Στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η πρόεδρος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Nadia Calviño επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις επενδύσεις της Ευρώπης στην Ελλάδα.
Επισκέφθηκε επίσης μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια το κέντρο ελέγχου διαχείρισης καταστροφών, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ.
Χατζηδάκης: Συναντήθηκε με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο – Τι συζήτησαν
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως η αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, η υποστήριξη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, τη βιώσιμη και οικονομικά προσιτή στέγαση.
Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη του Ομίλου ΕΤΕπ, ο οποίος καθορίζει οκτώ βασικές επενδυτικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.
«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των χωρών που επωφελούνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ και θέλουμε να παραμείνει έτσι και στο μέλλον» δήλωσε η Πρόεδρος Calviño «Σήμερα είχα πολύ παραγωγικές ανταλλαγές απόψεων που επιβεβαιώνουν την πλήρη ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων μας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να υπογράψουμε μια σημαντική συμφωνία για την αποανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών και ήμουν υπερήφανη που επισκέφθηκα το υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αντίκτυπου των επενδύσεών μας προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας».
Ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει επενδύσει σχεδόν 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το 1963, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών. Τα εμβληματικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον Όμιλο ΕΤΕπ κυμαίνονται από το μετρό της Αθήνας έως τις βασικές διασυνδέσεις των νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας.
ΕΤΕπ: Υποστήριξη επενδύσεων στα νησιά
Θα συνεχίσει να στηρίζει επενδύσεις που βελτιώνουν την προσαρμογή διαφόρων τομέων και περιφερειών στην κλιματική αλλαγή, καθώς και την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, την προώθηση της ψηφιοποίησης και την τόνωση της χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων για καινοτόμες εταιρείες και ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει καταγράψει σημαντικό έργο στην παροχή πιστωτικών γραμμών σε ελληνικές τράπεζες και άλλους εταίρους, διευκολύνοντας τις επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και παρέχοντας προσιτά δάνεια για την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ιωάννης Τσακίρης υπέγραψε την έναρξη της συνεργασίας του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών μεταξύ της ΕΤΕπ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης.
Το ταμείο, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, στοχεύει σε πρωτοβουλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση λύσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας και αποθήκευσης, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών. Προβλέπονται επίσης έργα για την υποστήριξη της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ