Ένα νέο ιστορικό υψηλό σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα κληθούν να αγοράσουν οι επενδυτές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2025, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απέχει από την αγορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή, ενδέχεται να αυξήσει τις πιέσει στο κόστος δανεισμού των χωρών την ώρα που η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Tραπεζίτες και αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το Reuters, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι αγορές θα καταφέρουν να απορροφήσουν τα περισσότερα από 660 δισεκατομμύρια ευρώ (694,52 δισεκατομμύρια δολάρια) καθαρής προσφοράς ομολόγων που προβλέπονται για το επόμενο έτος, με τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύουν την απήχηση των κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν παράλληλα, ότι τα υψηλά επίπεδα πώλησης ομολόγων θα μπορούσαν να αυξήσουν το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους, οι οποίες στηρίζονται στις προσδοκίες των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων.
Barclays: Άλλαξαν οι ρόλοι στην Ευρώπη… οι τελευταίοι γίνονται πρώτοι
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν αδύναμη ανάπτυξη και πολιτική αβεβαιότητα όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Γαλλία, ενδέχεται να μην δουν μεγάλες μειώσεις στο κόστος δανεισμού, ακόμη και όταν η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια.
«Πιστεύω ότι συνολικά θα απορροφηθεί», υποστηρίζει ο Michael Krautzberger, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων για σταθερό εισόδημα στην Allianz Global Investors.
«Αλλά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι καμπύλες του ευρώ θα μπορούσαν να είναι αρκετά πιο απότομες ως συνδυασμός περικοπών επιτοκίων στο βραχυπρόθεσμο άκρο και αρκετά μικρής προσφοράς στο μακροπρόθεσμο».
Οι αναλυτές τόνισαν ότι τα σχέδια δανεισμού των χωρών παραμένουν αβέβαια, με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει την Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025 σε κίνδυνο.
Έξω από τα ομόλογα η ΕΚΤ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχεδιάζουν να διαθέσουν ομόλογα ακαθάριστης συνολικής αξίας 1,26 τρισ. ευρώ, ελαφρά χαμηλότερα από το 2024 καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα μετά τις μεγάλες δαπάνες εν μέσω των κραδασμών της COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ιδιαίτερα εμφανής θα είναι το 2025 η απουσία της ΕΚΤ, η οποία από το 2014 έχει συγκεντρώσει ομόλογα τρισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει το μπλοκ μέσω διαδοχικών κρίσεων.
Η ΕΚΤ έχει ήδη σταματήσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της και από τον Ιανουάριο θα κάνει το ίδιο για το πιο ευέλικτο Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης πανδημίας σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT).
Οι επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν κάπου μεταξύ 270 και 420 δισεκατομμυρίων ευρώ ομόλογα που διαφορετικά θα είχε αγοράσει η ΕΚΤ το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS, της Bank of America και της BNP Paribas.
Το στοίχημα των αποδόσεων
Οι υψηλότερες αποδόσεις έχουν δελεάσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στα κρατικά ομόλογα αφού οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η όρεξη θα παραμείνει ισχυρή.
«Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του ενάμιση έτους ήταν η αρκετά σημαντική επιστροφή των ξένων επενδυτών», δήλωσε ο επικεφαλής χρέους της Ιταλίας Νταβίντε Ιακοβόνι σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει προσδοκία για χαμηλότερα επιτόκια και φυσικά, η Ιταλία εξακολουθεί να πληρώνει αρκετά αυξημένα περιθώρια», είπε, αναφερόμενος στις υψηλότερες αποδόσεις που διατίθενται για το ιταλικό χρέος από ό,τι για τους αντίστοιχους της Γερμανίας.
Αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν επίσης, ότι η απειλή Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην ΕΕ, η οποία θα πλήξει την οικονομία της ευρωζώνης και ενδεχομένως θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα μπορούσε να ενισχύσει τα ομόλογα ως καταφύγιο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει ότι οι επενδυτές μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση ή «προθεσμιακό ασφάλιστρο» για να κλειδώσουν χρήματα μακροπρόθεσμα – δεδομένου του κατακλυσμού των πωλήσεων ομολόγων και της αυξημένης αβεβαιότητας.
Θολές προοπτικές
Οι πωλήσεις ομολόγων ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και εάν η Γερμανία, η οποία διεξάγει πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, χαλαρώσει τους μακροχρόνιους κανόνες χρέους .
Η UBS εκτιμά ότι η Γερμανία πρόκειται επί του παρόντος να μειώσει την ακαθάριστη έκδοση ομολόγων στα 268 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2024.
Η Γαλλία είναι πιθανό να αυξήσει ελαφρώς τον δανεισμό της, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό του , ανέφερε η UBS. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει την υψηλότερη καθαρή προσφορά στη ζώνη του ευρώ – με εξαγορές, κουπόνια και συνυπολογισμό QT – περίπου 202 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, αυξημένη κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ από φέτος, σύμφωνα με την UBS.
Latest News
Ηγήθηκε της Wall Street και σήμερα ο Dow Jones
Oι επενδυτές μετατοπίζουν την έκθεση από την τεχνολογία σε τίτλους πιο οικονομικά ευαίσθητους
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία