Οι Έλληνες καταναλωτές στην Ελλάδα νιώθουν λίγο άγχος όταν ψωνίζουν για την Black Friday, με το 7% να ανησυχεί μήπως εξαπατηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου των εκπτώσεων, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές. Αυτό αναφέρει σε έρευνά της η Revolut για το μεγάλο γεγονός, που έγινε σε 1.000 άτομα στη χώρα μας.
Η Revolut, η οποία διαθέτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πελάτες στην Ελλάδα, αναφέρει ότι η πιθανότητα εξαπάτησης είναι ο λόγος για τον οποίο το 5% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει αγορές κατά τη διάρκεια της Black Friday. Μάλιστα, οι Έλληνες ηλικίας 45-54 ετών δηλώνουν αποφασισμένοι να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο (7%).
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Black Friday: Οι Έλληνες προτιμούν το shopping σε καταστήματα
Το 50% των Ελλήνων καταναλωτών προτιμούν να ψωνίζουν σε φυσικά καταστήματα, ενώ το 45% επιλέγει τις online αγορές. Ο κύριος λόγος που επιλέγουν τα φυσικά καταστήματα είναι η άμεση παραλαβή του προϊόντος, αποφεύγοντας τη μεγάλη αναμονή για την παράδοση (31%). Από την άλλη, η πρόσβαση σε περισσότερους εμπόρους και προσφορές αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο οι καταναλωτές στρέφονται σε online αγορές.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια επηρεάζουν την επιλογή ανάμεσα σε φυσικά καταστήματα και online αγορές. Συγκεκριμένα, 1 στους 4 Έλληνες που επιλέγει να ψωνίζει σε φυσικά καταστήματα πιστεύει ότι οι αγορές από κοντά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή περιστατικών απάτης, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της Black Friday. Συγκριτικά με τις γυναίκες (11%), οι άνδρες (15%) προτιμούν τα φυσικά καταστήματα για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως επίσης και οι ερωτηθέντες ηλικίας 65+ ετών (18%).
Οι συμβουλές της Revolut για τον εντοπισμό περιστατικών απάτης
Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους λιανικής, με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με πραγματικά online καταστήματα. Αυτό γίνεται τόσο για να κλέψουν τα χρήματα των ανυποψίαστων πελατών μετά την αγορά, αλλά και για να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία κάρτας.
Προσοχή! Ελέγξτε προσεκτικά το url για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για την πραγματική ιστοσελίδα από την οποία θέλετε να κάνετε αγορές
Ορισμένοι ιστότοποι πωλούν ακριβά αντικείμενα (ηλεκτρονικά είδη, κοσμήματα ή επώνυμα brand ένδυσης) σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνήθως, οι καταναλωτές λαμβάνουν το αντικείμενο που αγόρασαν αλλά δεν είναι αυθεντικό ή μπορεί να μην λάβουν ποτέ το προϊόν.
Προσοχή! Αναζητήστε online κριτικές από άλλους πελάτες για να επαληθεύσετε την αξιοπιστία του εμπόρου
Ενίοτε οι απατεώνες χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν ψεύτικα online καταστήματα. Τα καταστήματα ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται αφού πραγματοποιηθούν μερικές πωλήσεις.
Προσοχή! Μην εμπιστεύεστε σελίδες/λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που άνοιξαν πρόσφατα και έχουν πολλές θετικές κριτικές. Μπορεί να είναι ψεύτικες και να έχουν γραφτεί με στόχο να σας πείσουν ότι είναι πραγματικές
Τα ψεύτικα μηνύματα από courier και τα email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) αυξάνονται κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλης κινητικότητας στην αγορά, όπως η Black Friday.
Προσοχή! Να παρακολουθείτε τα δέματά σας απευθείας από τον έμπορο ή από την ιστοσελίδα της εταιρείας αποστολής και να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα. Προσέξτε επίσης για τυχόν ορθογραφικά λάθη. Αν έχετε αμφιβολίες, μην πατήσετε επάνω σε συνδέσμους.
Πώς διασφαλίζει την ασφάλεια των πελατών της
Η Revolut οχυρώνει τους πελάτες της για πιο ασφαλείς online αγορές προσφέροντας:
Εικονικές κάρτες μίας χρήσης, οι οποίες παρέχουν προσωρινό αριθμό κάρτας, CVV και ημερομηνία λήξης και αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία μόνο συναλλαγή. Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η εικονική κάρτα ακυρώνεται αυτόματα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών και προστατεύονται τα προσωπικά στοιχεία των πελατών.
Προηγμένα συστήματα εντοπισμού απάτης που παρακολουθούν διαρκώς τις συναλλαγές υψηλού κινδύνου για να προστατέψουν τους πελάτες κατά τη διάρκεια των αγορών τους. Σε αυτά τα συστήματα περιλαμβάνεται η λειτουργία εντοπισμού απάτης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, η οποία προσδιορίζει αν η πληρωμή με κάρτα σχετίζεται με περιστατικό απάτης. Σε αυτή την περίπτωση, η πληρωμή απορρίπτεται. Στη συνέχεια, ο πελάτης προστατεύεται από το να προβεί σε άλλες παρόμοιες πληρωμές και περνά από μια ροή ενημέρωσης για θέματα απάτης μέσα στην εφαρμογή.
Δωρεάν μαθήματα εντός της εφαρμογής. Τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πελάτες να αναγνωρίζουν τους τύπους απάτης και τους εφοδιάζουν με εργαλεία και τεχνικές για να διατηρήσουν τα χρήματά τους ασφαλή. Η ενότητα έχει δημιουργηθεί από την ομάδα καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος της Revolut και περιλαμβάνει πέντε μαθήματα, καλύπτοντας θέματα όπως οι απάτες μέσω αγορών.
Ομάδα πρόληψης απάτης, η οποία είναι ομάδα διαθέσιμη όλο το 24ωρο. Για τυχόν ερωτήσεις ή βοήθεια, οι πελάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα υποστήριξης μέσω της συνομιλίας εντός της εφαρμογής ανά πάσα στιγμή.
Latest News
Μηδενικός ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο [πίνακας]
Ο πληθωρισμός τροφίμων αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά - Υπουργείο Ανάπτυξη: Τι δείχνουν τα στοιχεία Eurostat και ΙΕΛΚΑ
«Τέλος χρόνου» στις αιτήσεις για το πρόγραμμα ΔΥΠΑ με επίδομα 1000 ευρώ - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, έχει στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Πώς κινήθηκαν επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις - Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια σε πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις
Θεοδωρικάκος: Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία
Ο Υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχε στο υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Εμπορίου της Ε.Ε. στη Βαρσοβία
Χατζηδάκης: «Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, δεν είναι προς όφελος κανενός»
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «ένα ποσοστό 90% των εξαγωγών μας πάει στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν θα είμαστε ευθέως θιγόμενοι»
Παρατείνεται η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
Τι ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης για τη τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους και στις περιφέρειες
Όταν αποθήκες γίνονται διαμερίσματα και πάρκινγκ
Τα κλειδιά για την πολεοδομική νομιμοποίηση σε 13 ερωτήσεις – απαντήσεις. Τι πρέπει να προσέξετε. Προθεσμία για τακτοποίηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Το «κάστρο» του πληθωρισμού και τα μηνύματα του Ιανουαρίου
Η Ελλάδα εμφανίζει τον 3ο υψηλότερο πληθωρισμό υπηρεσιών στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 5,5%
Πολύπλοκο το επιχειρείν, υψηλή η διαφθορά στο δημόσιο - Πώς βαθμολογεί η Allianz την Ελλάδα
Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ιδιαιτέρως εποπτευόμενο και πολύπλοκο, σύμφωνα με την Allianz Trade - Αιχμές για τη...βραδυκίνητη δικαιοσύνη