
Πλώρη για τζίρο 50 εκατ. ευρώ έχει βάλει εφέτος η Φάρμα Κουκάκη από 44,23 εκατ. ευρώ το 2023, μια χρονιά κατά την οποία η οικογενειακή γαλακτοβιομηχανία από το Κιλκίς σημείωσε τις υψηλότερες ιστορικά πωλήσεις της (+15,90% σε σχέση με το 2022) και ενώ η συνολική αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε 4,3% σε όγκο.
Γάλα: Στα 160 εκατ. τόνους η ευρωπαϊκή παραγωγή – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Παρά την περσινή συρρίκνωση της αγοράς που έχει ήδη αποτυπωθεί στα μερίδια μεγάλων παικτών, όπως π.χ. η ΦΑΓΕ, καθώς και την επέλαση της ιδιωτικής ετικέτας, η Φάρμα Κουκάκη πέτυχε να αυξήσει τα μερίδιά της σε 11 από τις 15 κατηγορίες γαλακτοκομικών στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ η άνοδος συνεχίζεται και εφέτος, όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύτηκαν χθες στο ΓΕΜΗ.
Τριψήφια αύξηση στα κέρδη της Φάρμας Κουκάκη και οι φιλόδοξοι στόχοι για φέτος
Φιλόδοξους στόχους έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Αθανάσιο Κουκάκη, και σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αναμένει το EBIDTA να αγγίξει τα 6,4 εκατ. ευρώ από 4,63 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023.
Ας σημειωθεί ότι πέρσι το EBIDTA ήταν βελτιωμένο 108,41% έναντι του 2022 μια εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη αύξηση του συντελεστή μικτού κέρδος κατά 3,6%.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2023 σε 2.373.699 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 853,63%, ενώ το καθαρό χρέος (δάνεια αφαιρουμένων των διαθεσίμων και βραχυπρόθεσμων επενδύσεων) σημείωσε περαιτέρω μείωση και διαμορφώθηκε σε 5.043.253 ευρώ έναντι 5.830.121 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Αντίστοιχη βελτίωση αναφορικά με το EBIDTA και τη συνολική κερδοφορία παρουσίασαν και οι λειτουργικές ταμειακές ροές που ανήλθαν το 2023 σε 3.979.653 ευρώ έναντι -2.292.094 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Θεαματική αύξηση κατέγραψε και το αποτέλεσμα χρήσης μετά από φόρους, αφού από 159 χιλ. ευρώ το 2022 πέρσι εκτινάχθηκε σε 1,831 εκατ. ευρώ.
Με διψήφιο ρυθμό ανόδου «τρέχουν» οι εξαγωγές
Η εταιρεία για μία ακόμα συνεχόμενη χρονιά σημείωσε σημαντική αύξηση των εξαγωγών της (+27%) με τις πωλήσεις στις αγορές του εξωτερικού να φθάνουν το 2023 σε 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία αναμένει ετήσια αύξηση κατά 25% για τα επόμενα δύο έτη εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της και με νέες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008, όταν η Φάρμα Κουκάκη πρωτοξεκινούσε να στέλνει τα προϊόντα της σε ξένες αγορές, η αξία των εξαγωγών της ήταν μόλις 150.000 ευρώ.
Μάλιστα η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της στις αγορές του εξωτερικού με το δικό της brand name και όχι μέσω ιδιωτικής ετικέτας, στοχεύοντας στην αναγνωσιμότητα των προϊόντων της εκτός Ελλάδας, στη θετική συνεισφορά των εξαγωγών στη βελτίωση του EBIDTA περιορίζοντας τον επιχειρηματικό της κίνδυνο στην επιλογή των προϊόντων με κριτήριο την τιμή πώλησης.
Ισχυρό επενδυτικό πλάνο
Η Φάρμα Κουκάκη υλοποιεί για την περίοδο 2022-2026 πλάνο επενδύσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Το 2023 ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του επενδυτικού σχεδίου ύψους 4,9 εκατ. ευρώ , μέσω του μέτρου ενίσχυσης 4.2.1 του ΥΠΑΑΤ.
Το πρώτο μέρος του επενδυτικού αυτού πλάνου, περιλάμβανε την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συσκευασίας στα τμήματα εμφιάλωσης, στραγγιστής αλλά και παραδοσιακής γιαούρτης, αυξάνοντας την δυναμικότητα των τμημάτων, αυτόματης ρομποτικής παλετοποίησης στο τμήμα επισυσκευασίας της γιαούρτης – μειώνοντας την καταπόνηση του εργατικού δυναμικού αλλά και την επέκταση του τμήματος παραγωγής ζυμούμενων με νέες δεξαμενές διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα σε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Παράλληλα, μέσω των μέτρων 4399/2016 Γ κύκλος αλλά και του Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων, η εταιρεία το επόμενο χρονικό διάστημα 2024-2026, θα εκτελέσει επενδύσεις περί των 15 εκατ. ευρώ βασισμένη σε 5 πυλώνες:
1. Μείωση του κόστος παραγωγής.
2. Μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
3. Αύξηση της δυναμικότητας και παραγωγικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης.
4. Αύξηση του επιπέδου αυτοματοποίησης των γραμμών παραγωγής με εγκατάσταση συνεργατικών ρομποτικών συστημάτων.
5. Πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών με χρήση τεχνολογιών Industry 4.0 , Deep Learning καθώς και AI.
Συγκεκριμένα στην επόμενη διετία θα εκσυγχρονισθούν πλήρως το αεριοστάσιο και το λεβητοστάσιο, με νέου τύπου εξοπλισμού χαμηλότερης ηλεκτρικής κατανάλωσης, ανάκτησης θερμότητας, ενέργειες που θα δώσουν μια μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 15% και της θερμικής ενέργειας κατά 10%.
Η επεξεργασία γάλακτος, με νέα σιλό παραλαβής, νέο συγκρότημα παστερίωσης και νέα βοηθητικά δίκτυα, θα προσφέρει την δυνατότητα εξυπηρέτησης των παραπάνω γραμμών, με νέας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην πλήρως αυτόματη επισυσκευασία και
ρομποτική παλετοποίηση των προϊόντων μαζί με την αυτόματη ενδοδιακίνηση των παλετών από τους χώρους παραγωγής στους χώρους ψυγείου.
Επίσης, προβλέπεται η κτιριακή επέκταση του κύριου εργοστασίου με σκοπό την αύξηση κατά 100% των χώρων ψυγείου αλλά και του αποθηκευτικού χώρου Β’ υλών/υλικών συσκευασίας.
Ολοκλήρωση επένδυσης φωτοβολταϊκών
Η πρώτη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος 800 KW ολοκληρώνεται άμεσα, όπως επίσης και η επέκταση της εγκατάστασης ΦΒ net metering του υποκαταστήματος διανομής της εταιρείας από τα 100ΚW στα 250KW, καθιστώντας το ουσιαστικά ενεργειακά αυτόνομο.
Η έτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 600 KW θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου 2024.
Η ηλεκροδότηση αμφότερων των φωτοβολταικών εγκαταστάσεων θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο 2025.


Latest News

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της JP Morgan κατέθεσε ο Καρώνης – Τι επιδιώκει
Ο βρετανικός ιστότοπος sifted.eu αναφέρει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Viva επιχειρεί να εμποδίσει την αμερικάνικη τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω αγωγές ή προσπάθειες εξαγοράς

Ανατροπή στα σούπερ μάρκετ μετά από 30 χρόνια – Το φρένο στις προσφορές και η δύναμη πυρός του 1 δισ.
Νέο τοπίο στις προσφορές – Η στρατηγική των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός των σούπερ μαρκετ – Πάνω από 4.000 κωδικοί σε έκπτωση

Το «σαφάρι» για νέες IPOs πάει… Θεσσαλία – Αντίστροφη μέτρηση για Φάις και Qualco
Εκδήλωση στην Λάρισα πραγματοποιεί στις 12 Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κεντρικός ομιλητής ο CEO της Aktor Αλέξανδρος Εξάρχου – Όλες οι λεπτομέρειες για την IPO του ομίλου Φάις

Τα σινεμά που έγιναν σούπερ μάρκετ – Από το Μενίδι και την Καλλιθέα μέχρι τη Γλυφάδα και το Παγκράτι
Από κινηματογραφικές αίθουσες… σάλες με ράφια - Ποια σινεμά μετατράπηκαν σε καταστήματα Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, My Market και Γαλαξίας

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τον Πολυχώρο Εκπαίδευσης Ευάλωτων Γυναικών του ΣΕΓΕ στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η HELLENiQ ENERGY ανέλαβε να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την άρτια διαμόρφωση του Κέντρου Ενδυνάμωσης Γυναικών “WEHub - Female Empowerment Hub” που λειτουργεί ο Σύνδεσμος

Ημέρα της Γυναίκας: H Alpha Bank στηρίζει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή
«Μαθήματα Οικονομίας», μια δράση ανοιχτή σε όλες τις γυναίκες

Viohalco: Οχυρωμένη στους δασμούς Τραμπ – Πώς ντύνει… με αλουμίνιο Porsche, Audi και BMW
Τα όπλα της Viohalco απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Το κρυφό «διαμάντι» της Βουλγαρίας με νέα έργα σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
![Ξένες Άμεσες Επενδύσεις: Το πρόβλημα στην Ελλάδα – Σχεδόν μία στις δύο αφορά ακίνητα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/businessdaily-deals-symfwnies-ependyseis-sygxwneyseis-600x336.jpg)
Το πρόβλημα με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα - Σχεδόν μία στις δύο αφορά ακίνητα [γραφήματα]
Τι δείχνει η ανάλυση για τις καθαρές Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα από το ΚΕΠΕ ανά ομάδα κλάδων - Ποιοι έχουν την πρωτοκαθεδρία - Ποιες χώρες προτιμούν την Ελλάδα

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Στην τελική ευθεία η Αναπτυξιακή Διάσκεψη της Κρήτης
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει στις 12 και 13 Μαρτίου την πρώτη Αναπτυξιακή Διάσκεψη της Κρήτης στο Ηράκλειο

Πέθανε ο ιδρυτής της Pink Woman Παύλος Χατζηπαυλίδης - Η άνοδος και η Intrafashion
Η δημιουργία της Pink Woman, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα και η εξαγορά από την Intrafashion