«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης

Μπροστά στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου και στην εμβληματική Πορτάρα της Νάξου, το σκηνικό να περάσει το μήνυμα είχε στηθεί…

Εκεί επέλεξε ο πρωθυπουργός να αφήσει πίσω του τη χαλαρή στάση περί των ΑΠΕ και να δείξει μετά από καιρό αποφασιστικότητα. Ειδικά προς τα δεξιά.

Καλά, και στα αριστερά, αφού οι «επαναστάτες» κατά των ΑΠΕ δεν έχουν συγκεκριμένο κομματικό πρόσημο.

Θέμα πατριωτισμού

Ωστόσο, επικαλέστηκε το πατριωτικό φρόνημα. Τυχαίο;

Όπως είπε, «όλη αυτή η φιλολογία η οποία αναπτύσσεται κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι και τελικά πατριωτική.

Διότι δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο από το εξωτερικό, να εισάγουμε πετρέλαιο από το εξωτερικό, όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας τις οποίες ο Θεός μας έδωσε τόσο απλόχερα».

Όλη η «στροφή» σε μία πρόταση.

Ο Θεός μας δίνει ενέργεια και όποιος θέλει την ενέργεια των ξένων και όχι τη δική μας δεν είναι πατριώτης!

Και το «τυράκι»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να δώσει και κίνητρα.

Υποσχέθηκε φθηνότερες τιμές ενέργειας με ανταποδοτικά χαρακτηριστικά όπου υπάρχουν ΑΠΕ.

Νομίζω η «συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες» και η «τοπική διαβούλευση» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στα έργα ΑΠΕ θα έρθει πιο αγόγγυστα.

———————————————

Η αεικίνητη Σδούκου

Πάντως η τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ελληνικής για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, άφησε θετικές εντυπώσεις.

Πήρε και πάνω της τον συντονισμό η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία μετά το Μπακού, βρέθηκε στη Νάξο.

Θυμίζω εκεί ήταν και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

————————————

Το μήνυμα

Τώρα αν τα μηνύματα φτάσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας που υπάρχουν αντιδράσεις, δεν το γνωρίζω.

Ούτε και μπορώ να πω με βεβαιότητα, διότι υπάρχει μια αναντιστοιχία με αυτά που πιστεύει και διαβάζει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.

Τρανό παράδειγμα είναι μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο, η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, αλλά οι πολίτες για κάποιο λόγο δεν το βλέπουν.

Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο, όπως και στο Μαξίμου, δίνουν την εντύπωση ότι αυτό που τους λείπει είναι να επικοινωνήσουν το πόσο καλά τα πάει η οικονομία.

φοροδιαφυγή

Το μεγάλο λάθος

Δεν τους περνάει δηλαδή από το μυαλό ότι με έναν πληθωρισμό που έτρεχε σωρευτικά με πάνω από 30% την τελευταία διετία, το να βλέπει κανείς τον δείκτη τιμών καταναλωτή σήμερα στο 3% σημαίνει ότι εξαφανίζεται η ακρίβεια.

Είναι θέμα δηλαδή αντίληψης; Οι ανεβασμένες τιμές δεν σημαίνει ότι κατέβηκαν. Απλά δεν ανεβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό. Ανεβαίνουν όμως…

Ένα λάθος που εξ όσων διαβάζω έκαναν και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ.

——————————————–

Δεν θα αλλάξει κάτι η Fitch

Όσο λοιπόν και να κάνει σημαία την ψήφο εμπιστοσύνης που παίρνει από τους ξένους αναλυτές, η εικόνα στην πραγματική οικονομία δεν αλλάζει.

Αν και μαθαίνω ότι έχει το Μαξίμου έναν καημό για την Moody’s. Δικαίως αφού ο μεγαλύτερος εκ των οίκων έχει τη χώρα ακόμη στη κατηγορία των junk. Και δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή άμεσα.

Ούτε και σήμερα αναμένεται κάποια αλλαγή από την Fitch, αν και μπορεί κάτι να δούμε στο μέτωπο των προοπτικών. Του outlook δηλαδή που είναι τώρα σταθερό.

Το μεγάλο βέβαια ενδιαφέρον είναι να δούμε εάν θα βάλει στην ανάλυσή της τον πολιτικό καταλύτη. Κακό το timing πάντως της αξιολόγησης.

———————————————-

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας…

Είναι κάτι επίσης που απασχολεί και την Λ. Αθηνών και από τη Δευτέρα. Διότι βλέπει μια κυβέρνηση σε αναντιστοιχία με την πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα που ουδείς γνωρίζει ποια είναι η αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο που Βιομήχανοι, Βιοτέχνες, Αγρότες, Κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες είναι στα κάγκελα. Όλο δηλαδή το φάσμα της οικονομίας.

Πόσο να βοηθήσουν και οι εισηγμένες…

Μην ψάχνουμε δηλαδή μακριά γιατί έχει «καθίσει» επί μήνες η αγορά. Ειδικά μάλιστα από όταν φάνηκε στον ορίζοντα ο προσανατολισμός της κυβέρνησης όταν πλησίαζαν οι ευρωεκλογές.

Διότι οι εισηγμένες, τουλάχιστον στην πλειονότητα τους, κάνουν αυτό που πρέπει. Ισχυρά μεγέθη, επενδύσεις, ανοίγματα σε νέες αγορές κοκ.

Χαρακτηριστική ήταν χθες η περίπτωση της ΕΛΧΑ, με τις λειτουργικές της ταμειακές ροές να φτάνουν μια ανάσα από τα 193 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις μπορούν να μειωθούν.

———————————-

Η περίπτωση του Τιτάνα

Ή μήπως είναι αμελητέα η περίπτωση του Τιτάνα, ο οποίος τρέχει με πάνω από +70% από την αρχή του έτους.

Προφανώς και ο λόγος της τόσο μεγάλης υπεραπόδοσης της μετοχής είναι το άνοιγμα στην αμερικανική αγορά και την επικείμενη εισαγωγή της εκεί θυγατρικής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αλλά ουδείς value investor μπορεί να παραβλέψει και τις επιδόσεις της, με τα κέρδη του 9μήνου να αυξάνονται κατά 20% στα 238 εκατ. ευρώ.

—————————————————-

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες…

Το ότι λοιπόν είναι τραπεζοκεντρικό το χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι κάτι νέο, αλλά αδικούνται και πολλοί τίτλοι που έχουν ισχυρό story.

Όπως ο κλάδος των ακινήτων στην αγορά, με τις ΑΕΕΑΠ να περιμένουν καρτερικά τη μείωση των επιτοκίων (από την ΕΚΤ) να πάρουν τα πάνω τους.

Άλλωστε ο κλάδος βλέπει μια έντονα ανοδική φάση χωρίς χρηματιστηριακά να μπορεί να βγει από την αφάνεια.

Παρά τις κινήσεις που γίνονται, με την τελευταία να είναι το ότι η Trastor απέκτησε από την PRODEA Investments ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο γραφείων το οποίο αποτελείται από τρία αυτοτελή κτήρια γραφείων μεγάλης προβολής, πλήρως μισθωμένα με μακροχρόνιες μισθωτικές συμβάσεις.

————————————–

Και τα αγκάθια…

Χωρίς να λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις που ακόμη δεν έχουν πείσει. Μία από αυτές είναι η Unibios, από τις εξειδικευμένες εταιρείες στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

Αλλά σε μια εποχή που οι άνυδρες περίοδοι προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει επενδυτικά το διαφαινόμενο momentum.

Μην αναφέρουμε ότι υπήρξαν αναγγελίες περί δύο εξαγορών, τις οποίες περιμένει η αγορά.
———————–

Αδικίες…

Μπορεί να απαριθμήσει κανείς πολλές περιπτώσεις, αρκεί πάνω από όλα να μην τις αδικεί η ίδια η κυβέρνηση με τις ανοησίες περί έκτακτων φοροεπιδρομών και λάθους προσανατολισμού.

Προσανατολισμό που συνήθως παίρνουν οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε φθορά. Τουλάχιστον αυτό διδάσκει η ιστορία των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό