Ανάπτυξη 2,8% το 2025 και στο 2,3% το 2026 (από 2,5% το 2024), κατά 0,8% και 0,5% υψηλότερα από την μέση εκτίμηση (consensus) αναμένει για την ελληνική οικονομία η UBS, σε σημερινή της ανάλυση για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής ΕΜΕΑ που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Gyorgy Kovacs και Anna Zadornova, αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ εφέτος και 2,4% του ΑΕΠ την ερχόμενη 2ετια, κάτι που θα επιτρέψει την μείωση του δημοσίου χρέους στην περιοχή του140% του ΑΕΠ έως το 2026.
Oι ροές του Ταμείου Ανάκαμψης και το Airbnb
Την ερχόμενη διετία η ανάπτυξη θα στηριχθεί σημαντικά στις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να εκτιναχθούν στο 4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026 έναντι 2,3% του ΑΕΠ για το 2024. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την αύξηση των πάγιων επενδύσεων κατά μέσο όρο 8,5% τα επόμενα δύο χρόνια, από 5% την περίοδο 2023-2024, ενώ και η πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί 7,5% την ερχόμενη 2ετία.
Η ανοδική πορεία από τον τουρισμό είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αυξήσεις των φόρων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των απαγορεύσεων σε ορισμένες περιοχές
Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από αύξηση των θέσεων εργασίας ( περίπου 1% στη μέση αύξηση της απασχόλησης) και από το υψηλότερο πραγματικό εισόδημα που ενισχύεται από τη μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, από την αύξηση των συντάξεων ύψους 0,2% του ΑΕΠ και από την αναμενόμενη αύξηση κατά 5% στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο του 2025.
Η ανοδική πορεία από τον τουρισμό είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αυξήσεις των φόρων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των απαγορεύσεων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και των τελών για τα κρουαζιερόπλοια για τους επισκέπτες σε ορισμένα νησιά.
Handelsblatt: Η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Η UBS βλέπει εξυγίανση
Η ελβετική τράπεζα δεν «βλέπει» οπισθοδρόμηση της ανάπτυξης που να σχετίζεται με τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ήδη σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 2,4% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα για την περίοδο 2026-2028.
Στο 10μηνο του 2024 εξάλλου, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τόσο τον στόχο των 4,7 δισ. ευρώ όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα των 6,1 δισ. ευρώ του περασμένου έτους ενώ και τα φορολογικά έσοδα αναθεωρούνται ανοδικά κατά 0,8% του ΑΕΠ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Επίσης, το όριο για την αύξηση των δαπανών στο 3,6%-3,7% του ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια, παραμένει κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αν και προβλέπεται να υποχωρήσει από 6,3 του ΑΕΠ εφέτος
Με βάση τα παραπάνω, το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στα επίπεδα του 146% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 140% του ΑΕΠ το 2026.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται πάντως να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF) κατά 7,9 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Δεκέμβριο και τουλάχιστον άλλα 5,3 δισ. ευρώ το 2025, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών δόσεων των δανείων του GLF για την περίοδο 2033-2042.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αν και προβλέπεται να υποχωρήσει από 6,3 του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,8% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,7% του ΑΕΠ το 2026.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ