Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα myDATA και τα νέα ψηφιακά εργαλεία φέρνουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αποκάλυψε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενίσχυσε κατά 1,8 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Στον προϋπολογισμό του 2025 δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ύψος των εσόδων από την φοροδιαφυγή. Ωστόσο, εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν με μεγαλύτερη ένταση τότε ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα.
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 – Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρχουν σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το 2025 από τα οποία θα διαφανεί σε ποιον βαθμό θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις από τις αρχές του 2026. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2025 να ανακοινώσει νέες μειώσεις φόρων.
Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι έως το τέλος του 2026 θα έχει επιτύχει τη διασφάλιση της είσπραξης πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή το τρέχον έτος προέρχεται από έσοδα ύψους 1 δις. ευρώ από τον ΦΠΑ λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και 800 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των επιχειρήσεων λόγω της εφαρμογής των myDATA.
Νέα μειώσεις φόρων
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί ότι ένα τμήμα της αύξησης των εσόδων που θα προέλθει από το περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθεί σε περαιτέρω μείωση φόρων. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα έως το 2027 προβλέπει:
- Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με επίκεντρο τις μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα εισοδήματα από 18.000 έως 40.000 ευρώ.
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες
- «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους τα επόμενα έτη με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ.
Latest News
Πώς πιάστηκε στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
Ποιες ήταν οι ενδείξεις που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος
Υπάλληλος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διατάχθηκε εσωτερική έρευνα
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά δώδεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται κι άλλα άτομα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.