωτικής διαγωνιστικής διαδικασίας στο τέλος του 2021 έναντι 25 εκατ. ευρώ από την Folli Follie και η Dimand κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια να ανακατασκευάσει το κτίριο και να προχωρήσει και στη μερική εμπορευματοποίηση του.
——————————————
Ήταν στραβό το κλίμα…
Σε επικίνδυνα μονοπάτια μπήκε πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς δεν άντεξε την γεωπολιτική αβεβαιότητα. Ο γενικός δείκτης «έσπασε» πτωτικά και πλέον βλέπει χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο «σταθμό» τις 1.350 μονάδες.
Και βλέπουμε, δηλαδή, διότι εάν συνεχίσουν στην Ανατολική Ευρώπη να παίζουν με τη φωτιά, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσουν οι ξένοι διαχειριστές να κρατήσουν θέσεις στη μικρή και ρηχή ελληνική αγορά.
Παντού δηλαδή, αφού οι μετοχικές αγορές είναι παραδοσιακά τοποθετήσεις μεγαλύτερου ρίσκου, σε σχέση με άλλες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα σε ομόλογα.
Πλησιάζει και η 25η Νοεμβρίου
Με τούτα και με εκείνα η ελληνική αγορά θα φτάσει την 25η Νοεμβρίου, δηλαδή την ημέρα του rebalancing από τις τελευταίες αλλαγές στους δείκτες του MSCI και θα είναι λαβωμένη.
Θυμίζω ότι δεν υπήρξε μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, παρά μόνο η διαγραφή του Ελλάκτωρ από τον δείκτη MSCI Small Cap, αλλά λόγω του timing, κατά το οποίο διαμορφώνονται οι στρατηγικές των ξένων για το επόμενο 12μηνο, οι έμμεσες ροές από άλλες αλλαγές στις σταθμίσεις, επηρεάζουν και την ελληνική αγορά.
Εκτός εάν… η διόρθωση της αγοράς θεωρηθεί ευκαιρία τοποθετήσεων.
——————————————
Αξιοσημείωτες αντοχές
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όλοι οι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές θα αναζητήσουν αξίες. Και αυτό θα κάνουν και στην ελληνική αγορά. Επομένως, σας συστήνω να μελετήσετε κάθε γραμμή των αναλύσεων για τις μετοχές που καλύπτουν οι ξένοι, για να «διαβάσετε» και τις προθέσεις τους.
Ένα παράδειγμα είναι η Edison, της οποίας οι αναλυτές Nick Paton και Andrew Keen, εξήραν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της HELLENiQ ENERGY, καθώς «συγκρατήθηκαν σε ένα αδύναμο περιβάλλον διύλισης, με την εταιρεία να δείχνει εντυπωσιακές λειτουργικές επιδόσεις».
Αφού επανέλαβαν τα στοιχεία για το περιθώριο διύλισης (2-3 δολ/bbl), τους όγκους των πωλήσεων διύλισης (4,163 εκατ. τόνους), το προσαρμοσμένο EBITDA (183 εκατ. ευρώ) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (49 εκατ. ευρώ), οι αναλυτές στάθηκαν στη διαβεβαίωση της διοίκησης για τις προοπτικές του τέταρτου τριμήνου, αναμένοντας μια καλύτερη αγορά και πιθανώς κάποια πρόοδο στο μέτωπο των ΔΕΠΑ και ELPEDISON.
Οι τελευταίες, εκτιμούν, «ενδέχεται να συνεχίσουν τον εξορθολογισμό του ομίλου».
Η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η εξειδικευμένη ανάλυση της Datasite για τον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρώπης, στην οποία αναφέρεται ότι το deal της παραχώρησης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν “ασημένια επένδυση” για τον ελληνικό όμιλο.
Με άλλα λόγια, εξηγεί ότι οι ισχυρές επιδόσεις του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρώπη σε όρους συνολικής αξίας το τρίτο τρίμηνο του έτους οφείλονται εξ ολοκλήρου στην επιλογή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.
Μην αναφέρω, εγώ όμως, ότι η μεταβίβαση έγινε σε χρόνο “ντε-τε” (dt) και για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κυρίως για τα ευρωπαϊκά.
———————————-
Μπαίνει στις ράγες το Eastern Green Link 1
Ένα ακόμη έργο παίρνει το δρόμο του για μια ελληνική εισηγμένη, αφού η κοινοπραξία της Metlen με την GE Vervova, έλαβε την έγκριση από τον ρυθμιστικό φορέα ενέργειας Ofgem του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eastern Green Link 1, την ηλεκτρική διασύνδεση Αγγλίας – Σκωτίας.
Η κοινοπραξία υπέγραψε πέρσι τον Δεκέμβριο τη σύμβαση για την προμήθεια και κατασκευή των δυο Σταθμών Μετατροπής (του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο), οι οποίοι εντάσσονται στο έργο, ύψους 1 δισ. λιρών.
Ένα ακόμη asset στη φαρέτρα της Metlen ενόψει της εισόδου της στην αγορά του Λονδίνου.
————————————
Ελάχιστος φόρος τιμής…
Αρωγοί στο έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» θα σταθούν η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Motor Oil και των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου, με το αίσθημα ευθύνης και συνεισφοράς που μεταλαμπάδευσε ο Πρόεδρος της Motor Oil, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, επί πέντε και πλέον δεκαετίες.
Ενέκριναν δωρεά άνω του 1 εκατ. ευρώ, ως ελάχιστο φόρο τιμής, για τον άνθρωπο που η συμβολή του άφησε ένα αποτύπωμα τεράστιας αξίας, καθώς και ο ίδιος στάθηκε αρωγός στο έργο και στην σπουδαία κληρονομιά φροντίδας και ΕΛΠΙΔΑΣ.
Latest News
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά