
Τις επιλογές για τις δραστηριότητές της στην Κίνα διερευνά η Starbucks συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πώλησης μεριδίου της επιχείρησης.
Η αμερικανική αλυσίδα καφέ φέρεται να έχει μιλήσει με συμβούλους για τους τρόπους ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στην κινεζική αγορά. Ήδη έχει μετρήσει το ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων.
Χάουαρντ Σουλτς: Μαθήματα επαγγελματικής επιτυχίας από τον δημιουργό των Starbucks
Μια πώληση μεριδίου θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει το ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων ή άλλων τοπικών εταιρειών με εμπειρία στον κλάδο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των επιλογών της χωρίς να έχει λάβει απόφαση με το εάν και τι θα προχωρήσει.
Σύμφωνα με το νέο CEO της αμερικανικής αλυσίδας καφέ, Μπράιαν Νίκολ, «η Starbucks πρέπει να καταλάβει πώς θα επεκταθεί στην αγορά και συνεχίζει να διερευνά στρατηγικές συνεργασίες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μακροπρόθεσμα».
Γιατί ψάχνεται η Starbucks;
Η αμερικανική αλυσίδα αντιμετωπίζει πιέσεις από την Elliott Investment Management, που εμφανίζεται να απαιτεί δεσμεύσεις για την αποτελεσματικότητα της κινεζική δραστηριότητας σύμφωνα και με τα στοιχεία του Bloomberg News.
Τα προηγούμενα χρόνια, η McDonald’s Corp. και η Yum! Brands Inc. ξεχώρισαν τις κινεζικές δραστηριότητές τους και πούλησαν μερίδια σε ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων για να αξιοποιήσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και να ανταποκριθούν καλύτερα στις τοπικές προτιμήσεις.
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για τη Starbucks και απέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος, όταν η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των καταστημάτων της στη χώρα κατά 12%.
Όμως, τοπικοί ανερχόμενοι παίκτες όπως η δημοφιλής Luckin Coffee Inc. αμφισβητούν όλο και περισσότερο τη θέση τους.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Μπράιαν Νίκολ δήλωσε στους αναλυτές τον περασμένο μήνα ότι εργάζεται για να κατανοήσει καλύτερα τις κινεζικές δραστηριότητες της εταιρείας, σημειώνοντας ότι το ανταγωνιστικό περιβάλλον φαίνεται «ακραίο» και το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι «σκληρό».
Η Starbucks πρέπει να καταλάβει πώς θα επεκταθεί στην αγορά και συνεχίζει να διερευνά στρατηγικές συνεργασίες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, δήλωσε τότε ο Νίκολ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στις επιχειρήσεις και τους εταίρους μας και στην ανάπτυξη στην Κίνα», δήλωσε εκπρόσωπος της Starbucks απαντώντας σε ερωτήματα του Bloomberg News αυτή την εβδομάδα. «Εργαζόμαστε για να βρούμε τον καλύτερο δρόμο προς την ανάπτυξη, ο οποίος περιλαμβάνει τη διερεύνηση στρατηγικών συνεργασιών».
Τα σχέδια του Μπράιαν Νίκολ
Ο Νίκολ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Chipotle Mexican Grill Inc., ανέλαβε τα ηνία της Starbucks τον Σεπτέμβριο, αφού ο προκάτοχός του Λάξμαν Ναρασιμχάν απέτυχε να δώσει νέα πνοή στην παραπαίουσα τύχη της και απομακρύνθηκε ξαφνικά.
Ο νέος CEO έχει υποσχεθεί να διπλασιάσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των φυσικών τοποθεσιών της Starbucks και την επιτάχυνση των χρόνων εξυπηρέτησης.
Οι μετοχές της έχουν κερδίσει περίπου 2% φέτος, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία περίπου 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Starbucks διέθετε 7.596 καταστήματα στην Κίνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 19% του παγκόσμιου συνόλου. Οι πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων μειώθηκαν κατά 14% στην Κίνα το περασμένο τρίμηνο.
Δεν είναι η μόνη
Και άλλες δυτικές αλυσίδες αναζήτησαν επίσης τοπικές συνεργασίες στην Κίνα, αφού αγωνίστηκαν να προλάβουν τους πιο ευέλικτους αντιπάλους τους.
Το 2016, ο φορέας εκμετάλλευσης της KFC Yum πούλησε μερίδιο στις κινεζικές δραστηριότητές της στην Primavera Capital, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με επικεφαλής τον Fred Hu της Goldman Sachs Group Inc., όπως και την Ant Financial Services Group του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας Jack Ma. Αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την απόσχιση της επιχείρησης με ξεχωριστή εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η οποία ήρθε μετά από πιέσεις της επενδυτικής Corvex Management.
Την επόμενη χρονιά, η McDonald’s πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών της στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα επενδυτών που περιλάμβανε τον κρατικά υποστηριζόμενο όμιλο Citic Ltd., την εγχώρια εταιρεία εξαγοράς Citic Capital Holdings Ltd. και την Carlyle Group Inc.


Latest News

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή