Τα οριακά περιθώρια κέρδους και ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση του λειτουργικού κόστους οδηγεί σε νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εκτίμησε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου METRO.
Σύμφωνα με τον κύριο Παντελιάδη, οι προκλήσεις παραμένουν έντονες για την οργανωμένη λιανική, καθώς η καθαρή κερδοφορία του κλάδου στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή (περίπου 1,8% το 2023 από 1,47% το 2022) συγκριτικά με όλες τις δυτικές χώρες. «Σε σχέση με αυτό που απαιτείται για να είμαστε βιώσιμοι», όπως είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου της ΕΣΕ.
Παράλληλα, τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται σταθερά λόγω της ανόδου στους παράγοντες κόστους, όπως το εργατικό κόστος, τα ενοίκια, η ενέργεια, οι μεταφορές και τα logistics, ενώ η ρευστότητα είναι οριακή και ο δανεισμός βαίνει αυξανόμενος.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με χαμηλή δαπάνη ανά κάτοικο «γιατί η αγοραστική δύναμη στη χώρα μας είναι σχετικά χαμηλή» αλλάζουν τις ισορροπίες στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων ειδικά στο «μεσαίο ράφι» είναι μεγάλη.
Υψηλή πυκνότητα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα
«Υπάρχει μεγάλη πυκνότητα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και ανοίγουμε κι άλλα, βέβαια κλείνουμε και κάποια, καθώς αυτό σταμάτησε να είναι ταμπού και έτσι εξορθολογίζεται λίγο ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς», ανέφερε ο κύριος Παντελιάδης.
Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι η περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφτούν όλες οι μικρές και μεσαίες αλυσίδες αρκεί να ξέρουν σε ποιο πεδίο ανταγωνίζονται και με ποιο τρόπο ανταγωνίζονται. «Απαιτείται μεγαλύτερη οικονομική υγεία στις επιχειρήσεις γιατί αυτή τη στιγμή τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ οριακά και για κάποιους αρνητικά» τόνισε.
«Δεν υπάρχουν κρυμμένες βόμβες»
Η πίεση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ δεν σημαίνει επίσης ότι θα ξαναζήσουμε εποχές… Μαρινόπουλου, πρόσθεσε με νόημα ο επικεφαλής της ΕΣΕ.
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ο επόμενος Μαρινόπουλος ή ο επόμενος Βερόπουλος στο προσκήνιο. Λέω όμως ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα κάποιοι πιέζονται και κάποιοι θα πιεστούν περισσότερο. Εάν αργήσουν να δράσουν, διότι εάν πιέζεσαι δύο τρόπους έχεις: ή περιμένεις τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, ή ψάχνεις να κάνεις κινήσεις εκείνη την ώρα, να συγχωνευτείς, να πουληθείς κ.λπ. Άρα θα μπορούσε δυνητικά στο μέλλον αν συνεχιστεί αυτή η πορεία αύξησης κόστους και συμπίεσης των οικονομικών αποτελεσμάτων να οδηγήσει σε κάποιες προβληματικές καταστάσεις. Αυτό δεν το συναρτώ με το μέγεθος γιατί προβλήματα μπορεί να έχει και ο «μεγάλος», μπορεί να έχει και ο «μικρός», αλλά θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρυμμένες βόμβες», ανέφερε ο κύριος Παντελιάδης.
Δεν βλέπουν νέες ανατιμήσεις, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΕΣΕ για ενδεχόμενες ανατιμήσεις από το 2025 λόγω αύξησης του κόστους στη βιομηχανία, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η αίσθηση ότι οι παράγοντες κόστους έχουν αυξηθεί τόσο δραματικά ώστε να προκαλέσουν ένα κύμα ανατιμήσεων.
Μάλιστα για το ελαιόλαδο προέβλεψε ότι οι τιμές στο ράφι μπορεί να υποχωρήσουν και κάτω από τα 10 ευρώ.
Και ναι μεν εκτιμάται ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις, αλλά δεν θα υπάρξουν και δραστικές μειώσεις που θα οδηγήσουν τις τιμές στο σύνολό τους εκεί που ήταν μια τριετία πριν.
Η μόνη λύση σε αυτό είναι οι αυξήσεις των μισθών, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕ. Και το 2024 και το 2025 οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμούς σημαντικά πιο ταχείς από τον πληθωρισμό τροφίμων, άρα ένα μέρος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης καλύπτεται.
Για να μπορέσουν όμως οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς θα πρέπει να υπάρξει και αύξηση της παραγωγικότητας, τόνισε.
Απρόβλεπτοι παράγοντες αυξήσεων
Ωστόσο, όπως είπε, το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, αναλύοντας τρεις από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που οδηγούν σε αυξήσεις κόστους και κατ’ επέκταση σε ανατιμήσεις.
Η κλιματική κρίση είναι το νούμερο ένα πρόβλημα παγκοσμίως και σύμφωνα με τον κύριο Παντελιάδη δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να «ξεφυτρώσει», φέρνοντας ως παράδειγμα το ελαιόλαδο που σήμερα η τιμή αποκλιμακώνεται, αλλά μπορεί αύριο να ανακύψει κάτι άλλο. Άλλη μια συνέπεια της κλιματικής κρίσης είναι οι καταστροφές δημόσιων και ιδιωτιών περιουσιών που επιβαρύνουν τους φόρους αλλά και τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Τα διοικητικά βάρη και το αχρείαστο κόστος που φορτώνει τις επιχειρήσεις η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι επίσης σημαντικό θέμα, είπε ο επικεφαλής της ΕΣΕ. Τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν μέτρα που χρειάζονται. Όπως για παράδειγμα το DRS, το σύστημα εγγυοδοσίας για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
Κρίσιμος παράγοντας επιπλέον κόστους είναι και η έλλειψη εργαζομένων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
Να εμπιστευτεί η κυβέρνηση την αγορά
Δίνοντας έμφαση στην αξία της συνεργασίας, ο κύριος Παντελιάδης ανέφερε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να πιστέψουμε στον ανταγωνισμό στην κοινωνία. Δεν εμπιστευόμαστε την αγορά και δεν την αφήνουμε να δουλέψει ελεύθερα. Θέλουμε να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους ότι θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Και το κάνουμε πιστεύοντας στη συνεργασία με τους προμηθευτές μας, με την Κυβέρνηση, όσο και αν μας παιδεύει. Ο διάλογος νομίζω ότι φέρνει καλύτερα αποτελέσματα» κατέληξε.
Latest News
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023
Πώς η Φάρμα Κουκάκη κόντρα στο ρεύμα κερδίζει από το γάλα
Ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και εξαγωγές το 2023 για τη Φάρμα Κουκάκη – Αύξηση μεριδίων σε 11 κατηγορίες γαλακτοκομικών
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων
Ποιες εταιρείες επενδύουν στην απολιγνιτοποίηση - Τα 6 μεγάλα projects
Έργα συνολικού προϋπολογισμού 141,558 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται από 6 μεγάλες εταιρείες στις περιοχές όπου συνέβη η απολιγνιτοποίηση
Restart για την Electrolux με νέα δομή και νέα προϊόντα – Οι στόχοι
Η... 105 ετών Electrolux τον τελευταίο χρόνο ολοκλήρωσε την αναδόμηση και τον προσανατολισμό της - Οι αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο ελληνικής αγοράς
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη