Μετά από μεγάλες διακυμάνσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατάφερε να κλείσει θετικά, με τη βοήθεια κυρίως του ΟΠΑΠ, αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, που απορρόφησαν τις πιέσεις, ειδικά από τις τράπεζες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 1.401,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.390,58 μονάδων (-0,50%) και 1.403,88 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 3,7 εκατ. ευρώ.
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ – Τα στοιχήματα των traders
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 3.403,19 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.224,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,15% στις 1.186,04 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%.
Εβδομάδα με δύο πρόσωπα
Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης δεν άφησε τα θεμελιώδη να οδηγήσουν την αγορά με αποτέλεσμα οι εντολές αγορών να έχουν αυστηρά επιλεκτικό χαρακτήρα. Η αναχαίτιση των πιέσεων άφησε μια αίσθηση ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ χρηματοοικονομικών και εμποροβιομηχανικών τίτλων ενώ οι συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν σχεδόν μοιρασμένες, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.
Τα καλά αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν έχουν φανεί στην Αγορά εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής που υιοθετεί σενάρια επέκτασης της πολεμικής διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο πόλεμος έχει περάσει πλέον σε άλλο στάδιο χωρίς να είναι ορατό το αν είμαστε πιο κοντά στην λήξη του ή στο σημείο μεγαλύτερης εμπλοκής χωρών. Είναι επομένως δύσκολο σε ένα τέτοιο περιβάλλον νέων οι Ευρωπαϊκές μετοχές να κινηθούν αυτόνομα με μοναδικό γνώμονα τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις.
Στην παρούσα φάση τα καλά θεμελιώδη των επιχειρήσεων και η ικανοποιητική εικόνα της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού λειτουργούν περισσότερο σαν δίχτυ ασφαλείας παρά ως κίνητρο αγορών, στο βαθμό τουλάχιστον που υπό κανονικές συνθήκες θα τύγχαναν από την επενδυτική κοινότητα.
Παρόλα αυτά επισημαίνεται η προθυμία από το βασικό κορμό των εισηγμένων επιχειρήσεων εκτός από την δημοσίευση των επιδόσεων τους να επικαιροποιήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα και να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους (πρόσφατα ΔΕΗ, Motor Oil, κλπ) δείχνοντας μια σχετική βεβαιότητα για την ικανότητα τους να αυξήσουν με συστηματικό τρόπο τα μεγέθη τους.
Τεχνική εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αν και μετρίασε τις αρχικές εβδομαδιαίες απώλειες δεν κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα καθώς οι 1.400 μονάδες βγάζουν προσφορά. Οι ταλαντωτές επανήλθαν σε ουδέτερα επίπεδα ενώ όλο το σετ τεχνικών δεικτών παραμένει σε φάση πώλησης.
Το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης σε ανοδική έχει μετατοπιστεί χαμηλότερα προς τις 1.407 μονάδες, επίπεδο που εκτός από την ύπαρξη του καθοδικού χάσματος τιμών της περασμένης Δευτέρας (1.403 -1401) έχει διαδοχικές αντιστάσεις από τον κινητό μέσο όρο των 200 (1.400) και 30 ημερών (1.407).
Από το Σεπτέμβριο η αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών.
Η συνθήκη εξόδου από αυτό το μοτίβο προϋποθέτει η Αγορά να υπερβεί τις 1.435 μονάδες αλλάζοντας τα δεδομένα του βραχυπρόθεσμου καναλιού. Από την άλλη πλευρά
είναι ενθαρρυντικό για τους αισιόδοξους ότι η αγορά βγάζει αντιδράσεις στις τοπικές υπερβολές της.
Βραχυπρόθεσμα η ταλαιπωρία της Αγοράς δεν δείχνει να έχει εκτονωθεί καθώς οι ανοδικές εξάρσεις δεν έχουν την απαραίτητη συνδρομή αυξημένου τζίρου που θα έδινε ένα σινιάλο ισχυρών εισροών. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι μέρος του ταμπλό μπορεί να αντισταθμίσει τις τραπεζικές πιέσεις και να ισορροπήσει το Γενικό Δείκτη μέχρι νεωτέρας, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 2,05%, με τις Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. ΄πια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με άλμα 3,27%, με τις Cenergy, Coca Cola, Jumbo, Aegean, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Metlen, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΔΑΑ, με τις ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν αμετάβλητες.
Latest News
Βάζει στοπ στην άνοδο του ΧΑ η Εθνική - Bαρίδια και οι Motor Oil, Eurobank
Οι απώλειες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα, τα οποία δοκιμάστηκαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης
Ήπια ανοδικά το ΧΑ - Επιλεκτικές οι συναλλαγές
Η αγορά προσπαθεί να διανύσει τις τελευταίες ημέρες του 2024 πιο κοντά στα επίπεδα που θα του επιτρέψουν να συντηρήσει τις θετικές προσδοκίες για τη νέα χρονιά
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Παραμένει υπό διεθνή πίεση το ΧΑ
Η αγορά θέλει ένα καλύτερο κλείσιμο εβδομάδας, προκειμένου να κρατήσει σε ισχύ το θετικό βραχυπρόθεσμο σενάριο
«Παγιδευμένο» στη διεθνή αβεβαιότητα, στο επίκεντρο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «παγιδευμένο» στο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα
Σήκωσε στις πλάτες του το ΧΑ ο Τιτάνας, στήριξαν τράπεζες και ΟΤΕ
Για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά «έπαιξε» άμυνα στις πιέσεις, αλλά την τελευταία ώρα έκανε τον «αιφνιδιασμό» και έκλεισε με κέρδη
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Άμυνες από 4 «σωματοφύλακες»
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 1.446,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια