Στα 65,5 εκατ. δολάρια έκλεισε τελικά η τιμή πώλησης του έργου «Νούφαρα» του  Κλοντ Μονέ, σε δημοπρασία που διεξήχθη από τον οίκο Sotheby’s.

Η σκηνή της λιμνούλας του Μονέ από το 1914-1917 αναμενόταν να πουληθεί για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το έργο προσέλκυσε τρεις σκληροτράχηλους πλειοδότες, με έναν ανώνυμο Ασιάτη τηλεφωνικό πλειοδότη να κερδίζει τελικά το έργο .

Όπως γράφει η Wall Street Joutnal, η πώληση ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον Sotheby’s, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν των δημοπρασιών κάτω από ένα σύννεφο εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την οικονομική του κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που οι πωλήσεις έργων τέχνης αποδείχθηκαν υποτονικές.

Sotheby’s: Μειοψηφικό πακέτο αποκτά το Άμπου Ντάμπι

Το στοίχημα του Sotheby’s

Την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, ο οίκος δημοπρασιών εγκαινίασε τον νέο του χώρο εκεί πουλώντας το “Untitled (Yellow and Blue)” του 1954 του Mark Rothko για 32,5 εκατομμύρια δολάρια — 30% λιγότερο από αυτό που πλήρωσε για αυτό εννέα χρόνια πριν ο ντροπιασμένος Μαλαισιανός χρηματοδότης της 1MDB, Jho Low . Ο οίκος είπε ότι η συνολική σειρά πωλήσεων 64 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.

Ο Μονέ, ως επικεφαλής του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, απολαμβάνει μια παγκόσμια απήχηση που τείνει να αποδίδει τόσο σε καλές όσο και σε κακές περιόδους. Το ρεκόρ δημοπρασίας του Μονέ κατέχει μια σκηνή με άχυρα που πουλήθηκε το 2019 προς 110,7 εκατ. δολ.. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή του είναι 84,7 εκατομμύρια δολάρια για μια σκηνή νούφαρου πλάτους σχεδόν 6 ποδιών από το 1914-1917 που πουλήθηκε από το κτήμα του Ντέιβιντ και της Πέγκυ Ροκφέλερ το 2018.

Όπως ο Μονέ των 84,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αυτό το τελευταίο τοπίο της λίμνης δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια έντονα μωβ μπλε παλέτα – αποχρώσεις για τις οποίες οι συλλέκτες τείνουν να πληρώνουν ακριβά σε σύγκριση με τις πράσινες εκδόσεις της φημισμένης σειράς νούφαρών του, είπαν οι έμποροι.

Το μέγεθος του περίπου 5 ποδιών του κομματιού μπορεί επίσης να το βοήθησε να πουληθεί: Την τελευταία δεκαετία, οι συλλέκτες άρχισαν να προσελκύουν τις μεγαλύτερες σκηνές κήπων της τελευταίας εποχής του Μονέ σε σύγκριση με τα μικρότερα, παλαιότερα παραδείγματά του, εν μέρει επειδή προσφέρουν περισσότερη ισχύ στους τοίχους. Οι πιο χαλαρές πινελιές και οι αφηρημένες συνθέσεις τους προμηνύουν επίσης τους σύγχρονους δασκάλους που ήρθαν αργότερα. Το έργο που δημοπρατήθηκε στον Sotheby’s ήταν το μεγαλύτερο κάθετο νούφαρο που βγήκε στην αγορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus