Οι πλούσιοι του Λονδίνου συζητούν το ενδεχόμενο μετανάστευσης απο την αγγλική πρωτεύουσα καθώς αντιδρούν, στην απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να τους φορολογήσει.
Το ξενοδοχείο Jumeirah στο Knightsbridge του Λονδίνου διαθέτει δωμάτια με τιμή άνω των 6.000 λιρών (7.600 δολάρια) τη βραδιά, με μαρμάρινα μπάνια, ιδιωτικές τραπεζαρίες και πανοραμική θέα.
Παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα που έχει να προσφέρει το Λονδίνο στους υπερπλούσιους του κόσμου, αλλά μια άλλη πόλη ήταν το επίκεντρο για τους εύπορους επενδυτές σε μια πρόσφατη εκδήλωση με προσκλήσεις, που φιλοξενήθηκε εκεί : Το Άμπου Ντάμπι.
Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Ίλον Μασκ
Αυτό ήταν ένα μόνο πρόσφατο παράδειγμα ενός παγκόσμιου κέντρου πλούτου που προσπαθεί να προσελκύσει τους πλούσιους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ θέλει να περιορίσει την προνομιακή φορολογική τους μεταχείριση, σημειώνει το Bloomberg.
Οι πλούσιοι αυτοί, γνωστοί και ως «non-doms», μπορει να είναι απο πολυεκατομμυριούχοι – δηλαδη άτομα με ρευστό πλούτο που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια- μέχρι τραπεζίτες κάτοικοι του Λονδίνου των οποίων η μόνιμη κατοικία , για φορολογικούς σκοπούς, βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προορισμός :Ντουμπάι
Τους τελευταίους μήνες, τραπεζίτες, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες από το Ντουμπάι, την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη -μεταξύ άλλων- έχουν εντείνει τις προσπάθειες προσέγγισης για να προσεταιριστούν απογοητευμένους non-doms, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η προσέγγισή τους κυμαίνεται από εκδηλώσεις «roadshow», όπως αυτή στο Jumeirah που ανήκει στο Ντουμπάι, μέχρι την καλλιέργεια σχέσεων με δικηγορικά γραφεία στο City του Λονδίνου.
Τόσο η Κύπρος όσο και η Ιταλία προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις για κέρδη στο εξωτερικό για περισσότερα από μια δεκαετία.
«Πριν από μια δεκαετία πραγματοποιούσαμε μεγάλες εκδηλώσεις στη Βομβάη, τη Σαγκάη και τη Σιγκαπούρη που απλώς επικεντρώνονταν στο να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντόμινικ Βόλεκ, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτών πελατών στη συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης Henley & Partners. «Τώρα είναι το εντελώς αντίστροφο».
Κυπριακή κυβερνητική υπηρεσία συνδιοργανώνει μια εκδήλωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον επόμενο μήνα, με στόχο τους περίπου 75.000 non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι από τους οποίους εδρεύουν στο Λονδίνο. Η Chiomenti, μια από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες της Ιταλίας, χρηματοδότησε μια εκδήλωση της Henley & Partners στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα με τίτλο: «Non-Doms: «Πρέπει να μείνω ή να φύγω;»
Τόσο η Κύπρος όσο και η Ιταλία προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις για κέρδη στο εξωτερικό για περισσότερα από μια δεκαετία.
Το Γραφείο Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι, ένας κεντρικός κυβερνητικός κόμβος, φιλοξένησε την εκδήλωση του Λονδίνου μαζί με το οικονομικό κέντρο του εμιράτου ADGM, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg.
Εξωτερικός εκπρόσωπος του ADIO, όπως είναι γνωστό, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της ADGM είπε ότι η εκδήλωση «ήταν μέρος μιας σειράς παγκόσμιων δεσμεύσεων της ADGM στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη για να τονίσει την ελκυστικότητα του Άμπου Ντάμπι ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα».
Πλούσιοι και Φορολογία
Τα προβλήματα των «non-doms» άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται νωρίτερα φέτος, όταν τα κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας προσπάθησαν να κλείσουν ένα φορολογικό καθεστώς που οι επικριτές του λένε ότι είναι ένα άδικο προνόμιο για τους πλούσιους, καθώς τους επιτρέπει να αποφύγουν τους βρετανικούς φόρους για τα κέρδη τους στο εξωτερικό.
Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν τους φόρους άνω των 8 δισεκατομμυρίων λιρών που συνεισφέρει αυτη η κατηγορία κάθε χρόνο καθώς και μια σειρά από βοηθητικά οικονομικά οφέλη, όπως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και η φιλανθρωπία.
Τον Μάρτιο, η τότε Συντηρητική κυβέρνηση άσκησε πίεση για να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους ψηφοφόρους του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτώντας από τους «non-doms» να πληρώνουν φόρο για τα κέρδη στο εξωτερικό αν ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερα χρόνια, αντί για τα σημερινά 15.
Το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ υποσχέθηκε τότε να φύγει ακόμα πιο πριν από τη συντριπτική εκλογική νίκη της τον Ιούλιο: η καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε ένα νέο καθεστώς που διατήρησε το μειωμένο επίδομα χρόνου, αλλά επιδιώκει επίσης να φέρει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό κάτω απο τον φόρο κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνοντας έτσι τους χειρότερους φόβους για τους μεγιστάνες .
Αλλαγές απο το 2025
Οι αλλαγές, που ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2025, σηματοδοτούν την τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση στο μη οικιακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου την τελευταία δεκαετία και οι επίδοξοι αντίπαλοι καταλαμβάνουν το απρόβλεπτο.
Ο εθνικός οργανισμός προώθησης επενδύσεων της Κύπρου ανέφερε το «διαρκώς εξελισσόμενο» φορολογικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια πρόσκληση στην εκδήλωσή του στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου, αναφέρει το Business Insider.
Τα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου βλέπουν επίσης μια ανάκαμψη της δραστηριότητας καθώς οι πλούσιοι «non-doms» που ήλπιζαν να παραμείνουν στη Βρετανία «παίζουν» τις επόμενες κινήσεις τους. Μερικοί αποδέχονται απρόθυμα τη νέα πραγματικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ άλλοι αναζητούν πιο ενεργά μια εναλλακτική βάση.
«Δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις», δήλωσε ο Πιρς Μάστερ , εταίρος με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος επικεντρώνεται σε υπερπλούσιους ιδιώτες στη δικηγορική εταιρεία Charles Russell Speechlys. «Τώρα μπορούν τουλάχιστον να προγραμματίσουν με κάποια βεβαιότητα, αν και πρόκειται για μια μορφή βεβαιότητας που λίγοι από αυτούς θα επιθυμούσαν».
Πού μετακινούνται οι πλούσιοι
Ο Γερμανός επενδυτής τεχνολογίας Christian Angermayer εγκατέλειψε φέτος το Λονδίνο για την ελβετική πόλη Λουγκάνο μετά από περίπου μια δεκαετία διεκδίκησης του καθεστώτος non-dom και υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν «τεράστιο λάθος».
Ενώ τα οικονομικά πλεονεκτήματα της μετεγκατάστασης είναι συχνά ξεκάθαρα, οι διαφορές στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό μπορεί να θολώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για ορισμένους.
Ορισμένοι από εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν – τουλάχιστον προς το παρόν – ήδη αποσύρονται. Πρόσφατη έρευνα της Oxford Economics σε 115 non-doms, η οποία διενεργήθηκε κατ’ εντολή της ομάδας πίεσης Foreign Investors for Britain, διαπίστωσε ότι τα άτομα έχουν ήδη εκποιήσει συνολικά 840 εκατομμύρια λίρες από τοπικά περιουσιακά στοιχεία πριν από την έναρξη εφαρμογής των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων, που καλύπτουν τα ακίνητα, τη χρηματοδότηση και τη φιλοξενία.
Αλλού, η εικόνα είναι πιο διαφοροποιημένη. Ορισμένοι λένε ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στη Βρετανία μέχρι να φτάσουν το όριο των 10 ετών κάτω από το οποίο τα παγκόσμια περιουσιακά τους στοιχεία θα εμπίπτουν στον βρετανικό φόρο κληρονομιάς.
Ένας επιχειρηματίας τεχνολογίας που διεκδικεί το καθεστώς του non-dom, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει φορολογικά θέματα, δήλωσε ότι σχεδιάζει να φύγει αργότερα αυτή τη δεκαετία μόνο όταν το μικρότερο παιδί του τελειώσει το σχολείο στο Λονδίνο.
Τέτοιες σκέψεις μιλούν επίσης για ένα ευρύτερο θέμα: Ενώ τα οικονομικά πλεονεκτήματα της μετεγκατάστασης είναι συχνά ξεκάθαρα, οι διαφορές στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό μπορεί να θολώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για ορισμένους.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να ξεπεράσουν τους 50C (122F), ενώ όσοι ενδιαφέρονται για το Μονακό αντιμετωπίζουν την προοπτική να ανταλλάξουν τις λονδρέζικες επαύλεις με μικρότερα διαμερίσματα. Και ο χώρος στα κατάλληλα διεθνή σχολεία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση σε αρκετές παγκόσμιες τοποθεσίες.
«Οι πλούσιοι έχουν επιλογές»
«Οι πλούσιοι άνθρωποι έχουν επιλογές», δήλωσε ο Βρετανός εργολάβος ακινήτων Νίκ Κάντυ , ο ένας απο τους διδύμους που βρίσκεται πίσω από την υπερπολυτελή ανάπτυξη «One Hyde Park», στο Λονδίνο.
«Το Covid έκανε όλους να συνειδητοποιήσουν περισσότερο από ποτέ πώς μπορούν να κινούνται περισσότερο με τον πλούτο τους και δεν χρειάζεται να ζουν πάντα σε ένα μέρος».
Η Ελβετία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται συχνά μεταξύ των πιο δημοφιλών εναλλακτικών επιλογών για τους μη οικογενειάρχες. Αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές επιδιώκουν να επωφεληθούν από την αβεβαιότητα για να «αντλήσουν» νέες επιχειρήσεις.
Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι ξένοι που σκέφτονται το μέλλον τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος των hedge fund Άλαν Χάουαρντ αναχωρεί από το Λονδίνο για τη Γενεύη, ανέφερε το Bloomberg.
Και ένα μέλος της πλούσιας οικογένειας Καμάνι πίσω από τον βρετανικό γίγαντα ρούχων μόδας Boohoo Group Plc άλλαξε την κατοικία του από την Αγγλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις του μητρώου επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο «Candy, 51, έκανε μια περιουσία σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τώρα ρίχνει το βλέμμα του έξω από τα σύνορά του. Ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση του Άμπου Ντάμπι τον περασμένο μήνα στο «Jumeirah Carlton Tower», ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με σχεδόν 200 δωμάτια που ανήκουν στον εκτεταμένο όμιλο της άρχουσας οικογένειας του Ντουμπάι.
Τα θέματα της εκδήλωσης ήταν η βιωσιμότητα και η τεχνητή νοημοσύνη.
Latest News
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου
Πωλητήριο και σε... κάστρα στην Ευρώπη - Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
Από μια έπαυλη βαρονικού στιλ στα Highlands της Σκωτίας με τη δική της λίμνη για ψάρεμα πέστροφας σε μια Πολυτελέστατη έπαυλη στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
Ο ανταγωνισμός αγριεύει στο φαστ φουντ - Τοεξωφρενικό μάρκετινγκ της Pizza Hut
Η προωθητική καμπάνια της Pizza Hut περιελάμβανε δωρεάν συμμετοχές σε παιχνίδια καζίνο χωρίς να γνωρίζει εάν κάποιος πελάτης ήταν εθισμένοι στον τζόγο
Τα KFC κάνουν πειράματα με... σάλτσες - Το νέο concept για το φρένο στην πτώση
Η σάλτσα και τα dips πρωταγωνιστούν στο «Saucy», ένα πρωτότυπο κατάστημα που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ από την KFC
Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά τις εφαρμογές γνωριμιών
Οι εφαρμογές γνωριμιών σταθμίζουν πώς η AI θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μέσω διαδικτύου
Τραμπ: Ποιος είναι ο εκλεκτός για επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του
Τo Οικονομικό Συμβούλιο θα συμβουλεύει τον Τραμπ για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και αποτελείται από τρία μέλη
Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google - Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Οι ιαπωνικές αρχές αναμένεται να εκδώσουν σύντομα εντολή παύσης ζητώντας από την Google να σταματήσει τις μονοπωλιακές πρακτικές της
Ευρώπη: Παγιδευμένη στον ιστό των χιλιάδων κανόνων, που η ίδια ψήφισε
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να ανταποκριθεί στις επικρίσεις με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τις επαχθείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στην ΕΕ
Sueddeutsche Zeitung: Η Volkswagen θα μειώσει έως και 10% τις αποδοχές διοικητικών στελεχών
Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η μείωση θα ισχύσει για τις πληρωμές μπόνους του Μαΐου, οδηγώντας στη μείωση των αποδοχών κατά 10% το 2025 και το 2026