
Ο Αυστριακός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, έχει τη φήμη του γερακιού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήταν αυτός που διεφώνησε με τη μείωση τον επιτοκίων τον περασμένο Ιούνιο, αλλά στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου είπε το «ναι» στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης.
Και ίσως να το έχει μετανιώσει… Ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στη Βιέννη υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να παραμείνει περιοριστική δεδομένων των παρατεταμένων κινδύνων πληθωρισμού.
Με τα μισθολογικά κέρδη σε μέρη της περιοχής να είναι ακόμα πολύ ισχυρά και τη γεωπολιτική να αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των τιμών, η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη, υπογράμμισε. Ομοίως, ενώ η μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, δεν είναι σίγουρο, ξεκαθάρισε.
Γιάννης Στουρνάρας: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Η «εντολή» της ΕΚΤ
«Δεν είναι ακόμα εγγυημένο ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σταθερά στο 2%, και εφόσον υπάρχουν κίνδυνοι για αυτόν τον σκοπό, δεν πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή μας», είπε. «Η κατάργηση της δέσμευσής μας να διατηρήσουμε την πολιτική τόσο περιοριστική όσο χρειάζεται για όσο διάστημα απαιτείται σε αυτό το σημείο θα ήταν πρόωρη».
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια. Αυτή η γλώσσα είναι πιθανό να τεθεί στο επίκεντρο καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μείωση κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στις 12 Δεκεμβρίου.
Ενώ οι άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Ιταλός, Φάμπιο Πανέτα ή ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας ανησυχούν για πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 2% και θέλουν μια πιο τολμηρή δέσμευση για τη βοήθεια της ταλαιπωρημένης οικονομίας της περιοχής, γεράκια όπως ο Χόλτσμαν συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή.
«Δεν δικαιολογούνται οι προειδοποιήσεις ότι ο πληθωρισμός κινδυνεύει να ξεπεράσει τον στόχο μας», είπε. «Οι πιέσεις στις τιμές στις υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι υψηλές, ορισμένες από τις τελευταίες μισθολογικές συμφωνίες εξακολουθούν να μην είναι σύμφωνες με τον στόχο μας και η γεωπολιτική ενέχει πρόσθετους κινδύνους».
Οι δηλώσεις Στουρνάρα
Μιλώντας νωρίτερα στο Bloοmberg, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Δεκέμβριο. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της μείωσης επιτοκίων για κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ μέχρι να φτάσει στο ουδέτερο επιτόκιο το οποίο βρίσκεται στο 2%. Ανάφερε μάλιστα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να πάει σε μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική (δηλαδή κάτω από το όριο του ουδέτερου επιτοκίου).
«Καθώς ο πληθωρισμός εξελίσσεται τώρα και καθώς η πραγματική οικονομία εξελίσσεται τώρα, νομίζω ότι ναι, θα πρέπει να έχουμε μια μείωση σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που αποκαλούμε ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε.


Latest News

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Δασμοί Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης λέει η Λαγκάρντ
Η Λάγκαρντ εκτιμά ότι είναι η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία