Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της ραγδαίας εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως αυτή διαμορφώνεται σε ένα χρηστικό εργαλείο για επιχειρήσεις και ιδιώτες με τη μορφή των chatbots που έχουν λανσαριστεί. Αυτά όμως τα chatbots για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται δεδομένα, για την ακρίβεια τεράστιο όγκο δεδομένων. Άρα με την ανάπτυξη της AI δημιουργείται παράλληλα και η ανάγκη για περισσότερα data centers.
Όμως τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, μία χώρα που αποτέλεσε για όλα τα προηγούμενα χρόνια έδρα των Big Tech από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας EirGrid εξετάζει «τις αιτήσεις για κέντρα δεδομένων… κατά περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2021», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Politico την περασμένη εβδομάδα.
Τα data centers είναι ενεργειακά… αχόρταγα
Η EirGrid φέρεται να προειδοποίησε τους Ιρλανδούς αξιωματούχους για πιθανή «μαζική έξοδο» των κέντρων δεδομένων από τη χώρα, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί. Από το 2016, έχει επισημάνει «μια αυξανόμενη στενότητα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην Ιρλανδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Microsoft και Google διοχετεύουν δισεκατομμύρια στην ευρωπαϊκή υποδομή cloud που τροφοδοτεί την τεχνητή νοημοσύνη, η διαθεσιμότητα (ιδανικά, φθηνής και πράσινης) ενέργειας μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο κριτήριο για τον καθορισμό των επόμενων επενδυτικών τους προορισμών.
«Οι κύριες αγορές data centers, δηλαδή μέρη όπως το Δουβλίνο και η Φρανκφούρτη, πρόκειται να κατακλυστούν κατά κάποιο τρόπο από την ανάγκη για ενέργεια», δήλωσε στο Politico ο Τζέσε Νόσφινγκερ, ένας από τους συντάκτες νέας έκθεσης της εταιρείας συμβούλων McKinsey, η οποία προβλέπει ότι οι hyperscalers θα οδηγήσουν περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης για κέντρα δεδομένων μέχρι το 2028. «Θα δούμε, σε πολλές περιπτώσεις, το κέντρο δεδομένων να χρειάζεται [να] μεταναστεύσει σε άλλα μέρη», εξήγησε.
Data centers και τάσεις μετανάστευσης
Οι Σκανδιναβικές χώρες, με τον ψυχρότερο καιρό τους, και η Γαλλία, με ένα σταθερό ποσοστό πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, θα μπορούσαν να βγουν στην κορυφή – και η Γαλλία το γνωρίζει, σημειώνει το Politico. «Πρέπει να έχουμε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, φθηνή, ελεγχόμενη, γιατί ξεχνάμε συνεχώς ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Αυτή είναι η προτεραιότητα», δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό Variety.
Το ελληνικό «μυστικό»… όπλο
Ωστόσο, στην εικόνα μπαίνει πλέον και η Ελλάδα, όχι φυσικά λόγω του ψυχρού καιρού και της πυρηνικής ενέργειας. «Όπλο» της χώρας είναι η πράσινη ενέργεια, αιολική και ηλιακή, η οποία υπάρχει σε… αφθονία. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προχθεσινή θεμελίωση του νέου data center της Data4 στην ανατολική Αττική.
Πέρα από τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με πολύ σημαντικές επενδύσεις σε καλώδια μεταφοράς δεδομένων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δεύτερο «μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι η πρόσβαση και η δυνατότητα που έχει η πατρίδα μας να παρέχει φθηνή καθαρή ενέργεια μέσα από τον ήλιο και μέσα από τον άνεμο»
«Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για δημιουργία data center στην πατρίδα μας και ένας από τους λόγους επίσης που γίνονται σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά μας έτσι ώστε να μπορούμε αυτή την ενέργεια να την παρέχουμε εκεί που τα data centers τη χρειάζονται. Και προφανώς ένας μεγάλος αριθμός αυτών των επενδύσεων γίνονται εδώ στην Αττική και ειδικά στην Ανατολική Αττική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η επένδυση της Amazon στις ΑΠΕ
Σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση της Amazon για την επένδυσή της σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρωτοβουλία της εταιρείας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα. Όπως ανακοινώθηκε, τα εν λόγω πάρκα θα βοηθήσουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Amazon στην περιοχή, παρέχοντας καθαρή ενέργεια και υποστηρίζοντας, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου μετάβασης της Ελλάδας σε χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Με αυτά τα έργα, η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, υπογραφεί τέσσερις συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (Power Purchase Agreements), οι οποίες αφορούν σε τρία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όπως επισημάνθηκε, η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη, ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά. Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών, ετησίως. Η παραγόμενη ενέργεια από τα νέα έργα θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και νοικοκυριών.
Latest News
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς