«Φειδωλή» είναι η Goldman Sachs στην πρόβλεψή της για τις επιδόσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το επερχόμενο έτος. Ειδικότερη η αμερικανική τράπεζα θέτει ως όριο για τις επιδόσεις του επόμενου χρόνου τις 1.475 μονάδες. Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως εξηγεί στην ανάλυσή της, η εκτίμηση αυτή οφείλεται στη μείωση των κερδών ανά μετοχή (price per share) των εισηγμένων εταιρειών.Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 4% το 2025, ενώ θα αυξηθούν κατά 2% το 2026.
Παρά ταύτα, όπως σημειώνει, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να αποτελεί μια ανταγωνιστική επιλογή που προέρχεται κυρίως από το γεγονός της υψηλής μερισματικής απόδοσης που το κατατάσσει δεύτερο παγκοσμίως στις αναδυόμενες αγορές. Για το 2025, η μερισματική απόδοση αναμένεται να αγγίξει το 7%.
Τι ζητούν οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες – Το μήνυμα της Goldman Sachs
Goldman Sachs: Βλέπει συνεχιζόμενη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο
Η Goldman Sachs σημειώνει σε ξεχωριστή έκθεσή της πως βλέπει λόγους συνεχιζόμενης ανάπτυξης στην ευρωζώνη αντί για ύφεση, παρά τα σύννεφα που υπάρχουν γύρω από την επανεκλογή Tραμπ στον Λευκό Οίκο και την εμπορική αντιπαλότητα με την Κίνα.
Επιπλέον, τα περιθώρια πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι ήδη περιορισμένα, δεδομένων των δημοσιονομικών ανησυχιών σε οικονομίες του πυρήνα, όπως η Γαλλία, παράλληλα με τις τυπικές ανησυχίες στην περιφέρεια.
Ο χώρος αυτός είναι πιθανό να περιοριστεί περαιτέρω από την πίεση για αύξηση των δαπανών για την Ουκρανία και την ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.
Όμως βλέπει και συνέχεια της αναπτυξιακής ανθεκτικότητα στο Νότο.
Η οικονομική υπεραπόδοση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακή φέτος, λόγω της σταθερής ανάπτυξης των υπηρεσιών (που ευθύνονται για μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής δραστηριότητας από ό,τι στον Βορρά), της αυξημένης μετανάστευσης (που στηρίζει την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης) και της επενδυτικής στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Goldman αναμένει συγκράτηση της ανάπτυξης σε όλο το Νότο το επόμενο έτος, αλλά παρατηρεί πως υπάρχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις εμπορικές εντάσεις και στις ανταγωνιστικές πιέσεις από την Κίνα απ’ ό,τι στον Βορρά.
Η Goldman προβλέπει ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ 0,2% το α’ και β’ τρίμηνο, 0,1% το γ’ τρίμηνο και 0,2% το 4ο τρίμηνο. Αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη σε επίπεδο 0,8% για το 2025, σημαντικά χαμηλότερη από το 1,2% της συναίνεσης μεταξύ αναλυτών και αναμένει την ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία (0,3%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (0,6%) και τη Γαλλία (0,7%).
Latest News
Συνεχίστηκε η κατοχύρωση κερδών, ελεγχόμενη η διόρθωση στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε τις πιέσεις από επιλεγμένους τίτλους, ενώ οι αγοραστές εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί
«Βαραίνει» το ΧΑ το profit taking σε Τιτάν και Aegean
«Πρωταγωνίστριες» στο χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται σε υψηλό 9ετίας
Σταθεροποιητικά το ΧΑ, πέρασε το πακέτο του 2,2% της Eurobank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών "βλέπει" τον τραπεζικό του κλάδο να έχει επανέλθει στο τιμόνι της ανόδου
Υπέκυψε στο -2,4% των τραπεζών το ΧΑ
Η πρώτη πτωτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από έξι συνεχόμενες με κέρδη
Υπό έλεγχο η τραπεζική πτώση στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να περάσει τη διόρθωση αρκετών τίτλων με τις μικρότερες δυνατές απώλειες
Μοιρασμένα πρόσημα και αψιμαχίες τίτλων στο ΧΑ
Η αγορά ακολουθεί μια ήπια ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, που επιτρέπει σε πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους
Έδωσε κι άλλο ύψος η Aegean, με στυλοβάτες Τιτάν και Jumbo
Χωρίς να λείπει η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ελέγξει για ακόμη μία ημέρα τις πιέσεις σε πολλούς τίτλους του
Κρατά το θετικό πρόσημο το ΧΑ, παραμένει η επιφυλακτικότητα
Το ΧΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα αφήσει εύκολα τις πιέσεις των πωλητών να κυριαρχήσουν
Ψυχραιμία στις αγορές, παραμένει η σκιά του Τραμπ – Ανθεκτικό το ΧΑ
Μια εικόνα που έχουν επίσης και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και οι ασιατικές νωρίτερα
Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις