Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα myDATA και τα νέα ψηφιακά εργαλεία φέρνουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αποκάλυψε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενίσχυσε κατά 1,8 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Στον προϋπολογισμό του 2025 δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ύψος των εσόδων από την φοροδιαφυγή. Ωστόσο, εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν με μεγαλύτερη ένταση τότε ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα.

Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 – Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρχουν σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το 2025 από τα οποία θα διαφανεί σε ποιον βαθμό  θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις από τις αρχές του 2026.  Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2025 να ανακοινώσει νέες μειώσεις φόρων.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι έως το τέλος του 2026 θα έχει επιτύχει τη διασφάλιση της είσπραξης πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή το τρέχον έτος προέρχεται από έσοδα ύψους 1 δις. ευρώ από τον ΦΠΑ λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και 800 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των επιχειρήσεων λόγω της εφαρμογής των myDATA.

Νέα μειώσεις φόρων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί ότι ένα τμήμα της αύξησης των εσόδων που θα προέλθει  από το περιορισμό  της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθεί σε περαιτέρω μείωση φόρων. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα έως το 2027 προβλέπει:

  • Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με επίκεντρο τις μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα εισοδήματα από 18.000 έως 40.000 ευρώ.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες
  • «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους τα επόμενα έτη με στόχο την  εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου