Ανάπτυξη 2,8% το 2025 και στο 2,3% το 2026 (από 2,5% το 2024), κατά 0,8% και 0,5% υψηλότερα από την μέση εκτίμηση (consensus) αναμένει για την ελληνική οικονομία η UBS, σε σημερινή της ανάλυση για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής ΕΜΕΑ που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Gyorgy Kovacs και Anna Zadornova, αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ εφέτος και 2,4% του ΑΕΠ την ερχόμενη 2ετια, κάτι που θα επιτρέψει την μείωση του δημοσίου χρέους στην περιοχή του140% του ΑΕΠ έως το 2026.

Oι ροές του Ταμείου Ανάκαμψης και το Airbnb

Την ερχόμενη διετία η ανάπτυξη θα στηριχθεί σημαντικά στις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να εκτιναχθούν στο 4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026 έναντι 2,3% του ΑΕΠ για το 2024. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την αύξηση των πάγιων επενδύσεων κατά μέσο όρο 8,5% τα επόμενα δύο χρόνια, από 5% την περίοδο 2023-2024, ενώ και η πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί 7,5% την ερχόμενη 2ετία.

Η ανοδική πορεία από τον τουρισμό είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αυξήσεις των φόρων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των απαγορεύσεων σε ορισμένες περιοχές

Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από αύξηση των θέσεων εργασίας ( περίπου 1% στη μέση αύξηση της απασχόλησης) και από το υψηλότερο πραγματικό εισόδημα που ενισχύεται από τη μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, από την αύξηση των συντάξεων ύψους 0,2% του ΑΕΠ και από την αναμενόμενη αύξηση κατά 5% στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο του 2025.

 

Η ανοδική πορεία από τον τουρισμό είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αυξήσεις των φόρων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των απαγορεύσεων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και των τελών για τα κρουαζιερόπλοια για τους επισκέπτες σε ορισμένα νησιά.

Handelsblatt: Η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Η UBS βλέπει εξυγίανση

Η ελβετική τράπεζα δεν «βλέπει» οπισθοδρόμηση της ανάπτυξης που να σχετίζεται με τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ήδη σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 2,4% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα για την περίοδο 2026-2028.

Στο 10μηνο του 2024 εξάλλου, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τόσο τον στόχο των 4,7 δισ. ευρώ όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα των 6,1 δισ. ευρώ του περασμένου έτους ενώ και τα φορολογικά έσοδα αναθεωρούνται ανοδικά κατά 0,8% του ΑΕΠ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Επίσης, το όριο για την αύξηση των δαπανών στο 3,6%-3,7% του ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια, παραμένει κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αν και προβλέπεται να υποχωρήσει από 6,3 του ΑΕΠ εφέτος

Με βάση τα παραπάνω, το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στα επίπεδα του 146% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 140% του ΑΕΠ το 2026.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται πάντως να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF) κατά 7,9 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Δεκέμβριο και τουλάχιστον άλλα 5,3 δισ. ευρώ το 2025, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών δόσεων των δανείων του GLF για την περίοδο 2033-2042.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αν και προβλέπεται να υποχωρήσει από 6,3 του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,8% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,7% του ΑΕΠ το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Οικονομία |

Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι

Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.